Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Elektrizační soustava se bude dále rozvíjet a „pochytřovat“

Elektrizační soustava se bude dále rozvíjet a „pochytřovat“

Publikováno: 10.6.2015, Aktualizováno: 17.6.2015 21:01
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Specialisté v oblasti přenosových soustav a distribučních sítí se sešli 4. a 5. června 2015 na tradiční konferenci Elektrizační soustava, která se poprvé konala mimo Prahu – konkrétně v prostorách Hotelu Zámek Valeč (u Hrotovic). Již 7. ročník česko-slovenské konference opět potvrdil, že do modernizace, rozvoje a údržby sítí a stanic zvn, vvn a vn potečou každoročně miliardy korun. Diskutovaným tématem však byl i výrazný, očekávaný nárůst investic do sítí nn. Konferenci, kterou si nenechaly ujít špičky společností ČEPS, ČEZdistribuce, PREDistribuce a dodavatelů pro tento obor, pořádala AF POWER agency a.s. – vydavatel odborného časopisu All for Power. 

O úvodní vystoupení se postaral Miroslav Vrba, člen představenstva, ČEPS, a. s., který mimo jiných záležitostí hovořil o dlouhodobých vizích v oblasti spotřeby elektrické energie, vývoje instalací OZE a emisí CO2.

Aktuální otázky obnovy a rozvoje přenosové soustavy představil Svatopluk Vnouček, ředitel sekce Rozvoj a technická koncepce PS společnosti ČEPS. V dopoledním bloku pak pokračovali ve vystoupeních jeho kolegové. O rozvoji přenosové soustavy ČR a vazbě na Evropský rozvojový plán do roku 2023 hovořil Andrew G. Kasembe, vedoucí odboru Rozvoj. Na téma obnova zařízení přenosové soustavy vystoupil Jiří Hrbek z ČEPS.

Odpolední blok prvního dne zahájil Petr Průšek, ředitel Divize Projekty firmy GA Energo technik s. r. o., který prezentoval aktuálně probíhající realizaci jedné z největších akcí svého druhu v Česku, a to zdvojení linky V410. Profesní síť Omexom představil Pavel Sněhota, člen představenstva a obchodní ředitel firmy ELEKTROTRANS a. s. Ve své přednášce se zaměřil na výměnu informací dodavatelů stavebně montážních prací v oblasti linek a rozvoden VVN na mezinárodním poli. S velice zajímavou a rozsáhlou přednáškou vystoupil specialista Marián Bartoš ze slovenské firmy SAG Elektrovod, a. s. Téma jeho příspěvku, který mapoval získané zkušenosti v rámci přenosové soustavy SEPS, znělo: „Riziká prevádzky a typické vady stavu oceľových konštrukcií rozvodných staníc v energetike na sklonku ich projektovej alebo skutočnej životnosti.“ O závěr prvního přednáškového dne se postaral František Cahyna z odboru zahraniční spolupráce ČEPS. Tématem jeho vystoupení byly evropské blackouty, příčiny jejich vzniků a důsledky na obyvatelstvo.

První den byl zakončen diskuzí, spojenou s večerním rautem a ochutnávkou vína v nádherných prostorách zámku Valeč, který nedávno prošel zásadní obnovou zcela zdevastovaných objektů.  

Druhý konferenční den byl ve znamení problematiky distribučních sítí, přičemž se probílala především problematika rozvoje sítí nn. O plánování a rozvoji distribuční soustavy ve vztahu k novým legislativním opatřením hovořil Radim Černý, člen představenstva ČEZ Distribuce, a. s. Na jeho přednášku navázal Jiří Kudrnáč, člen představenstva ČEZ Distribuce. Ten se zaměřil na konkrétní realizace akcí. Zástupce PREdistribuce, a. s. - Lubomír Vavro, vedoucí Podpory distribuce. Ten popsal novou strategii PREdistribuce v oblasti zavedení smart grids a její dopad na dlouhodobý investiční plán. Podrobně se k jednotlivým přednáškám vrátíme v odborném časopise All for Power 4/2015 (září).

Partnery 7. ročníku konference Elektrizační soustava 2015 byly společnosti ČEPS, ČEZ DISTRIBUCE, MeGA, Cofely, GA Energo technik, ASE, Omexom, Bohemia Müller, Elektromont Matějka, EGEM, SAG Elektrovod, ELCON, Českomoravská elektrotechnická asociace, Sdružení dodavatelů investičních celků a Česká asociace ocelových konstrukcí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...