Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Dohoda o garančním schématu pro jadernou elektrárnu Moorside

Dohoda o garančním schématu pro jadernou elektrárnu Moorside

Publikováno: 3.12.2014
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Společnost NuGeneration Limited (NuGen) podepsala dohodu o spolupráci s ministerstvem financí Spojeného království (HM Treasury) za účelem podpory financování nové jaderné elektrárny Moorside v Západní Cumbrii.

Klíčová slova: NuGen, Moorside

Dohoda stanovuje proces, který umožňuje projektu získat přístup k britskému schématu garancí. Garanční schéma Spojeného království bylo zavedeno v roce 2012 s cílem urychlit investice do velkých infrastrukturních projektů a je důležitou součástí financování všech nízkoemisních elektráren.

NuGen a ministerstvo budou nyní společně pracovat na variantách, jakým způsobem může garanční schéma podpořit externí financování projektu Moorside, který se má stát největší jadernou elektrárnou v zemi.

Ministr financí George Osborne k podpisu uvedl: „Jsem rád, že máme s NuGen uzavřenu tuto dohodu. Investice do nové generace jaderných elektráren je součástí našeho dlouhodobého hospodářského plánu, jehož cílem je zajistit pro Británii potřebnou energii na další desítky let.

Nové investice už jsme podpořili řadou mechanismů, ať už změnami v povolovacím procesu, způsobem licencování (Generic Design Approval) či reformou trhu s elektřinou. Garanční schéma představuje další způsob, jak můžeme pomoci firmám s tak velkou investicí, jako je stavba nové jaderné elektrárny.“

Sandy Rupprecht, generální ředitel NuGen, k dohodě uvedl: „Začátek spolupráce s ministerstvem financí je dalším důkazem toho, že projekt Moorside v Západní Cumbrii postupuje rychle kupředu.“

NuGen, za podpory svých mateřských společností Toshiba a GDF SUEZ, dále rozvíjí projekt, na jehož konci budou stát tři reaktory Westinghouse AP1000 na území severně a západně od komplexu Sellafield v Západní Cumbrii.

První z reaktorů má být připojen k síti na konci roku 2024. Všechny tři mají mít v roce 2026 celkový výkon 3,4 GW. Jedná se o největší nový jaderný projekt v Evropě.

NuGen předpokládá, že všechna potřebná povolení a licence získá před finálním rozhodnutím o investici v roce 2018.

NuGen je britskou jadernou společností vlastněnou firmami Toshiba a GDF SUEZ.

Budoucí celková kapacita Moorside může zásobovat elektřinou až šest milionů domácností. Výstavba nových reaktorů vytvoří v příštím desetiletí tisíce vysoce kvalifkovaných pracovních míst. Očekává se, že projekt významně podpoří lokální, regionální i národní ekonomiku, jelikož značnou část přípravných a stavebních prací mohou realizovat britské firmy.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (57x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (39x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...