Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    EK: Podpora zelené energie musí brát ohled na náklady a trh

EK: Podpora zelené energie musí brát ohled na náklady a trh

Publikováno: 6.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Brusel 5. listopadu (zpravodaj ČTK) - Případná veřejná intervence do cen elektrické energie je ve specifických případech v EU potřebná, musí však být vyvážená a brát ohledy na náklady i pokřivení trhu, které může způsobit. Uvedla to dnes Evropská komise.

Podle eurokomisaře pro energetiku Güntera Oettingera je hlavním cílem trhu zajistit pro občany bezpečné dodávky cenově dostupné energie. Možná veřejná podpora obnovitelných zdrojů by podle něj měla tento cíl zohledňovat a měla by se umět přizpůsobit měnícím se podmínkám. 
Komise dnes připomněla, že větrná a solární energie byly dlouhou dobu technologie, které ke svému rozvoji potřebovaly státní intervence. Mnoho členských zemí, včetně České republiky, ale nyní svůj přístup k obnovitelným zdrojům energií přehodnocuje. Také velké energetické společnosti nedávno vyzvaly, aby se obnovitelné zdroje, které už "dospěly", dostaly do volného konkurenčního prostředí. 
V ČR je podpora obnovitelných zdrojů dlouhodobě terčem kritiky především od průmyslových podniků, kterým prodražuje výrobu. Letos jde na podporu celkem 44,4 miliardy korun, z toho stát přispívá 11,7 miliardy korun. Podle průmyslníků může za takový příspěvek na zelenou elektřinu především boom solárních elektráren v letech 2009 a 2010. 
Evropská komise dnes představila svá doporučení, využitelná při změnách přístupu k obnovitelným zdrojům. Finanční podpora by podle nich měla být omezená a především napomáhat ke konkurenceschopnosti těchto typů energie. Podpora by měla být pružná a zohledňovat klesající náklady. 
Postupně by se měla snižovat tak, aby se obnovitelné zdroje dostaly k normální tržní ceně. Dotace by tedy měly nahradit pobídky, které by firmy nutily reagovat na vývoj trhu. 
Vlády se podle EK musí vyvarovat retroaktivních změn. Investoři předpokládají, že se splní jejich očekávání ohledně zisků, podotkl Oettinger. Státy by také měly své reformy lépe koordinovat. 
Rozebrat, rovněž s ohledem na celou EU, by také měly, jaké záložní kapacity potřebují v případě, že "nesvítí slunce a nefouká vítr". 
Měly by se snažit odstraňovat pokřivení trhu, například regulované ceny či vysoké příspěvky právě na obnovitelné zdroje. Výrobci energie z obnovitelných zdrojů by pak měli podporovat pružnost na straně poptávky, například různými tarify pro zákazníky, aby spotřebovávali proud i jindy než v nejzatíženějších hodinách. 
Dnešní sdělení eurokomisaře není právně závazné. Jsou to však principy, které bude Evropská komise využívat při hodnocení státních zásahů spojených s podporou obnovitelných zdrojů energie a dalších opatření. Komise zatím zvažuje, zda v této věci navrhne i právně závazné kroky. 
EU si stanovila cíl mít v roce 2020 pětinový podíl energie z obnovitelných zdrojů při dvacetiprocentním zvýšení účinnosti využívání energie. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (49x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...