Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Dánové zahájili výstavbu elektrárny na biomasu, kterou bude pohánět turbína z Plzně

Dánové zahájili výstavbu elektrárny na biomasu, kterou bude pohánět turbína z Plzně

Publikováno: 10.11.2017
Rubrika: Energetické strojírenství, Biomass

V dánském Kalundborgu byla zahájena výstavba elektrárny na biomasu, která kromě elektřiny bude do domácností a sousedních podniků dodávat i teplo. Srdcem ekologické elektrárny Asnæs bude strojovna od plzeňské Doosan Škoda Power.

Slavnostní zarytí rýče do půdy odstartovalo v Kalundborgu výstavbu nové jednotky určené pro kombinovanou výrobu elektřiny, tepla a dodávku procesní páry na biomasu. Společnosti Asnæs Power Station dosud provozovala největší uhelnou elektrárnu v Dánsku a tento nový projekt má zajistit zelenější život a v budoucnu stabilní, zelené dálkové vytápění pro město a procesní páru pro sousedící průmyslové podniky.

Mnohostranně prospěšný projekt pomůže především snížit emise CO2 o 40 %, což představuje asi 800 tun ročně. „Jsem na tento projekt nesmírně hrdý. Daří se nám přecházet na ekologickou energii, tato elektrárna na biomasu doplní nedaleký solární park. Rád bych poděkoval společnosti Dong, věřím, že se stává zelenějším a konkurenceschopnějším poskytovatelem energie,“ řekl primátor města Martin Damm.

V blízkosti připraveného staveniště budoucí elektrárny Asnæs je doposud sloužící tepelná elektrárna s prašnou uhelnou skládkou. Ta sousedí s přístavem, který bude v průběhu příštího roku upraven tak, aby mohl přijímat zaoceánské lodě s kapacitou 40.000 m3 štěpky, jejichž maximální ponor je 9,5 m. Skládka uhlí se tak přemění na skládku štěpky s kapacitou 80.000 m3, přičemž denní spotřeba kotle na biomasu je 3.500 m3 štěpky.

Doosan Škoda Power do nové elektrárny dodá kompletní strojovnu o maximálním výkonu 30 MW vybavenou inovativní dvoutělesovou turbínou. „V příštím roce proběhnou první dodávky na stavbu, na něž budou navazovat montážní práce s cílem ukončení mechanické montáže na začátku roku 2019 s postupným uváděním projektu do provozu. Předání díla zákazníkovi by mělo proběhnout již na konci roku 2019,“ prozradil Tomáš Winkler, projektový manažer z Doosan Škoda Power.

Společnost Doosan Škoda Power podepsala smlouvu s energetickou společností DONG Energy Denmark na dodávku kompletní strojovny pro elektrárnu Asnæs letos v létě. Objem zakázky dosahuje přibližně 14 miliónů EUR, tedy téměř 375 miliónů korun.   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Thomas Dalsgaard, generální ředitel společnosti DONG, jež se brzy přejmenuje na Ørsted, primátor města Kalundborg Martin Damm, zástupci společnosti Novo Nordisk Michael Hallgren, Novozymes Jesper Haugaard a za Doosan Škoda Power Tomáš Winkler.Staveniště budoucí elektrárny AsnæsTomáš Winkler, projektový manažer z Doosan Škoda Power

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (35x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Arabelle, nejvýkonnější parní turbína na světěArabelle, nejvýkonnější parní turbína na světě (33x)
Společnost Alstom je předním světovým dodavatelem „konvenčních částí“ (strojoven) pro jaderné elektrárny a j...