Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    ENERGO-PRO vydává dluhopisy s výnosem 3,50 % p.a. za 130 milionů eur

ENERGO-PRO vydává dluhopisy s výnosem 3,50 % p.a. za 130 milionů eur

Publikováno: 30.12.2016
Rubrika: Zajímavosti

Společnost ENERGO-PRO Varna umístila na bulharském trhu emisi sedmiletých dluhopisů s výnosem 3.50 % p.a. v celkovém objemu 130 milionů eur. Cílem této emise cenných papírů jednoho ze tří bulharských provozovatelů distribuční sítě elektřiny je podpořit investice do bulharské energetiky a také rozvoj bulharského kapitálového trhu.

Vedoucím manažerem emisí byla Balkan Advisory Company IP AD. Dluhopisy byly umístěny mezi institucionální investory z Bulharska, Rakouska, centrální Evropy a jihovýchodní Evropy. Do dluhopisů společnosti Energo-Pro Varna investovala 40 milionů eur také Černomořská obchodní a rozvojová banka (BSTDB), která tak poprvé vystupuje při podobné emisi už v počáteční fázi jako „anchor investor“.

ENERGO-PRO Varna je dceřinou společností nadnárodní skupiny ENERGO-PRO Group se sídlem v Praze, která je předním provozovatelem hydroelektráren a výrobcem zařízení pro vodní elektrárny.

Rozvoj kapitálového trhu

„Debutní emise dluhopisů je pro nás důležitým krokem. Jedná se o historicky největší korporátní emisi dluhopisů umístěnou na bulharském trhu,“ řekl výkonný ředitel ENERGOPRO Group Pavel Váňa. Zájem domácích i zahraničních investorů o emitované dluhopisy podle Váni svědčí o důvěře v distribuční společnost a rostoucí stabilitu regulatorního prostředí v Bulharsku.

„Následné uvedení dluhopisů na Sofijskou burzu podpoří rozvoj kapitálového trhu a investoři určitě ocení zvýšenou likviditu,“ dodal Pavel Váňa.

Posílení energetické účinnosti

Prezident banky BSTDB Ugur Delikanli zdůraznil, že emise dluhopisů přispěje ke zlepšení energetické účinnosti v Bulharsku. „Jsme rádi, že naší účastí na této emisi dluhopisů podporujeme investiční program společnosti ENERGO-PRO Varna, která je vedoucím hráčem na bulharském energetickém trhu a důležitým investorem v dalších zemích Černomořského regionu,“ uvedl Ugur Delikanli. BSTDB je mezinárodní finanční instituce, která podporuje ekonomický rozvoj a regionální spolupráci. Sídlí v Thessaloniki v Řecku.

Finanční prostředky získané vydáním dluhopisů použije ENERGO-PRO Varna k financování kapitálového investičního programu v oblasti rozvoje distribuční sítě v letech 2016-2023. Tento investiční program zahrnuje akvizici již existující energetické infrastruktury, její rekonstrukci a nové investice do rozvoje. Část prostředků může společnost investovat – podle celkového výsledku emise – do energetických aktiv v Bulharsku, Gruzii, Turecku a Rumunsku.

ENERGO-PRO Varna se zabývá distribucí elektřiny v severovýchodním Bulharsku, kde je jediným držitelem příslušné licence, a také prodejem elektřiny více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností i podniků.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (351x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (57x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...