Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ získal kladné stanovisko EIA

ČEZ získal kladné stanovisko EIA

Publikováno: 2.9.2019
Rubrika: Tiskové zprávy

Souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí ČR v rámci procesu EIA pro stavbu jednoho až dvou nových bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Dukovany je dalším významným posunem v přípravě stavby. Společnost ČEZ aktuálně analyzuje stanovené podmínky a začne připravovat jejich plnění. 

Kladné stanovisko EIA je pro společnost ČEZ zásadní pro další přípravu stavby v elektrárně Dukovany. Bez něj by nebylo možné pokračovat v rámci navazujících řízení a dalších přípravných pracích. 

Učinili jsme další významný krok v harmonogramu přípravy nového jaderného zdroje. Krok, na kterém jsme dlouho pracovali. Oznámení EIA jsme předali Ministerstvu životního prostředí ČR v červenci 2016 a účast v tomto procesu byla hodně náročná. Ministerstvu i zpracovatelům posudku jsme poskytli obrovské množství údajů, samozřejmě jsme se účastnili diskuzí i veřejných projednání a věřím, že jsme vše podrobně vysvětlili,“ konstatuje předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Materiál EIA řeší i otázku zásobování nového jaderného zdroje vodou z přehrady Dalešice napájené  řekou Jihlavou. Podle něj je, i při zohlednění nejhorších klimatických scénářů, možný souběžný provoz stávajících reaktorů a jednoho nového výrobního bloku s elektrickým výkonem 1200 MW.

Na přípravě stavby nových bloků nejprve v Dukovanech a následně i Temelíně pracuje v rámci společnosti ČEZ přibližně stočlenný tým odborníků. Ti ale zároveň poskytují služby i stávajícím elektrárnám a centrálním útvarům.

„Oznámení EIA jsme předali Ministerstvu životního prostředí v červenci 2016 a na přípravě podkladů jsme pracovali několik měsíců. Máme zkušený a kvalifikovaný tým, přesto šlo a ještě půjde vzhledem k rozsahu projektu o obrovské množství práce,“ doplňuje člen představenstva ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek. 

Se stávajícím provozem i připravovanými projekty dukovanská elektrárna průběžně seznamuje své okolí. Právě nedaleké obce a města podala v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí řadu připomínek. S výsledky se představitelé municipalit i občané mohou seznámit přímo, případně během společných setkání, která se uskuteční ještě do konce letošního roku.

Další informace jak k přípravě nových jaderných zdrojů, tak také k provozu stávajících bloků společnosti ČEZ je možné najít na stránce: https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika/jaderna-energetika-v-ceske-republice

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...