Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Energetika 2013 – nastal čas změny?

Energetika 2013 – nastal čas změny?

Publikováno: 3.10.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Seminář EGÚ Brno, a. s., konaný ve dnech 30. 9. a 1. 10. 2013, byl již 17. ročníkem každoročního podzimního setkání významných představitelů české a slovenské energetiky, zástupců státní správy a odborníků z oblasti elektroenergetiky a plynárenství, kterých se v brněnském hotelu Voroněž sešlo přes 360.

Energetika je v mnoha oblastech již na scestí - omezená výstavba nových zdrojů, nepředvídatelnost cen energií, deformovaný trh s elektřinou, vysoká nestabilita investičního prostředí. Tento aktuální stav energetiky vyžaduje, aby byly zahájeny kroky omezující negativní dopady na samotnou energetiku i spotřebitele energií. Široký rozsah projednávané problematiky, přednesených referátů a diskutovaných témat aktuálních problémů v jednotlivých sektorech energetiky vyústil ve formulaci doporučení pro další směrování české energetiky a aktivit, které mají pomoci překonat složitou ekonomickou situaci, ve které energetika hraje jednu z klíčových úloh v celoevropském kontextu.

Závěry a doporučení ze semináře:                                       

  • Je třeba vymezit mantinely dlouhodobého rozvoje energetiky podle ASEK a zabezpečit jejich praktické uplatňování; v případě vybočení analyzovat příčiny a návazně reagovat. Dát v ASEK prioritu podpoře konkurenceschopnosti průmyslu v ČR.
  • Udržet nezávislost České republiky ve výrobě elektřiny jako strategického dlouhodobého cíle. V této souvislosti řešit systém finančního zabezpečení výstavby nových jaderných zdrojů, které jsou stabilizačním prvkem dlouhodobého rozvoje ES.
  • Podporovat využití tuzemských surovin, především hnědého uhlí, při zohlednění environmentálních hledisek v rámci nezvyšování dovozní energetické závislosti ČR.
  • Doporučuje se provést analýzu dopadů možnosti změny celkového designu trhu s elektřinou na ES ČR, tj. zda podporovat tržní či regulatorní směr. Vedle toho podporovat další integraci trhů v regionu na úrovni technické (ČEPS, a. s., NET4GAS, s. r. o.) i obchodní (OTE, a. s.).
  • Trh s povolenkami reformovat na funkční systém v nových podmínkách nebo hledat alternativní možnosti.
  • Při omezených možnostech dodávek tuzemského hnědého uhlí pro teplárenství se důsledně připravit na přechod k jiným druhům paliv a prosazovat energetické využití komunálního odpadu.
  • Zvýšit bezpečnost zásobování plynem v ČR posílením kapacity propojení se zahraničím.
  • Prověřovat ekonomickou efektivitu zavádění prvků a systémů smart grids v ES ČR podle pilotních a demonstračních projektů.
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...