Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Do největší teplárny přijeli na jednodenní zkušenou energetici z Bosny a Hercegovin

Do největší teplárny přijeli na jednodenní zkušenou energetici z Bosny a Hercegovin

Publikováno: 11.11.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Načerpat inspiraci a hlavně zkušenosti přijeli do Elektrárny Mělník zástupci energetické společnosti Elektroprivreda Bosna i Hercegovina. Zajímala je především Teplárna Mělník – EMĚ I, kterou coby v současné době největší teplárnu v ČR provozuje v rámci Skupiny ČEZ společnost Energotrans, a.s. Po několikahodinové diskuzi na téma výroba a distribuce tepelné energie si zahraniční hosté prohlédli provoz EMĚ I a následně se vydali i na obhlídku části trasy horkovodu vedoucího z Horních Počapel až do Prahy.

„Kolegy z Bosny a Hercegoviny zajímal provoz EMĚ I právě proto, že je celý přizpůsobený teplárenství. Zajímalo je, jak zvládáme výrobu takového množství tepla, jímž jsme schopni zásobovat podstatnou část Prahy. Tedy disponibilita provozu, procentuální poruchovost, možné i nemožné závady, účinnost na dodávku elektrické energie a tepla a podobně. Kvitovali také možnost prohlédnout si trasu horkovodu a seznámit se tak s úskalími, které mohou od jeho výstavby očekávat a jakému by bez předchozí prevence museli čelit,“ osvětlil přítomnost zahraničních hostů Miroslav Krpec, generální ředitel společnosti Energotrans, a.s.

Jeho slova potvrdil Nihad Kadič, poradce generálního ředitele energetické společnosti Elektroprivreda BiH. Jak nejdříve poznamenal, jejich elektrárna Kakanj je vlastně Česko-slovenským dílem ze 70. let minulého století a dodnes zde mají úzké vazby na české a slovenské firmy. V minulosti rovněž několikrát navštívil i Elektrárnu Mělník a proto ví, kam přijel a proč tu vlastně je.

„Přijeli jsme si pro cenné rady, náměty a zkušenosti. Prostě rádi bychom se seznámili se vším, co obnášela výstavba horkovodu a jak funguje v současnosti. Rádi bychom slyšeli všechna pozitiva, ale i možná negativa, jimž bychom se během realizace našeho obdobného projektu měli vyhnout. Je totiž konfiguračně i technologicky hodně podobný. Teplofikaci Sarajeva chceme zajistit z elektrárny Kakanj napájecím potrubím o světlosti 800 mm a délce 35 km. Podle propočtů bychom měli dosáhnout tepelného výkonu 300 MWt. Vše je ovšem zatím ve fázi vypracované studie. Informace, které si dnes odvezeme domů, by pak měly přispět k celkové analýze reálnosti zatím ideového projektu,“ řekl Nihad Kadič.

Podle Martina Hory, technického ředitele společnosti Energotrans, je opravdu možné oba projekty srovnat. „Samozřejmě záleží na místních geografických podmínkách, dostupné technologii a výrobní kapacitě. V tom se asi budeme lišit. Nám poměrně vysokou účinnost zajišťuje moderní technologie, která je šetrná k životnímu prostředí. Jinak délka našeho napájecího potrubí pro Prahu je 34 km a jeho světlost 1 200 mm. V zimním období přitom garantujeme dodávání tepelného výkonu až 650 MWt,“ uzavřel Martin Hora.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Zahraniční hosté z energetické společnosti Elektroprivreda BiH během prohlídky provozu Teplárny Mělník – EMĚ I. Na druhém snímku jsou u ucpávkového kompenzátoru, kternse používá na trase horkovodu do Prahy. (Foto: ČEZ, Ota Schnepp)Zahraniční hosté z energetické společnosti Elektroprivreda BiH během prohlídky provozu Teplárny Mělník – EMĚ I.  Na druhém snímku jsou u ucpávkového kompenzátoru, kternse používá na trase horkovodu do Prahy. (Foto: ČEZ, Ota Schnepp)Zahraniční hosté z energetické společnosti Elektroprivreda BiH během prohlídky dozorny (velínu) Teplárny Mělník – EMĚ I. (Foto: ČEZ, Ota Schnepp)Zahraniční hosté z energetické společnosti Elektroprivreda BiH během prohlídky napájecího potrubí (horkovodu) na trase Horní Počaply – Praha. (Foto: ČEZ, Ota Schnepp)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...