Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    EGAP dojednal spolupráci s Rusy v jaderné energetice

EGAP dojednal spolupráci s Rusy v jaderné energetice

Publikováno: 24.11.2017
Rubrika: Zajímavosti

Spolupráci českých a ruských firem v jaderné energetice podpoří státní exportní pojišťovny obou zemí. Memorandum o společné podpoře obchodu a investic v tomto odvětví v Moskvě podepsali generální ředitel EGAP Jan Procházka a generální ředitel EXIAR Alexej Tjupanov.

„Důležité je, že se tato spolupráce bude týkat zvláště projektů ve třetích zemích. Můžeme tak podpořit subdodávky českých firem na stavbách jaderných elektráren, kde bude hlavním dodavatelem ruský Rosatom,“ řekl Jan Procházka. Také EXIAR má od ruské vlády pověření tyto projekty podporovat. Šéfové obou pojišťoven podepsali memorandum během Mezinárodního fóra Atomexpo za účasti generálního ředitele Rosatomu Alexeje Lichačova.

Ruská státní korporace Rosatom v současnosti chystá stavby jaderných elektráren ve Finsku, Maďarsku, Turecku, Jordánsku nebo Egyptě. O subdodávky pro primární i sekundární okruhy těchto elektráren má zájem řada českých firem. Eminentní zájem pak tuzemské společnosti projevují o projekt první jordánské jaderné elektrárny Qasr Amra, kde Rusové i Jordánci předpokládají mimořádně vysoký podíl subdodavatelů ze třetích zemí.

„Účast na stavbě jaderných elektráren v zahraničí je pro české firmy naprosto zásadní i vzhledem k tomu, že se přímo v Česku zatím žádný další atomový reaktor nestaví,“ uvedl Jan Procházka.

Nejvíce zakázek pro české firmy se nyní rýsuje na stavbách Rosatomu, EGAP je ale připraven podpořit subdodávky tuzemských společností pro další přední světové firmy. Česká státní pojišťovna již dříve uzavřela širší dohody o spolupráci nejen s ruskou pojišťovnou EXIAR, ale i s dalšími exportními úvěrovými agenturami – čínskou Sinosure, korejskou K-sure, americkou US EXIM i francouzskou Coface.

TRADIČNÍ PODPORA

Česko má více než šedesátiletou tradici jaderného průmyslu, firmy z tohoto odvětví navazují na své dřívější úspěchy, hledají nové příležitosti a také pojišťovna EGAP tradičně podporuje jaderný export.

Největším podpořeným projektem je pojištění dodávek komponent v rámci výstavby třetího a čtvrtého bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Na této stavbě se tak od roku 2009 významnou měrou podílejí například společnosti Škoda JS, Doosan Škoda Power, Královopolská RIA, ČKD Praha DIZ, Modřany Power a Chladící věže Praha. Jde o dodávky v celkové hodnotě přesahující 20 miliard korun.

Právě v případě dostavby Mochovců už pojišťovny EGAP a EXIAR spolupracovaly při podpoře dodávek českých a ruských firem. Obě tyto exportní instituce se také společně podílely na pojištění projektu rekonstrukce srbské rafinérie Pančevo. Podle dostupných údajů je v Česku v současnosti připraveno poskytnout financování exportu firem z odvětví jaderného průmyslu celkem šest bank, EGAP pak nabízí pojištění především odběratelských úvěrů.

Podpora ze strany exportních úvěrových agentur je běžná v případech dodávek pro jaderné elektrárny prakticky ve všech zemích světa, jejichž firmy z odvětví jaderného průmyslu exportují do zahraničí. Jde totiž o kapitálově i časově velmi náročné projekty, které ovšem přinášejí velké příležitosti pro další rozvoj průmyslu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Momentka z podpisu smlouvy v rámci Atomexpo 2017

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (353x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...