Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    Dokončení významné zakázky v rámci obnovy české přenosové soustavy

Dokončení významné zakázky v rámci obnovy české přenosové soustavy

Publikováno: 21.5.2015
Rubrika: Rozvody energií

V uplynulých dnech dokončila česká elektromontážní společnost GA Energo technik rozsáhlou opravu vedení 220 kV TR Chotějovice – TR Bezděčín. Jednalo se o významný projekt v rámci obnovy české energetické přenosové soustavy s cílem zvýšit spolehlivost a bezpečnost vedení napěťové hladiny 220 kV.  

Klíčová slova: GA Energo, přenosová soustava

Vedení provozované pod označením V210 pochází z roku 1965. Je převážně instalováno jako jednoduché, ve dvou kratších úsecích před oběma transformovnami je v souběhu se dvěma jinými linkami 220 kV. Předmětem zakázky byla výměna fázových vodičů o celkové délce 52 km a s tím související výměna izolátorových závěsů.

Typ původně použitých fázových vodičů 450 AlFe 6 o průměru 29,7 mm byl nahrazen novým typem 434-Al1/56-ST1A průměru 28,7 mm. Vzhledem k rozdílným parametrům původního a nového vodiče byl při volbě mechanického namáhání rozhodujícím parametrem tah fázových vodičů při referenčním zatěžovacím stavu -5°C+námrazek, přičemž nově zvolené tahy vodičů nepřesahují hodnoty tahů, které jsou udány v dokumentaci z doby výstavby vedení 220kV,“ popisuje postup Zdeněk Židek, generální ředitel dodavatelské společnosti GA Energo technik, která modernizaci zajišťovala také projekčně.       

Současně s vodiči bylo na 170 stožárech instalováno téměř čtyři sta nových kotevních a nosných izolátorových závěsů včetně netradičních, tzv. zákrutových závěsů pro transpozici vedení. „Transpozice fázových vodičů slouží k zrovnoměrnění elektrických parametrů jednotlivých fází, omezení induktivních a kapacitních vazeb a snížení negativních vlivů vedení na okolní prostředí,“ vysvětluje Židek.

Vedle technických specifičností zvyšoval nároky na realizaci také velmi špatně přístupný terén rozmočený v jarním období a krátký vypínací čas. „Provozovatel vedení společnost ČEPS vyhradil na vypnutí vedení pouze 45 dnů, což při tak rozsáhlé akci vyžadovalo jednak precizní organizaci, jednak masivní nasazení našich pracovních kapacit. Souběžně na zakázce pracovalo až 80 našich zaměstnanců,“ doplňuje Židek.

Letošní práce na vedení V210 navazovaly na dvě předchozí etapy. První z nich byla výměna fázových vodičů a izolátorových závěsů na šesti kotevních úsecích v celkové délce cca 15 km. Zakázku opět realizovala společnost GA Energo technik. Druhou etapou byla výměna izolátorových závěsů v místech křižovatek z důvodu zajištění trvale bezpečného provozu vedení. I pro tyto dvě předcházející etapy připravovala společnost GA Energo technik projektovou dokumentaci.   


O společnosti:

Společnost GA Energo technik s.r.o. patří dlouhodobě mezi přední společnosti na poli dodávek služeb pro energetiku v České republice. Zároveň je významným dodavatelem společnosti ČEZ Distribuční služby v oblasti pohotovostní havarijní služby, a to pro elektrické vedení všech napěťových úrovní. Havarijní službu zajišťuje také pro soukromé elektrárny využívající obnovitelné zdroje a rovněž pro města a obce při provozu veřejného osvětlení. Hlavní činností společnosti je výstavba, projektování a opravy veškerých energetických sítí a rozvodných zařízení všech napěťových úrovní. Jako jediná firma na poli montáží VN a VVN v ČR je společnost GA Energo technik certifikována pro tažení vodičů přes křižovatky elektrifikovaných železnic ČD pod napětím bez nutnosti vypínání a výluk. Společnost je zároveň vlastníkem užitného vzoru zapsaného Úřadem průmyslového vlastnictví k Zařízení pro dočasný přenos elektrické energie, tzv. náhradní přenosové trasy (nouzových stožárů).

Svou činnost zahájila společnost v roce 1993, nyní má 12 poboček po celém území ČR, dceřinou společnost GA Slovensko a téměř 450 zaměstnanců.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (668x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (65x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (47x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...