Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Dlouhé stráně překonaly další rekord

Dlouhé stráně překonaly další rekord

Publikováno: 17.1.2017
Rubrika: Vodní

Více než 716 milionů kWh elektřiny vyrobila v roce 2016 přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. Jde o téměř 1,7% meziroční nárůst a současně navázání na nepřerušenou řadu zvyšování výroby od roku 2011. Vodní elektrárny ČEZ, a. s, vloni celkem vyrobily více než 2 miliardy kWh elektřiny.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně vyrobila v loňském roce 716,313 milionů kWh a o 1,7 % tak překonala vlastní výrobu z předešlého roku. Navázala také na nepřetržitý růst ročních produkcí, který trvá od roku 2011.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie a je důležitým prvkem při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obnovitelných zdrojů. Dopředu odhadnout jejich objem výroby je totiž velmi obtížné. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček.

Celková výroba elektřiny ve vodních elektrárnách ČEZ, a. s., činila za rok 2016 celkem 2,035 miliardy kWh. Ve srovnání s rokem 2015 se jedná o 3,8% nárůst. Největší porci vyrobené energie dodaly přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně (716 milionů kWh) a Dalešice (454 mil. kWh) a největší vodní elektrárna v České republice - Orlík (277 mil. kWh). Produkce všech vodních elektráren ČEZ, a. s., by stačila k pokrytí roční spotřeby více než 800 tisíc českých domácností. Více než 1,2 miliardy kWh z celkového objemu výroby si zapsala trojice přečerpávacích vodních elektráren - Dlouhé stráně I, Dalešice a Štěchovice II.

 „Po klimaticky nepříznivých letech znamenal rok 2016 návrat k relativně stabilním podmínkám pro výrobu elektřiny ve vodních zdrojích,“ komentoval výsledky Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na adrese http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/.

Více o vodních elektrárnách ČEZ, a. s.: https://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČEZ se zajímá o stavbu vodní elektrárny v Makedonii (41x)
Soutěž na koncesi pro stavbu přehrady a vodní elektrárny „Boshkov Most“ o výkonu 68 MW vypsalo Ministerstvo ...
Oprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkonOprava generátoru na Dlouhých stráních skončila, elektrárna jede na plný výkon (36x)
Čtyřměsíční oprava generátoru jedné z turbín Dlouhých strání úspěšně skončila a největší vodní přečerpávací elektrárna v...
Češi a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárnyČeši a Slovinci modernizují proslulé rakouské elektrárny (35x)
Firmy, které tvoří průmyslový pilíř nadnárodní skupiny ENERGO-PRO se sídlem v Praze, budou modernizovat známé přečerpáva...