Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    ČEZ investuje do sítě v Albánii 882 milionů korun

ČEZ investuje do sítě v Albánii 882 milionů korun

Publikováno: 14.12.2010
Rubrika: Rozvody energií

Praha 13. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ v příštím roce investuje do oprav distribuční sítě v Albánii 882 milionů korun. Informoval o tom dnes server Týden.cz s odvoláním na mluvčí společnosti Evu Novákovou. ČEZ chce v Albánii pomocí investic omezit ztráty při distribuci elektřiny.

 "Jedná se o investice financované místní distribuční společností ČEZ Shperndarjes (Operatori i Sistemit te Shperndarjes - OSSH), kdy pro rok 2011 navrhujeme investice ve výši cca 4,9 miliardy albánských leků (882 milionů korun)," citoval server Novákovou. K investicím do přenosové soustavy se ČEZ zavázal loni, kdy v albánském státním distributorovi koupil většinový podíl. Společnost ČEZ loni v OSSH koupila 76procentní podíl za 102 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun) od albánského státu, zbytek firmy dále vlastní Albánie. Podle Novákové je letos již albánská akvizice v provozním zisku. Při rozvodu elektřiny se však ČEZ v Albánii potýká kvůli krádežím s vysokými ztrátami. Podle serveru chce ČEZ v Albánii v příštím roce opravovat zejména rozvodny, rozvody nízkého napětí, vyměňovat transformátory, elektroměry a elektroměrové rozvaděče. Investovat bude i do technologických systémů a výpočetního software pro elektrické sítě. Dalším problémem pro ČEZ v Albánii je výkupní cena elektřiny, kterou stanovuje tamní regulační úřad. Regulátor ji nechce zvyšovat a ČEZ s ním kvůli tomu vede spory.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (584x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (60x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín  ČEPS zmodernizovala vedení spojující rozvodny Mírovka a Čebín (48x)
Společnost ČEPS dokončila modernizaci převážné části vedení V422 mezi rozvodnami Mírovka v Kraji Vysočina a Čebín v Jiho...