Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Fotovoltaické    Elektřiny ze slunce se v ČR vyrobilo za pololetí desetkrát víc

Elektřiny ze slunce se v ČR vyrobilo za pololetí desetkrát víc

Publikováno: 30.7.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 21:43
Rubrika: Fotovoltaické

Instalovaný výkon slunečních elektráren v Česku v posledním období roste o stovky procent a v 'byznysu se sluncem' se v poslední době točí stále více peněz. Díky několika nově zprovozněným projektům se objem vyrobené elektřiny ze slunce zvýšil v prvním pololetí meziročně na desetinásobek, vyplývá z dnes zveřejněných dat Energetického regulačního úřadu. Příspěvek sluneční energie je však stále mizivý, například větrníky dodaly do sítě dvacetkrát více elektřiny.
 

'Úhrnný instalovaný výkon všech tuzemských fotovoltaických zdrojů se pohybuje již kolem 20 megawattů,' řekl Jiří Dvořák z Ligy ekologických alternativ, která se využitím slunce pro získávání energie dlouhodobě zabývá. Ještě začátkem loňského roku se přitom kapacita pohybovala kolem jednoho megawattu.
Trh se podle Dvořáka nyní rozhýbal. 'Ještě loni platilo, ze na střechách mnoha zemědělských statků v Německu byl namontován fotovoltaický zdroj, který by se u nás zařadil na výkonovou špici,' uvedl Dvořák. Ve srovnání s jinými obnovitelnými zdroji či dalšími evropskými zeměmi však v Česku jde stále o malá čísla.
K výstavbě slunečních parků se nyní v tuzemsku chystá řada investorů, plánují projekty v řádu desítek megawattů. Investoři v posledních měsících soupeří o to, kdo postaví největší solární park. Podle informací ČTK je nyní největším solárním parkem elektrárna v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, která má výkon přes 1,6 megawattu. Provozuje ji firma Solarinvest. Panely dokážou pokrýt průměrnou roční energetickou spotřebu až pro 1800 lidí.
Svým výkonem elektrárna v Ostrožské Lhotě v červnu předběhla obdobný park v Bušanovicích na Prachaticku s celkovým výkonem 1,36 megawattu. Její majitel Aleš Korostenský z firmy Korowatt dnes ČTK řekl, že nechce ve výkonu soutěžit. Na příští rok ale rozšíření bušanovické elektrárny plánuje. A ještě letos by chtěl otevřít další dvě elektrárny. Kde, zatím tají. Vedle Česka chce stavět i v Řecku.
Téměř dvojnásobný výkon než každá ze zmíněných elektráren pak má mít podle tisku solární park, který chystá radnice ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Město chce ještě letos začít se stavbou parku s výkonem 3,8 megawattu za přibližně 400 milionů korun.
Plány investorů občas narážejí podle Dvořáka na odpor místních, solární panely se totiž rozkládají na velkých plochách. Orgánům, které posuzují vliv na životní prostředí, ale vadí instalace méně, než například výstavba větrníků. 'My jsme se setkali ale jen s maximální podporou a pochopením,' říká Korostenský.
Peníze, které firmy do projektů vloží, se rychle vracejí. Pomáhá nejen slunce, ale i garantovaná zvýhodněná výkupní cena po dobu 20 let. 'V celkovém úhrnu projekty splnily naše očekávání. Díky využití technologie amorfních panelů, která dokáže zpracovat i difuzní záření, naše solární parky vyrábí elektřinu, i když je zataženo,' řekla mluvčí firmy Energy 21 Zuzana Musilová. Drobné výkyvy proti plánované výrobě nicméně firma zaznamenala. 'Například v červnu jsme vyprodukovali proti předpokladu o čtyři procenta méně,' dodala Musilová.
Energy 21 je jedním z velkých investorů do sluneční energie v Česku. Provozuje na Znojemsku dvě elektrárny - v Jaroslavicích s výkonem 0,9 megawattu a v Hrádku s kapacitou jeden megawatt - a připravuje další více než desítku projektů po celé zemi. Zhruba polovina z nich by měla být dokončena letos.
Z dat ERÚ vyplývá, že sluneční elektrárny vyrobily v první půlce roku 5,3 gigawatthodin elektřiny. Celková výroba ve všech zdrojích v zemi přitom přesáhla 44.000 GWh. Nejúspěšnější byl květen, kdy šlo do sítě 2,5 GWh elektřiny ze slunce, v červnu to bylo 1,4 GWh. Loni se v prvním pololetí získalo ze slunce nad Českem stovky megawatthodin elektřiny.
Zdroje, které je možné už meziročně srovnávat, vyrobily letos v prvním pololetí o něco méně než loni. Důvodem byl vysoce nadprůměrný loňský duben, který se letos nepodařilo dohnat. 'Za celý rok ale čekáme, že vyrobíme meziročně o jedno až tři procenta více. Loni prakticky nebylo babí léto,' uvedl Korostenský (zdroj: ČTK).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

JRD má první CO2 nulový byt v republice (37x)
Nízkoenergetický dům Vila Štěrboholy, který realizovala společnost JRD, byl v červnu 2008 vybaven fotovoltaickou elektrá...
ČEZ Obnovitelné zdroje nakoupí solární panely o instalovaném výkonu 10 MW (28x)
Společnost ČEZ Obnovitelné vypsala výběrové řízení na dodavatele solárních panelů o instalovaném výkonu 10 MW. Celkově p...
Parní turbíny pro solární aplikace (25x)
Solární energie se využívá pro výrobu páry již od počátku 20. století. O rozvoj tohoto odvětví se zasadil vynálezce Fran...