Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ekologická daň zdraží energii

Ekologická daň zdraží energii

Publikováno: 3.10.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:15
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Změnám energetické legislativy v ČR se věnoval stejnojmenný seminář, který se uskutečnil v rámci MSV v pondělí 1. října 2007. Vystoupili na něm zástupci MPO, ČEZ a Asociace energetických manažerů (AEM). Mezi aktuální témata patřila Ekologická daňová reforma a její dopad na energetiku, která je součástí „balíku“ legislativních opatření vlády. Dalším tématem bylo obchodování s povolenkami na skleníkové plyny.

„Ekologická daňová reforma bude mít podle mého mínění dopad především na spotřebitele, a dá se očekávat, že bude mít vliv i na zdražení energie,“ uvedl výkonný ředitel AEM Jiří Bartoň. Jedná se o návrh Strany zelených a o to, co reforma přinese do státní pokladny. Například nejméně bude daní zatíženo ekologické palivo, například plyn. Nejvíce bude zdaněno hnědé uhlí. „Nízká daň se zatím nevztahuje na ekologické jaderné palivo,“ upozornil Bartoň.
Na semináři se hovořilo také o obchodování s povolenkami ke snížení emisí. Evropská unie je velkým propagátorem tohoto systému, pokládá jej za efektivní nástroj pro regulaci znečištění. V současnosti se obchodování týká asi 11.000 zařízení ve 27 členských státech a cena povolenky je jedním z klíčových parametrů pro rozhodování o realizaci opatření, investicích nebo objemu výroby. „Úspěch systému je vlastně nastartování trhu s uhlíkem a „zhmotnění“ ceny za vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší.
Zatímco skeptici předpovídali, že toto obchodování je pouze administrativním nástrojem, který bude tak říkajíc přehazovat povolenky zleva doprava, realita je jiná. Objemy obchodů mají stabilně rostoucí tendenci, firmy se s cenou povolenky naučily běžně kalkulovat v rozhodovacím procesu,“ řekl Tomáš Chmelík, z Enviromental Products ČEZ. Podle něho má trh s emisními povolenkami běžné atributy kteréhokoliv jiného finančního nebo komoditního trhu. Důležité je, že povolenka má konkrétní cenu. Znamená to, že firmy jsou těmito penězi motivovány k tomu, aby hledaly řešení ke snižování emisí. Pokud se jim podaří emise snížit levněji, mají možnost vydělat. Skutečnost z minulých dvou let ukázala, že očekávání trhu byla nad realitou. Cena povolenky proto spadla po zveřejnění údajů o skutečných emisích.
Zástupci ČEZu tvrdí, že díky systému obchodování s povolenkami se emise snížily. V rámci provozu je kladen důraz na větší disponibilitu bezemisních zdrojů, pozornost je věnována úsporám ve výrobě a přesnému monitoringu. V případě rozhodování je cena povolenky brána jako součást nákladu. Totéž platí při tvorbě ceny elektřiny i na aukcích při nákupu energie.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...