Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Energeticky úsporné Kongresové centrum Praha

Energeticky úsporné Kongresové centrum Praha

Publikováno: 7.3.2018
Rubrika: Zajímavosti

Kongresové centrum Praha (KCP) je nejen špičkové moderní centrum vybavené vším nezbytným zázemím a komfortem, ale také objekt šetrný k životnímu prostření, jehož provoz je energeticky efektivní a kde se uplatňují současné trendy energetického řízení. V článku se pojednává o modernizaci a rekonstrukci energetického systému centra.

O KONGRESOVÉM CENTRU

V období od 7. do 15. 11. 2017 hostilo KCP událost celosvětového významu, a sice 56. kongres mezinárodní kongresové asociace ICCA (the International Congress and Convention Association), která sdružuje více než 1 000 subjektů působících v oblasti kongresové průmyslu - od kongresových center, hotelů přes convention bureaux, dopravce, organizátory kongresů a další subjekty. Nejen pro kongresové centrum, ale i pro celou Prahu měla tato událost mimořádný význam. Nebylo snadné v obrovské konkurenci světových metropolí pořadatelství získat, o pořadatelství je veliký zájem. Pořádající země má totiž jedinečnou příležitost představit účastníkům z celého světa svůj kongresový a turistický potenciál. Jde o hodně, protože pokud účastníci odjedou z akce plni pozitivních dojmů, je velká šance, že se po několik následujících let bude Praha těšit zájmu kongresových agentur o umístění komerčních kongresů a výstav právě sem.

Pořádání kongresu předcházela značná rekonstrukce a modernizace „viditelných“ prostor. Sály dostaly nové koberce, byla „přečalouněna“ křesla v kongresovém sále, rekonstrukcí prošly některé části foyerů, byly zrekonstruovány toalety, nebo například bylo kompletně obnoveno rozsáhlé gastrocentrum. Návštěvníci určitě ocení kompletní pokrytí prostor wi-fi signálem s možností používání speciálně vyvinutých aplikací pro chytré mobilní telefony, jako je třeba vnitřní navigace.

Ještě o více než rok dříve před „viditelnými“ změnami bylo přistoupeno k opatřením, které jsou návštěvníkům spíše skryty, vnímá je spíše pocitově než očima, a sice k rekonstrukci a modernizaci technologických zařízení. Důraz byl kladen na zvýšení energetické efektivnosti provozu při zachování nebo zlepšení vnitřního komfortu.

Kongresové centrum Praha bylo postaveno na okraji Nuselského mostu na přelomu 70. a 80. let 20. století za účelem pořádání kulturních a kongresových akcí, ubytování hostů a zajištění dalších administrativních činností. Je tvořen dvěma vzájemně propojenými objekty. Novější objekt sedmipodlažní administrativní budovy s hotelem pochází z přelomu let 1999 až 2000. V objektu je celkem 56 sálů a různých multifunkčních prostor a skoro 13 tisíc m2 kancelářských ploch k pronájmu. Největší kongresový sál pojme více než 2 750 návštěvníků. Zdaleka se však nevyužívá jen na kongresy, pořádají se tu divadelní amuzikálová představení a pro svoji mimořádnou akustiku je i vyhledávaným koncertním sálem, patří mezi 10 nejlepších sálů světa.

ENERGETICKÝ SYSTÉM

Energetický systém zprovozněný již v sezóně 1979/1980 a později několikrát částečně modernizovaný byl ve své době velmi moderní a zahrnoval teplovodní kotelnu o celkovém výkonu 23,2 MW, rychloohřívače se čtyřmi zásobními nádržemi a teplou vodu, zdroj chladu složený ze čtyř turbokompresorových jednotek o celkovém výkonu více než 9 MW, připojením na VN distribuční síť elektrické energie prostřednictvím transformační stanice 22/0,4kV, 1 600 kVA, NN distribučním systémem se zálohou v podobě čtyř paralelně pracujících dieselagregátů o celkovém výkonu 2 880 kW a bateriovou stanicí, rozsáhlý větrací a klimatizační systém a další.

Vytápění bylo především teplovzdušné z centrálního systému VZT, radiátorová topná tělesa byla a jsou spíše doplňkovým zdrojem tepla pro vytápění. Přestože přívod a odvod obrovského množství vzduchu není na jednom místě, vzduchotechnické systémy byly od začátku vybaveny poměrně účinnou rekuperací za pomoci vloženého okruhu s „teplonositelem“ z nemrznoucí směsi.

Systém distribuce upraveného vzduchu je hodně rozsáhlý a členitý. Osvětlení bylo zajištěno z velké části zářivkovým osvětlením ze 70. let minulého století, byly ale použity i halogenové světlomety. Požadavky na kvalitu osvětlení stanovili již architekti při navrhování vnitřních prostor. Liší se podle toho, o jaké prostory jde, nejsložitější požadavky jsou ve velkých sálech, nejméně přísné požadavky jsou například v kancelářích. Jedná se o veliký objekt, roční náklady na energie převyšovaly částku 80 milionů korun.

