Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    EKOL Brno: parní turbiny místo spalovacích

EKOL Brno: parní turbiny místo spalovacích

Publikováno: 15.9.2009, Aktualizováno: 17.9.2009 08:08
Rubrika: Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události

Na slavné tradice brněnské výroby parních turbín navazuje společnost EKOL, která vyrábí z 85 % pro export a má zajištěn odbyt na dva roky dopředu. Na tiskové konferenci konané v rámci MSV v Brně v pavilonu Z zveřejnila plán rozšíření výrobního závodu v areálu Zetor a zároveň zde podepsala smlouvu o spolupráci s polským partnerem, která umožní proniknout na další trhy.

EKOL s polským výrobcem kotlů RAFAKO již spolupracuje na zakázkách na polském trhu v hodnotě několika desítek milionů eur. Uchází se také o větší zakázky, například zatím nepotvrzený kontrakt v Indonésii by mohl dosáhnout hodnoty až 400 milionů eur. „Prozatím si chceme vyzkoušet společný postup, ale v budoucnu uvažujeme i o zaležení společného podniku. Přesné podmínky a detaily zatím nejsou dohodnuty,“ uvedl ke spolupráci s polským partnerem generální ředitel společnosti EKOL Stanislav Veselý.

V oblasti energetického strojírenství brněnský výrobce dodává parní turbiny do výkonu 60 MW, spalovací turbiny do výkonu 25 MW, parní kotle, horkovodné kotle a příslušenství. Cíleně se věnuje snižování emisí, které vznikají při spalování plynných a kapalných paliv, a investuje do experimentálního a teoretického výzkumu v této oblasti. V současnosti zvyšuje výrobu parních turbin na úkor spalovacích a v roce 2009 má dodat deset parních turbin různých výkonů. Tyto turbiny se uplatní při výrobě elektrické energie a tepla z obnovitelného materiálu (dřevního odpadu a odpadu z biomasy), ale také v závodech na výrobu biolihu, papíru, textilu a v dalších průmyslových odvětvích.

Firma EKOL byla založena v roce 1991, kdy navázala na tradice výroby energetických zařízení ve městě Brně, a dnes se jí daří konkurovat předním světovým výrobcům. Plných 85 procent své produkce vyváží, a to především do zemí střední a východní Evropy, ale také do střední Asie nebo do Egypta, kde se rozvíjí výroba energie jako vedlejšího produktu cukrovarnictví. Další rozvoj firmy umožnila výstavba nového závodu v areálu továrny Zetor v loňském roce. Dostavba bude pokračovat i v nejbližší budoucnosti, kdy se sníží počet subdodavatelů a celkový počet zaměstnanců vzroste ze současných 110 až na 160 pracovníků. Obrat, který se v souvislosti s částečným přechodem podniku z výroby spalovacích turnin na parní vloni snížil o zhruba 12 procent na 700 milionů korun, by již letos měl překročit hranici miliardy korun. Jak oznámil generální ředitel Veselý, do pěti let by roční obrat společnosti EKOL měl dosáhnout dvou miliard korun.

V obchodní strategii firmy hraje významnou roli Mezinárodní strojírenský veletrh, na kterém EKOL pravidelně vystavuje. „Je to akce, která významně přispívá k budování image naší firmy. Sejdeme se tu s obchodními partnery nejen z České republiky, ale i z Německa, Ruska a dalších zemí. Stánek dokumentuje úroveň naší firmy, což je velmi podstatné. Jsme totiž mladá firma a našimi konkurenty jsou společnosti jako Siemens, které mají stoletou tradici,“ uvedl Stanislav Veselý.

(Zdroj: BVV, a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (75x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...