Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Uhelné    Doosan Škoda Power zajistil generální opravu TG1 110 MW v Elektrárně Nováky

Doosan Škoda Power zajistil generální opravu TG1 110 MW v Elektrárně Nováky

Publikováno: 18.11.2016
Rubrika: Uhelné

V roce 2014 byla společnost Doosan Škoda Power s.r.o. pozvána do veřejné soutěže k provedení generální opravy TG1 110 MW Elektrárně Nováky (ENO). Jelikož se jednalo o opravu turbíny, která byla původně vyrobená v 60. letech minulého století tehdejší Škodou Plzeň, bylo naší prioritou v této soutěži uspět. To se nakonec podařilo a my jsme tak mohli být součástí rozsáhlé investiční akce – Modernizace bloků č. 1 a 2 ENO B.

Závod s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 518 MW je tepelnou elektrárnou pracující na bázi spalování hnědého uhlí. Výroba elektrické energie v tomto energetickém zdroji Slovenských elektráren, a.s. (SE) je realizována v provozech ENO A a ENO B. Provoz ENO B tvoří čtyři bloky s celkovým elektrickým výkonem 440 MW.

Bloky č. 1, 2 ENO B 2 x 110 MW, kterých se obnova týkala, byly uvedeny do provozu v roce 1964. V období let 1990 až 1994 na nich byla realizována kompletní rozšířená generální oprava. Další velká akce čekala Elektrárnu Nováky právě v minulém roce.

OBJEVENÍ VADY

Už před začátkem této avizované odstávky se ale naši konstruktéři a technologové připravovali na jeden nelehký úkol. Při poslední generální opravě v roce 2006 byla objevena vada na vysokotlakém (VT) vnitřním tělese, kde hodnoty nárazové práce na straně vstupu páry nedosahovaly minimální předepsané hodnoty. Vnitřní VT těleso na straně vstupu páry nemělo požadovanou houževnatost, při pokojové teplotě hrozilo riziko náhlého křehkého porušení. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto použít VT vnitřní těleso z odstaveného bloku č. TG2 Elektrárny Vojany. Těleso bylo už před zahájením GO odvezeno k opravě do Doosan Škoda Power s.r.o., aby mohlo být následně instalováno do původní VT vnější skříně.

Samotná generální oprava začala 23. 5. 2015. Po několikadenním chladnutí následovala demontáž této třítělesové (rovnotlaké) kondenzační turbíny, na jejímž konci, po provedení vizuálních kontrol a nedestruktivních zkoušek, byl oproti původním předpokladům značným způsobem navýšen rozsah prací. Termín odstávky byl však neměnný, její plánovaný konec bylo nutné dodržet. Byli jsme tak postaveni před nelehký úkol za stejný časový úsek provést mnohem větší rozsah oprav, než bylo původně uvažováno. Do projektu bylo třeba zapojit další technické pracovníky, vyslat na elektrárnu specialisty „on-site machiningu“ a zajistit strojní kapacity v dílnách Doosan Škoda Power.

Výhodu možnosti on-site machiningu, neboli opravy přímo na místě, jsme využili při egalizaci VT a středotlakých dýzových nástavců (vstup páry do tělesa turbíny), dále pak např.při obrobení veškerých těsnících ploch na vstupních parovodech a ventilech.

Vzhledem k časové tísni nebylo možné jít cestou výroby nových dílů. Do úvahy přicházela pouze jejich oprava, v krajním případě náhrada z Elektrárny Vojany. Prvním případem bylo již zmiňované VT vnitřní těleso. Dalším byl nízkotlaký rotor. V tomto případě bylo při nálezu konstatováno, že lopatky oběžných kol 4,4a jsou silně erozivní a nebylo možné garantovat rotorové parametry.

I tuto výměnu rotoru se nám však podařilo úspěšně zrealizovat. Na začátku prosince jsme tak dokončili zpětnou montáž a společně se zástupci SE, a.s. uvedli turbínu opět do provozu. 

Závěrem bych chtěl poděkovat všem pracovníkům Doosan Škoda Power, kteří se na tomto projektu podíleli, za jejich profesionální přístup a odvedenou práci. Poděkování ovšem patří rovněž zástupcům SE, a.s. za jejich podporu po dobu celého projektu generální opravy TG1 ENO 110 MW.

Doosan Škoda Power provided the overhaul of TG1 110 MW at the Nováky power plant
In 2014 Doosan Škoda Power was invited to tender for the overhaul of TG1 110 MW Nováky power plant (ENO). Since this involved the repair of a turbine that was originally manufactured in the 1960s by the then Škoda Plzeň, we made it a priority to succeed in this tender. We were indeed successful and so could be part of a large investment project – Modernization of units 1 and 2 ENO B.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Demontovaná turbínaVnitřní středotlaké tělesoRozváděcí kolaVnější vysokotlaké tělesoNízkotlaká trubína

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Generálna oprava turbogenerátora – previnutím statoraGenerálna oprava turbogenerátora – previnutím statora (32x)
V rámci procesu prípravy projektu ,,Investičný podiel na generálnej oprave blokov č. 1 a 2 ENO B“ bola zabezpečená ,,Gen...
Rekonštrukcia 110 kV rozvodne Elektrárne Nováky - 2. etapaRekonštrukcia 110 kV rozvodne Elektrárne Nováky - 2. etapa (30x)
Elektrizačná sústava SR je vzájomne prepojený súbor zariadení na výrobu, prenos, transformáciu a distribúciu elektrickej...
Primární prvky pro měření průtoku v energetice a průmysluPrimární prvky pro měření průtoku v energetice a průmyslu (29x)
Společnost JSP, s.r.o. je předním českým výrobcem a dodavatelem měření a regulace, který vedle vlastní výroby a dodávek ...