Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČSSD zvažuje spojení české a slovenské přenosové soustavy

ČSSD zvažuje spojení české a slovenské přenosové soustavy

Publikováno: 16.9.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Sociální demokraté uvažují o spojení české a slovenské přenosové soustavy pod jeden regulační dům. Krok, k němuž by mohlo dojít již začátkem roku 2015, by podle stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana vedl k úsporám nejméně deseti miliard korun na obou stranách.

"Úspora je v tom, že když je potřeba zapnout špičky, to znamená, když je třeba dodat do sítě více energie, tak můžeme lépe využít lacinějších zdrojů," řekl Urban. Podle něho k takovému kroku existuje vůle nejen na straně českých sociálních demokratů, ale i na Slovensku. K možnému spojení již byla vypracována studie. 
"My jsme to analyzovali a já tvrdím, že je tam úspora nějakých deset miliard korun, samozřejmě je to společná úspora česko-slovenská," uvedl dále. Jde podle něho o minimální odhad. Úspory by přineslo mimo jiné snížení počtu českých dispečinků přenosové soustavy ze dvou na jeden, řekl Urban. ČSSD by ušetřené peníze dala do snížení cen elektrické energie pro jednotlivce i firmy. 
"Já si myslím, že pokud by sociální demokracie získala důvěru voličů, byla nějakým hlavním proudem v budoucí vládě, tak si myslím, že rok by stačil na to, aby k takovému praktickému propojení došlo, takže řekněme, že optimistické datum je 1.1.2015, ale říkám to s určitou rezervou," odhadl na dnešní tiskové konferenci Urban. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (52x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (48x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Dělení CzechInvestu: Nová Agentura pro podnikání a inovace zjednoduší čerpání (40x)
Vláda dnes schválila návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na novelizaci zákona o podpoře malého a středního pod...