Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Uhelné    Elektrárna Skawina z portfolia ČEZ uspěla v aukcích na kapacitní trhy v Polsku

Elektrárna Skawina z portfolia ČEZ uspěla v aukcích na kapacitní trhy v Polsku

Publikováno: 3.1.2019
Rubrika: Uhelné, Vodní

Uhelná elektrárna na jihu země se úspěšně účastnila již dvou aukcí pro kapacitní trhy, které zatím proběhly. Na stabilizaci energetické sítě tak od roku 2021 přislíbila kapacitu 120 MW po dobu šesti let. Kromě toho ČEZ uspěl v žádosti o prémiové výkupní ceny pro své dvě malé vodní elektrárny Skawinku a Borek Szlachecki.

V obou aukcích, kterých se Skawina účastnila, nabízela k dispozici kapacitu 120 MW. V první aukci činí konečná cena 240,32 zlotých (1 442 Kč) za kW a rok. Ve druhé aukci výsledná cena skončila na 198 zlotých (1 188 Kč) za kW a rok. Skawina stejnou kapacitu zajistí pro pětileté období (2022-2026). Dohromady tak v průběhu šesti let elektrárna obdrží dodatečný příjem ve výši několika set milionů korun. Musí ale investovat do modernizace a ekologizace.

„Elektrárna CEZ Skawina je vůbec prvním zdrojem z portfolia Skupiny ČEZ, který se aukce v rámci kapacitních trhů zúčastnil. Získané zkušenosti využijeme v dalších plánovaných aukcích v Polsku. Mohou se nám ale hodit i v České republice, kde se o zavedení nějaké formy kapacitních mechanismů rovněž začíná uvažovat,“ uvádí ředitel divize výroba Skupiny ČEZ Ladislav Štěpánek.

„V současnosti probíhá v elektrárně CEZ Skawina program denitrifikace, neboli DeNOx, s termínem dokončení v roce 2020. V minulosti již elektrárna prošla komplexním odsířením, bude tedy splňovat veškeré emisní limity,“ uvádí generální ředitel CEZ Skawina Martin Hančar.

Pro Polsko jsou letošní aukce na dodávky stabilizující elektrické energie rovněž premiérou. Tamní operátor naplánoval hned tři v průběhu dvou měsíců, v dalších letech by již podle plánů měly probíhat vždy jen jednou ročně. Aukce zdůvodnil operátor potřebou udržet stabilitu a spolehlivost energetického systému a motivovat majitele zdrojů k investicím do modernizace stávajících i výstavby nových kapacit.

Prémiové výkupní ceny pro malé vody

Také na poli malých vodních elektráren slaví ČEZ v Polsku úspěchy. Získal pro své elektrárny Skawinka a Borek Szlachecki tzv. prémiový feed-in-tarif (FIPT), který se na základě novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů zavádí jako doplňková forma podpory k aukcím. Na období 15 let poskytuje FIPT těmto zdrojům podporu ve výši 90 % referenční ceny z aukce, ale bez aukčních závazků a podmínek. Malá vodní elektrárna Borek Szlachecki (0,76 MW) začne tuto podporu odebírat již od příštího roku. ČEZ zároveň začal s výstavbou elektrárny Skawinka II (0,92 MW), tak aby výhodné výkupní ceny mohla začít čerpat od roku 2021.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Vodní elektrárna Skawinka

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (40x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (40x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...