Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Dukovanské chladicí věže budou mít nové vnitřní konstrukce

Dukovanské chladicí věže budou mít nové vnitřní konstrukce

Publikováno: 18.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Dukovany (Třebíčsko) 12. listopadu (ČTK) - Mohutné chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany dostanou nové vnitřní konstrukce. Budou vyrobené ze sklolaminátového materiálu, aby odolávaly korozi. Výměna nastane zhruba po 29 letech provozu. Tyto nové kompozitní konstrukce budou instalované ve všech osmi věžích do roku 2015, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Jde o další krok k plánovanému prodloužení životnosti dukovanské elektrárny o 30 let.

Klíčová slova: ČTK, jaderná elektrárna, kompozitní konstrukce

"Chladicí věže s novou kompozitní konstrukcí přispějí k dalšímu provozu elektrárny až do roku 2045," uvedl mluvčí. Měnit se budou podpůrné konstrukce eliminátorů chladicích věží, v nichž se pára mění na vodu. 
Dukovanské věže jsou vysoké 125 metrů. O výměnu jejich vnitřních konstrukcí se postará brněnská společnost Prefa Kompozity. "V tomto případě se nosné konstrukce
navrhovaly v součinnosti s projektanty z EGPI Uherský Brod a se specialisty z Fakulty stavební na VUT v Brně," uvedl v tiskové zprávě ředitel společnosti Miloš Filip. Demontáž původních a montáž nových kompozitních konstrukcí je o to náročnější, že musí být dokončena během plánovaných odstávek bloků, které nelze prodlužovat. 

Jaderná elektrárna bude v nejbližší době posilovat celý svůj systém chlazení. Vybudovány budou nové chladicí věže s ventilátory vysoké 17 metrů. Ve srovnání s nynějšími chladicími věžemi budou odolnější proti velkému zemětřesení, tornádu a dlouhotrvajícím extrémním teplotám. Nízké věže budou určeny především ke chlazení bezpečnostních systémů elektrárny. Stavba prvního objektu by měla začít zjara příštího roku. 
Dukovany pokrývají pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v  plánu další zvýšení výroby na 15,576 TWh.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (56x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (47x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...