Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Čeští partneři MSZ, a.s., provedli rozsáhlý audit systémů řízení kvality

Čeští partneři MSZ, a.s., provedli rozsáhlý audit systémů řízení kvality

Publikováno: 3.6.2013
Rubrika: Elektrárny, Jaderné palivo

Ve dnech od 27. do 30. května 2013 proběhl v podniku MSZ (Mašinostrojitělnyj zavod), který je součástí ruského výrobce jaderného paliva TVEL, rozsáhlý audit všech programů pro řízení jakosti výrobků určených pro české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Jeho součástí byla také kontrola, zda výrobní program ruského dodavatele splňuje požadavky takzvaného korporativního systému řízení jakosti (KSŘJ), certifikovaného podle standardů ISO 9001:2008. Audit provedli zástupci českých energetických firem ČEZ, a.s., a ALTA, a.s.

V rámci auditu byla prozkoumána veškerá dokumentace týkající se výroby pro české JE a zástupci českých firem navštívili výrobní provozy MSZ. Mezi otázkami, které zajímaly české partnery, byla například spolupráce MSZ s jinými organizacemi při realizaci smluv, postupy při navrhování jednotlivých produktů a při změnách dokumentace, zavádění do praxe schémat kontroly kvality pro kazety VVER-440 a TVSA-T. Ve výrobních prostorách auditoři zkontrolovali průběh sestavování palivových kazet pro české jaderné elektrárny Temelín a Dukovany.
Hlavní manažer auditu projektu, zástupce společnosti ČEZ, a.s., Antonín Třeček, uvedl, že systém řízení jakosti na závodě funguje velmi dobře a systém kontroly kvality je neustále zdokonalován. Změny v jeho práci, neustálé zlepšování procesů a organizace práce mají velký vliv na kvalitu konečné produkce.
Podle vedoucí oddělení pro systémy řízení jakosti a ekologie MSZ Světlany Levčenko celý audit proběhl v atmosféře konstruktivní spolupráce, podařilo se dodržet všechny body programu a nebyla zjištěna žádná pochybení. Auditoři rovněž uvedli řadu doporučení a návrhů, které budou podrobně prozkoumány odborníky z MSZ a podle jejich závěrů přijme vedení podniku odpovídající rozhodnutí.
Stojí za připomenutí, že právě MSZ vyrábí veškeré palivo pro 4 bloky VVER-440 JE Dukovany a pro dva bloky VVER-1000 JE Temelín. Dodávky na JE Temelín byly zahájeny v prosinci roku 2009 podle smlouvy, kterou v roce 2006 uzavřely ČEZ, a.s., a společnost TVEL.

Základní informace:
Mašinostroitelnyj zavod, a.s. (m. Elektrostal) je jedním z největších na světě výrobců paliva pro jaderné elektrárny. Závod vyrábí palivové články pro reaktory VVER-440, VVER-1000, RBMK-1000, BN-600 a palivové tablety a prášek pro zahraniční zákazníky. Je součástí Společnosti TVEL, která patří do struktury ruské státní jaderné korporace Rosatom. www.elemash.ru
Výrobce jaderného paliva TVEL (Rosatom) je součástí ruského integrovaného jaderného komplexu. Patří do ní jak výrobní, tak i výzkumná oddělení v oblasti výroby jaderného paliva, komplexu pro rozdělování izotopů a obohacování a výrobu plynových centrifug a vybavení pro ně. Palivová společnost TVEL byla zřízena jako zvláštní subjekt pro zvýšení efektivity a řízení podniků jaderného palivového cyklu, zlepšení jejich práce a konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (80x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (38x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...