Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    EK přemýšlí, jak dál s podporou obnovitelné energie po roce 2020

EK přemýšlí, jak dál s podporou obnovitelné energie po roce 2020

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Brusel 16. ledna (zpravodaj ČTK) - Závazné procento výroby energie z obnovitelných zdrojů by ze svého rámce pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030 mohla vypustit Evropská komise. O pokračujícím složitém jednání uvnitř komise jen pár dní před příští středou, kdy má být nový materiál zveřejněn, informovaly ČTK zdroje z komise obeznámené s diskusí. Stále pokračující debata by tak nakonec mohla přinést jen jediný závazný cíl - snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 35 procent proti stavu v roce 1990. 

Také tato úroveň má ale stále alternativu a není definitivně domluvená. Ve hře je "ambiciózní" cíl snížení o 40 procent prosazovaný některými členskými zeměmi a také výborem pro životní prostředí europarlamentu. 
Vysoce postavený zdroj z Evropské komise tento týden před novináři uvedl, že záměrem šéfa Evropské komise Josého Barrosa je mít jen jeden závazný cíl. Na tvorbě nového rámce se přitom poprvé podílí nejen ekologicky orientovaná část Barrosova týmu, ale také komisaři pro energetiku Günther Oettinger nebo pro průmysl Antonio Tajani. O konečné podobě plánů bude komise po jejich zveřejnění ještě muset jednat s členskými zeměmi a Evropským parlamentem. Summit EU by se měl tématem zabývat v březnu. 
Nynější evropská pravidla počítají se snížením emisí CO2 o 20 procent v roce 2020 s tím, že nejméně 20 procent energie půjde z obnovitelných zdrojů. 
Podle dobře informovaného zdroje z Evropské komise je otázka závaznosti cíle u energie z obnovitelných zdrojů stále otevřená hlavně kvůli výrazně se lišícím postojům unijních zemí. Například Německo či Rakousko prosazují závazné stanovení úrovně obnovitelných zdrojů, opačný názor má například Británie. 
Téměř jisté naopak je, že se bude jednat o "agregovaný" cíl pro celou EU dohromady, který nebude přenesen na jednotlivé členské země. Číslo by se mělo - v závislosti na výši základního údaje o snižování emisí k roku 2030 - zřejmě pohybovat mezi 24 až 28 procenty. Je to méně než původně zvažovaných 30 procent. 
Ve hře je také otázka kontinuity se stávajícími pravidly, podle kterých státy dosud obnovitelné zdroje podporovaly a do roku 2020 by i nadále měly. "Byl by to špatný signál po všech těch investicích, které byly vynaloženy na obnovitelné zdroje," poznamenal zdroj obeznámený s přípravou materiálu. 
Ekologický výbor europarlamentu  minulý týden odhlasoval požadavek, aby komise předložila "ambiciózní návrh" se třemi závaznými cíli: kromě snížení emisí CO2 o 40 procent a nejméně 30 procent energie z obnovitelných zdrojů má být návrh zaměřený také závazné posílení energetické účinnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...