Nacházíte se:  Úvod    Kogenerace, decentrální energ.    EFG je součástí České vodíkové technologické platformy

EFG je součástí České vodíkové technologické platformy

Publikováno: 1.3.2019
Rubrika: Kogenerace, decentrální energ.

Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) sdružuje společnosti, které se zaměřují na technologie využití vodíku jako alternativního paliva a na šíření osvěty o nich. Novým členem se stala společnost Energy financial group (EFG), která se specializuje na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Přínos členství v HYTEP vidí EFG v možnostech spolupráce s ostatními členy platformy a v podpoře vývoje nových technologií. Tomáš Voltr, místopředseda představenstva EFG, se stal členem dozorčí rady platformy HYTEP.

Úprava bioplynu na biometan, kterou se aktuálně nejvíce zabýváme v našem energetickém centru recyklace v Rapotíně, má blízko k vodíkovým technologiím,“ uvádí jeden z důvodů vstupu do platformy HYTEP Tomáš Voltr, místopředseda představenstva EFG. „Při čištění bioplynu na biometan dochází k oddělení metanu a CO2 a CO2 se pro nás v tu chvíli stává odpadní surovinou. Smísením vodíku a oxidu uhličitého, tzv. metanizací vodíku a oxidu uhličitého, může z přebytečného CO2 vzniknout syntetický zemní plyn. Technologie jdou velmi rychle dopředu, proto u jejich vývoje chceme být už dnes,“ vysvětluje T. Voltr. 

Vstup EFG do platformy HYTEP a jejich dlouholetá zkušenost s biometanizací a technologií pro snížení skleníkových emisí České republiky, je důležitá pro dosažení evropských cílů,“ říká Karin Stehlík, ředitelka HYTEP.

Posláním platformy HYTEP je podpora vývoje vodíkových technologií a zavádění vodíkového hospodářství v ČR. HYTEP každoročně pořádá mezinárodní konferenci Hydrogen Days, která se v letošním roce uskuteční 27. – 29. března v Národní technické knihovně v Praze.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (37x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...
Brandýskou elektrárnu opraví ČKD Blansko EngineeringBrandýskou elektrárnu opraví ČKD Blansko Engineering (27x)
Společnost ČKD Blansko Engineering zajistí celkovou rekonstrukci malé vodní elektrárny Brandýs nad Labem, kterou provozu...
Decentralizovaná výroba energie z tapů jako řešení pro změnu v nakládání s odpadyDecentralizovaná výroba energie z tapů jako řešení pro změnu v nakládání s odpady (24x)
Ústředním tématem článku je pohled na problematiku řešení energetického využití tuhých alternativních paliv (TAP) optiko...