Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Dispečeři společnosti ČEPS cvičí na blackout

Dispečeři společnosti ČEPS cvičí na blackout

Publikováno: 27.4.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Rozvody energií

Provozovatel přenosové soustavy se zapojil do dalšího krajského cvičení simulujícího náhlý výpadek elektrické energie neboli blackout. Podle fiktivního scénáře se přes Vysočinu přežene vichřice a vyřadí některá přenosová vedení. Během rozpadu soustavy se odpojí Jaderná elektrárna Dukovany i přečerpávací vodní elektrárna Dalešice. Dispečeři ČEPS tak opět prověří funkčnost havarijních plánů a vyzkouší si, jak by v takovém případě vypadala obnova dodávek elektřiny.

Klíčová slova: přenosová soustava, ČEPS, blackout

Blackout znamená obecně přerušení dodávek elektrické energie na rozsáhlém území. Důvodem je rozpad soustavy a ztráta napětí v systému. Příčina blackoutu není nikdy jen jedna. Vždy se jedná o kombinaci a řetězení poruchových událostí.

Blackout nemůžeme vyloučit nikdy. Neexistují bezpečná a riziková období. Větší pravděpodobnost takového výpadku je samozřejmě v situacích, kdy elektrizační soustava pracuje na hranici svých možností. Pak stačí jeden nebo dva poruchové výpadky, které spustí rozsáhlou systémovou poruchu,“ vysvětluje Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Poruchy vedoucí až k blackoutu mohou mít původ také v dlouhodobém zanedbávání údržby prvků přenosových sítí nebo v nepoměru rozvoje přenosové soustavy a zdrojů. Vliv na vznik blackoutu mají i náhlé události, jakými jsou extrémní přírodní vlivy (např. vichřice, záplavy, bouřky, námrazy).

U nás je vážným problémem silné zatížení soustavy tranzitními toky z Německa na jih do Rakouska. Soustava mnohdy pracuje až na hranici svých technických možností,“ dodává Kalina.

ČEPS, a.s., jako provozovatel přenosové soustavy dělá vše pro to, aby elektrizační soustava zůstala vždy v provozu, tedy pod napětím. Teprve ve chvíli, kdy by byla ohrožena její celistvost, lze podle energetického zákona vyhlásit předcházení stavu nouze nebo stav nouze.

Toto cvičení je pro ČEPS, a.s., jedno z mnoha na toto téma, kterých se pravidelně jako provozovatel přenosové soustavy účastníme. Jsme si vědomi toho, že vedle investic do stále chytřejší přenosové soustavy je pravidelný trénink dispečerů jedním z kroků, které podnikáme proto, abychom předcházeli poruchovým výpadkům a v případě, že nastanou, jim uměli čelit,“ říká Miroslav Vrba, místopředseda představenstva společnosti ČEPS zodpovědný za dispečerské řízení.

Pro návrat z blackoutu do normálního provozního stavu jsou zpracovány a s dispečery sousedících přenosových soustav pravidelně procvičovány plány obrany a obnovy (defence and restoration plans) a postupy tzv. startu ze tmy (black-start). Prioritu v obnově dodávek elektřiny mají jaderné elektrárny, dále pak tzv. systémové uhelné elektrárny. Následuje obnova zásobování aglomerací a dalších území.

ČEPS, a.s.:

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 kV) na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden se 71 transformátory převádějícími elektrickou energii z přenosové do distribuční soustavy a trasy vedení s napěťovou hladinou 400 kV o délce 3617 km a 220 kV o délce 1909 km. V rámci elektrizační soustavy České republiky poskytuje ČEPS, a.s., přenosové služby a služby spojené se zajištěním rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v reálném čase (systémové služby). Společnost ČEPS je začleněna do evropských struktur. Zajišťuje přeshraniční přenosy pro export, import a tranzit elektrické energie. ČEPS, a.s., se také dlouhodobě aktivně podílí na formování liberalizovaného trhu s elektřinou v ČR i v Evropě. Více informací naleznete na www.ceps.cz.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (682x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (67x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...