PRŮBĚH A CÍLE MODERNIZACE

Při modernizaci energetických systémů bylo hlavním motem zvýšení energetické efektivnosti celé budovy. Kongresové centrum zvolilo podobný přístup, jaký byl o několik let dříve uplatněn například v Národním divadle. Metoda použitá při návrhu s realizaci úsporných opatření je dlouhodobě známá na celém světě jako Energy Performance Contracting (EPC). Tato metoda má od poslední novely zákona 406/2000 Sb. už i oporu v zákoně.

Při této metodě navrhuje celkové řešení modernizace sám dodavatel. Musí při tom respektovat určité okrajové podmínky stanovené zadavatelem. Často uplatňovanou podmínkou bývá povinnost navrhnout, vyprojektovat a dodat komplex opatření tak, aby se do 10. let celá investice splatila pouze z dosažených úspor, při předpokladu zbytkové životnosti aspoň ještě dalších 10. let. Zadavatelé většinou požadují i dodavatelské financování – projekt pak musí být navržen tak, aby úspory nákladů na energie pokryly jednotlivé splátky investice. Nejinak tomu bylo i v případě Kongresového centra, i když po dokončení a předání opatření KCP změnilo přístup a v zájmu úspory nákladů na financování se rozhodlo celou investici splatit jednorázově.

Vhodnou koncepci zadavatel vybíral na základě kritérií ekonomické výhodnosti z nabídek jednotlivých uchazečů ve výběrovém řízení. Vítězný návrh předložila společnost ENESA a.s., která je dnes členem ČEZ ESCO. 

Cílem projektu tedy bylo snížení nákladů na plyn, elektrickou energii a vodu. Dodavatel v rámci projektu garantuje dosažení úspor postačujících ke splacení vložené investice za dobu trvání kontraktu. V rámci projektu byla mimo jiné implementována tato opatření:

  • Rekonstrukce centrální teplovodní kotelny spojená s instalací nových kondenzačních kotlů.
  • Instalace kogenerační jednotky o elektrickém výkonu 500 kW.
  • Rekonstrukce zdroje chladu zahrnující přidání jednoho moderního vysoce účinného chladicího stroje o chladicím výkonu cca 932 kW, který umožní mnohem účinnější provoz v období s nižší potřebou chladu.
  • Komplexní rekonstrukce systému zpětného získání tepla umožňujícímu volné chlazení (freecooling) v zimním a přechodném období.
  • Výměna vybraných oběhových čerpadel na topném systému a na systému chlazení za nová energeticky úsporná čerpadla s frekvenční regulací a dovybavení vybraných čerpadel frekvenčními regulátory otáček.
  • Úsporná opatření na vnitřním osvětlení budov spojená s dodávkou moderních LED svítidel a s automatickým ovládáním na základě přítomnosti osob v osvětlovaném prostoru.
  • Regulace dodávky tepla (chladu) do vybraných sekcí indukčních jednotek.
  • Úprava na vybraných jednotkách VTK a v rozvodech vzduchu spočívající v osazení uzavíracích VZT klapek pro vybrané prostory s přerušovaným provozem, vybavení vybraných VZT jednotek nízkotlaké klimatizace frekvenční regulací ventilátorů a čidly pro měření koncentrace CO2.
  • Náhrada vybraných světelných zdrojů s vysokým stupněm využití za nové energeticky úsporné zdroje s výrazně nižším instalovaným příkonem.
  • Komplexní obnova stávajícího nadřazeného řídicího systému včetně nových vizualizací technologických procesů.

DOSAŽENÉ ÚSPORY

Zaručená úspora nákladů ve výši 21 milionů korun ročně představuje snížení nákladů o více než čtvrtinu oproti původnímu stavu. Prostá návratnost investic je kolem šesti let, to je na investice do energetické infrastruktury budovy na dnešní dobu velmi dobrý výsledek. Některá zařízení na svoji rekonstrukci ještě čekají. V rámci projektu EPC například nebyly vůbec dotčeny stávající vzduchotechnické jednotky, které většinou v KCP spolehlivě pracují už od doby jejich uvedení do provozu. Přesněji řečeno, nebylo zatím nutné modernizovat strojní část VZT jednotek, celý systém je ale nově řízen a regulován.

V rámci poskytování služby energetického managementu dodavatel implementoval nadstandardní řídicí systém ještě vlastní IT manažerskou nadstavbu OPERETA. Tento systém automaticky řídí provoz jednotlivých sekcí nejen podle naměřených okamžitých hodnot vnitřních teplot, vlhkosti a obsahu CO2, ale přebírá i informace z rezervačního systému jednotlivých prostor a informace o předpovědi počasí a umožňuje tak účinně přeregulovat prostředí v jednotlivých prostorách přesně podle potřeby. Ve zbývajícím čase technologie není vůbec provozována. V KCP jsou tak navíc ke standardním opatřením použity i principy chytré budovy, což výrazně zvyšuje efekt vložených investic.

Energy efficient Prague Congress Centre
The Prague Congress Centre (PCC) is not only a cutting-edge modern centre with all the essential facilities and comfort, but as a building it is environmentally friendly, its operation is energy efficient, and the latest trends in energy management are applied here. The article covers the modernisation and reconstruction of the centre's energy system.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Kongresové centrum v PrazeŘídicí střediskoMotor kogenerační jednotkyKotelnaRozvody teplaChladiče

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (281x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (54x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (52x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...