Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Clifford Chance poskytuje poradenství společnosti Dalkia Česká republika ohledně akvizice NWR Energy

Clifford Chance poskytuje poradenství společnosti Dalkia Česká republika ohledně akvizice NWR Energy

Publikováno: 12.1.2010
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Společnost Dalkia Česká republika, a.s. ("Dalkia"), přední český výrobce a dodavatel tepla, podepsala dne 8. ledna 2010 transakční dokumentaci týkající se akvizice 100 % akcií NWR
Energy, a.s. ("NWR Energy") od společnosti New World Resources N.V., jedné z nejvýznamnějších společností zabývajících se těžbou černého uhlí ve střední Evropě.

Vypořádání této transakce je podmíněno splněním určitých odkládacích podmínek (např. souhlasem orgánů pro ochranu hospodářské soutěže). Společnosti Dalkia v této věci poskytuje poskytuje právní poradenství Clifford Chance ve spolupráci s advokátní kanceláří JUDr. Martina Šebka.
Po akvizici bude společnost Dalkia působit jako poskytovatel outsourcingu a bude provozovat a řídit energetická aktiva NWR Energy a jejích dceřiných společností. Rovněž bude nadále
dodávat klíčové utility a služby významné české těžební společnosti, OKD, a.s. Tým Clifford Chance, složený z právních specialistů z pražské, varšavské a londýnské kanceláře, poskytoval poradenství ohledně právních aspektů projektu v oblasti fúzí a akvizic, dodávek utilit a dále v otázkách soutěžního práva a notifikace příslušným orgánům pro ochranu hospodářské soutěže. "Po uzavření bude tato transakce představovat jednu z historicky nejrozsáhlejších transakcí v oblasti outsourcingu v sektoru energetiky a veřejných služeb v České republice," řekl k této transakci David Koláček, partner pražské kanceláře Clifford Chance.

Pražská kancelář Clifford Chance byla založena v roce 1995 a je plně integrovanou součástí mezinárodní sítě Clifford Chance. V současné době v ní působí přibližně 50 právních poradců a daňových specialistů, včetně právníků kvalifikovaných v oblasti českého, slovenského a anglického práva. Clifford Chance poskytuje poradenství v nejrůznějších místních, regionálních i mezinárodních transakcích. Pražská kancelář Clifford Chance se pravidelně umisťuje na nejvyšších místech žebříčků právních firem v tuzemsku i v zahraničí. Publikace The Legal 500 Directory pro rok 2009 hodnotí pražskou kancelář jako lídra v oblasti korporátního práva a fúzí a akvizic, bankovnictví a financí a nemovitostí. Clifford Chance je jednou z předních světových advokátních kanceláří. Řídí se nejvyššími globálními standardy a nabízí skvělé znalosti jednotlivých národních právních systémů. Na všech čtyřech klíčových trzích - v Severní i Jižní Americe, v Asii, v Evropě a na Středním Východě - nabízí kancelář špičkové poradenství v oblasti kapitálových trhů, korporátního práva a fúzí a akvizic, financí a bankovnictví, nemovitostí, daňového poradenství, penzijního pojištění, pracovního práva a řešení soudních sporů. Clifford Chance má celkem 29 kanceláří ve 20 zemích světa, v nichž působí přibližně 3 600 právních poradců. Mezinárodní publikace Chambers Global 2009 Directory uvádí Clifford Chance jako 'lídra' v nejvíce oborech v porovnání se všemi ostatními advokátními kancelářemi. Tato nezávislá analýza hodnotí advokátní kanceláře z hlediska kvality poskytovaného právního poradenství, profesionálního vystupování, služeb klientům a komerčního přístupu a přední umístění představují ocenění šíře právních znalostí a kvality poskytovaných služeb celkově napříč všemi světovými trhy.

 Související článek:

(Zdroj: Euro) - NWR Energy Bakala prodal Dalkii

Producent černého uhlí ve střední Evropě New World Resources prodal dceru NWR Energy společnosti Dalkia Česká republika za zhruba 122 milionů eur (přes tři miliardy korun). „Cena bude ještě upravena v závislosti na konsolidovaném ukazateli EBITDA společnosti NWR Energy za loňský rok, na výsledcích obchodování s elektrickou energií v Czech-Karbonu a na výši čistého dluhu,“ uvedl finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

„Úprava ceny podle EBITDA může vést k jejímu zvýšení nejvýše o přibližně šest milionů eur. Úprava dle výsledků obchodování elektrickou energií v Czech-Karbonu může znamenat snížení kupní ceny nanejvýš o zhruba dva miliony eur,“ upřesnil Jelínek. Dokončení transakce se očekává v prvních týdnech letošního roku, po naplnění několika odkládacích podmínek, mimo jiné souhlasu příslušných antimonopolních úřadů a věřitelů NWR. NWR Energy a její dceřiné společnosti budou nadále poskytovat klíčové služby společnosti OKD na základě dlouhodobé smlouvy.

NWR předpokládá, že výnosy z prodeje budou využity pro firemní účely, včetně možného předčasného splácení dluhu. „Prodej našeho energetického byznysu Dalkii je plně v souladu se strategií NWR soustředit se na stěžejní činnosti, především těžbu uhlí a produkci koksu. Jsme přesvědčeni, že outsourcing energetických dodávek nám umožní dále optimalizovat naše hlavní aktivity. Pro NWR Energy znamená její začlenění do Dalkie nový potenciál k dalšímu rozvoji,“ dodal Jelínek.

„Skupina NWR je naším významným partnerem. Jsme dlouhodobým klientem její dceřiné společnosti OKD, od níž nakupujeme uhlí. Dalkia ČR naopak dodává teplo a elektřinu do objektů a zařízení OKD a NWR. Díky této vzájemně výhodné transakci bude významně navýšena naše dodávka utilit pro OKD,“ uvedl k akvizici country manager Dalkie pro Českou republiku Laurent Barrieux. „Dlouhodobá spolupráce zahrnuje roční dodávky přibližně dvou miliard metrů krychlových stlačeného vzduchu, milion gigajoulů tepla a 800 tisíc megawatthodin elektřiny. Díky tomuto novému kontraktu se náš stávající obrat se skupinou NWR znásobí a ročně bude dosahovat objemu řádově tří miliard korun. Tato čísla zařadí skupinu Dalkia mezi nejvýznamnější dodavatele stlačeného vzduchu na světě,“ dodal.

„Oznámení celé transakce bylo očekáváno, prodej není pro trh žádnou novinkou, protože o tom, že se NWR zbaví NWR Energy bylo rozhodnuto již dříve, a aktiva NWR Energy byla vedena jako aktiva určená k prodeji,“ sdělil Euro.cz analytik Atlantiku finanční trhy Petr Novák. „Prodejní cena každopádně převýší účetní hodnotu čistých aktiv, která dosahuje zhruba 55 milionů eur. Prodej tedy bude rezultovat účetní zisk ve výši zhruba 66,9 milionu eur, který by měl pozitivně ovlivnit výsledky za první čtvrtletí letošního roku,“ potvrdil. Akcie NWR v pondělí dopoledne díky sentimentu na těžební společnosti a zprávě o prodeji, respektive přísunu hotovosti, pokračovaly v posilování, když mezidenně přidaly 3,8 procenta a obchodovaly se za 191,6 koruny za akcii.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...