Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Drátovna v Bohumíně slaví 130 let

Drátovna v Bohumíně slaví 130 let

Publikováno: 9.6.2015
Rubrika: Firemní zpravodajství, Tiskové zprávy

Do Evropy, ale i Afriky, Ameriky, Brazílie a dokonce na Nový Zéland míří výrobky z produkce ŽDB Drátovny, dceřiné firmy Třineckých železáren. Ročně firma vyrobí 120 tisíc tun výrobků. Ať už jde o průmyslová lana, dráty do betonu či do nákupních vozíků supermarketů, nábytku, pružiny nebo filtry z kovových tkanin či ocelové kordy do pneumatik, 70 procent jich putuje na export.

Dceřiná společnost Třineckých železáren ŽDB Drátovna v Bohumíně slaví v letošním roce 130 let existence. ŽDB Drátovna se stala pokračovatelem značky ŽDB, když ji v roce 2012 zahrnuly do své velké skupiny Třinecké železárny. Oslavy výročí spojila firma s městskými slavnostmi v Bohumíně tuto sobotu 13. června.

ŽDB Drátovna patří k významným dodavatelům ocelových kordů do pneumatik značek Continental a Barum, její výrobky lze najít i v jiných segmentech a dokonce v umění. „Naše lano slouží například na lanovce na Lomnický štít. Z kovové tkaniny je vyrobena plastika na Tančícím domě v Praze, vyrábíme také jako jediní v republice drát pro výrobu jehel na šití,“ upřesňuje ředitel firmy Janusz Szkuta.

Pro udržení konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu podle něj musí Drátovna neustále investovat do inovativních procesů. „Pracujeme na trvalé modernizaci strojového parku. Jejím cílem je zlepšení efektivity výroby a dosažení lepší kvality všech našich výrobků, a to rozměrových i mechanických,“ podotýká Janusz Szkuta. V letošním roce dosáhne objem investic 200 milionů korun. Prostředky budou směřovat zejména do pořízení nových drátotažných strojů od renomovaných evropských výrobců, do žíhacích pecí, rekonstrukce chemické mořírny, strojů pro výrobu speciálních lan a dalších výrobních zařízení.

 V loňském roce firma dosáhla při výrobě téměř 118 tisíc tun ocelových výrobků zisku 179 milionů korun před zdaněním. Zaměstnává přes tisícovku lidí.

Dnešní podoba ŽDB Drátovny se vyvinula z původního podniku Alberta Hahna a Heinricha Eisnera, kteří v roce 1885 založili rourovnu. Drátovna v Bohumíně vznikla až o jedenáct let později v roce 1896, postavila ji tehdy pro drátěný průmysl Moravskoslezská akciová společnost.

Už v roce 1906 zavedla jako první v Evropě linku výrobu pozinkovaného drátu. V roce 1913 firma začala s výrobou ocelových lan z nízkouhlíkových ocelí a mědi, k nimž později přidala i patentovaný drát a drát z martenzitické oceli a zahájila výrobu pružin. Ke spojení dvou původně samostatných podniků do jednoho s názvem Železárny a drátovny Bohumín došlo v roce 1958.

Ocelové kordy a patní lanové kordy do pneumatik firma zavedla do svého portfolia v roce 1978. Drátovnu v říjnu roku 2012 jako jednu z částí rozdělované společnosti ŽDB GROUP odkoupila skupina Třinecké železárny – Moravia Steel. Bylo tak navázáno na období první poloviny 20. století, kdy obě firmy byly součástí Báňské a hutní společnosti.

Letošní oslavy jubilea firma spojila s Městskými slavnostmi v Bohumíně. Začínají v sobotu 13. 6. v 15.00 hodin v Hobbyparku. Vystoupí na nich skupiny Maxim Turbulenc, Bára Basiková, Argema a další kapely.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (35x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...