Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    E.ON jako první přináší cloudové služby do české energetiky

E.ON jako první přináší cloudové služby do české energetiky

Publikováno: 23.5.2018
Rubrika: Zajímavosti

Spuštěním Virtuální baterie uvedla společnost E.ON jako první na český energetický trh cloudové služby. Unikátní řešení nabízí k fotovoltaickým systémům pro domácnosti. Ty mohou nově ukládat energii, kterou vyrobí, ale nespotřebují, do Virtuální baterie a využít ji později. Díky tomu spotřebují 100 % vyrobené energie a ušetří více než s obyčejným solárním systémem. 

„Virtuální baterie pracuje na principu solárního cloudu. Energii ze své střechy, kterou v danou chvíli nevyužijete, si uložíte do své Virtuální baterie. A odtud si ji zase jednoduše vezmete ve chvíli, kdy ji budete potřebovat. Myšlenka je geniálně jednoduchá, ale převést ji do praxe bylo těžší. O to větší mám radost, že potvrzujeme svou pověst inovátora a jsme na českém trhu první, kdo toto unikátní řešení může klientům nabídnout,“ říká Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

„Přes den, kdy lidé nebývají doma, nebo v létě vyrábí domácí fotovoltaické systémy obvykle mnohem více energie, než zvládne domácnost spotřebovat. Přibližně třetina vyrobené energie pak nenávratně odchází do sítě. Díky Virtuální baterii klient využije 100 % energie ze své střechy, čímž maximalizuje úsporu za elektřinu, a navíc urychluje návratnost investice do solárního systému,“ doplňuje Jan Zápotočný, člen představenstva E.ON Energie zodpovědný za podporu a řízení obchodu.

„Zájemcům o fotovoltaickou elektrárnu s Virtuální baterií nabízíme kompletní servis. Navrhneme solární systém na míru, zařídíme instalaci, postaráme se o odbornou kontrolu, připojení do sítě i spuštění. A v neposlední řadě vypracujeme a podáme za klienta žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám, a to včetně energetického posudku,“ vysvětluje další výhody Luboš Vrbata, produktový manažer E.ON zodpovědný za fotovoltaiku.

Jelikož jde o cloudové řešení, zcela odpadá i nutnost instalovat fyzickou baterii, která vyžaduje další investici a klade nemalé nároky na prostor v objektu. Není to však podmínkou, Virtuální baterii lze s fyzickou baterií kombinovat. Díky webovému rozhraní má klient jednoduchý a přesný přehled, jak svou Virtuální baterii využívá. V Klientské zóně jsou přehledně graficky znázorněny veškeré údaje a statistiky o provozu Virtuální baterie. Třeba kolik systém vyrábí elektřiny, jakou má domácnost spotřebu nebo z jakých zdrojů je tato spotřeba pokryta.Cena za Virtuální baterii se odvíjí podle toho, kolik energie do ní klient ukládá. Začíná na 49 korunách měsíčně (za uschování 1 MWh ročně).

Podle květnového výzkumu společnosti E.ON, který realizovala agentura STEM/MARK, zájem o fotovoltaiku mezi Čechy roste. Tři čtvrtiny respondentů nevylučují, že by si v budoucnosti mohly pořídit solární systém, čtvrtina to plánuje do pěti let. Hlavním důvodem, proč lidé pořízení fotovoltaické elektrárny zvažují, je finanční úspora za elektřinu – uvádí to 74 % dotázaných a pro 59 % je to ten nejdůležitější aspekt. 45 % respondentů, kteří o fotovoltaice neuvažují, se shodlo, že největší bariérou pořízení solárního systému je pro ně vysoká počáteční investice a nedostatek financí. „Když se ale na čísla podíváte z jiného pohledu, zjistíte, že zhodnocení investice je u solárních systémů s Virtuální baterií 7 % ročně nebo i více – a to je mnohonásobně víc, než vám aktuálně nabízejí třeba spořicí účty,“ upozorňuje Jan Zápotočný. Vše záleží na tom, jak efektivně se s vyrobenou energií zachází.

Virtuální baterie je určena všem zájemcům, kteří si chtějí fotovoltaiku na svůj dům pořídit. „I proto nás potěšilo, že 44 % respondentů v průzkumu uvedlo, že Virtuální baterie by mohla pozitivně ovlivnit jejich rozhodování, zda si solární systém koupit,“ říká Luboš Vrbata. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že dvě třetiny vážných zájemců o Virtuální baterii plánují pořízení solárního systému v nejbližších pěti letech.

O výzkumu

Výzkum realizovala v květnu 2018 agentura STEM/MARK. Online dotazování se zúčastnilo 508 respondentů z ČR. Cílovou skupinou byli majitelé rodinných domů a jejich rodinní příslušníci, lidé starší 18 let, kteří se podílejí na rozhodování o výběru dodavatele energií.

Více informací na www.eon-solar.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (344x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (41x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...