Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Dlouhé stráně v prvním pololetí opět zlomily rekord

Dlouhé stráně v prvním pololetí opět zlomily rekord

Publikováno: 20.7.2015
Rubrika: Vodní

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně opět překonala svou produkcí v 1. pololetí roku rekordní zápis z loňska. V prvních šesti měsících totiž vyrobila celkem 390,6 milionů kWh elektřiny, což znamená 33% meziroční růst a pokrytí spotřeby 300 tisíc domácností. Podobně jako v posledních letech je příčinou mimo jiné i zvýšené využívání přečerpávacích zdrojů při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obtížně predikovatelných obnovitelných zdrojů.

Klíčová slova: vodní elektrárna Dlouhé stráně

Historicky nejvyšší pololetní produkci ve výši 390,6 milionů kWh hlásí přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně I provozovaná v rámci společnosti ČEZ, a. s. Ve stejném období loňska vyrobily Dlouhé stráně 290 milionů kWh elektřiny. „V meziročním srovnání jde o 33% nárůst výroby,“ řekl Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s. Za rekordními statistikami posledních let opakovaně stojí mimo jiné i fakt, že Dlouhé stráně i ostatní přečerpávací elektrárny ČEZ, a. s., jsou v rámci celé energetické soustavy ČR stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, resp. nevýroby z nepredikovatelných obnovitelných zdrojů.

Podívejte se prostřednictvím virtuální prohlídky, jak funguje přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/

Výroba v přečerpávacích vodních elektrárnách ČEZ, a. s., 2005 – 1. pololetí 2015 [MWh]

Produkce Dlouhých strání by stačila k pokrytí spotřeby 300 tisíc domácností. Mezi přečerpávacími elektrárnami ČEZ, a. s., dále následovaly Dalešice s 240,1 miliony kWh a Štěchovice II s 33,6 miliony kWh. Produkce všech tří přečerpávacích elektráren by stačila k pokrytí pololetní spotřeby více než 500 tisíc domácností.

Vzhledem k průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů v blízkém zahraničí (zejména Německo) ale i v České republice - a nutnosti vykrývat jejich kolísavou produkci -  bude důležitost přečerpávacích elektráren v tuzemské energetické soustavě v budoucnu stále stoupat.

Co umí přečerpávací elektrárny?

Přečerpávací vodní elektrárny plní v elektrizační soustavě funkci statickou, dynamickou a kompenzační.

  1. Statická funkce - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie.
  2. Dynamická funkce – poskytují pro soustavu podpůrnou službu jako rychle startující rezerva. Přečerpávací elektrárny jsou schopny najet na plný výkon během 1 -2 minut.
  3. Kompenzační funkce - slouží k regulaci napětí v soustavě.

Více o přečerpávacích vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dlouhe-strane.html

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dalesice.html

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/stechovice.html

Věděli jste, že…

  • přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně – jeden z „divů světa“ – disponuje největší reverzní vodní turbínou v Evropě – o instalovaném výkonu 325 MW?
  • horní nádrž PVE Dlouhé Stráně leží v nadm. výšce 1350 m a má celkový objem 2,72 mil. m 3?
  • přečerpávací vodní elektrárna Štěchovice z roku 1947, která do roku 1991 vyrobila celkem 1,65 miliardy kWh převážně špičkové energie, byla v letech 1992-96 komplexně zmodernizována?
  • dalešickou přečerpávací vodní elektrárnou z roku 1978 protekla za 35 let jejího spolehlivého provozu voda o objemu 55 nádrží dalešické přehrady?
  • hráz dalešické přehrady 102 metrů vysoká je nejvyšší funkční sypanou hrází v Evropě?
  • prvním přečerpávacím vodním zdrojem na našem území byla v roce 1930 šumavská elektrárna Černé jezero, která je dodnes funkční jako malá vodní elektrárna?
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČEZ se zajímá o stavbu vodní elektrárny v Makedonii (41x)
Soutěž na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny „Boshkov Most“ o výkonu 68 MW vypsalo Ministerstvo ...
Oprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkonOprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkon (36x)
Čtyřměsíční oprava generátoru jedné z turbín Dlouhých strání úspěšně skončila a největší vodní přečerpávací elektrárna v...
Češi a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárnyČeši a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárny (35x)
Firmy, které tvoří průmyslový pilíř nadnárodní skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze, budou modernizovat známé přečerpáva...