Nacházíte se:  Úvod    Český průmysl by podle studie mohl ušetřit až 24 procent současné spotřeby energie

Český průmysl by podle studie mohl ušetřit až 24 procent současné spotřeby energie

Publikováno: 14.9.2010
Rubrika:

Chytrá energie, šance pro český průmysl byl název přednášky, kterou prezentovalo Hnutí Duha na semináři Energie pro budoucnost – efektivní distribuce a spotřeba elektřiny v průmyslu.

„Hnutí Duha se dlouhodobě zabývá koncepcí energetiky a využitím energie v průmyslu. Ukazuje se, že český průmysl může při zachování současné výroby ušetřit až 95 PJ energie pokud bude lépe využívat energii, a to z hlediska organizačních opatření nebo efektivnějším využíváním tepla (plyn, elektřina a tuhá paliva). V průmyslu se jedná o úspory zhruba 24 procent z celkové spotřeby energie,“ řekl Martin Sedlák z Hnutí Duha. Připomněl, že v energetickém sektoru a průmyslu produkuje ČR o polovinu více emisí na obyvatele, než je průměr EU. Dominantní úlohu ve znečišťování hrají fosilní paliva. Podle něho by bylo řešením, aby uhelné elektrárny platily za ekologické škody, které způsobují. Pokud se tato situace nebude řešit a připočteme-li k tomu důsledky změn podnebí, dosáhnou přímé finanční škody nejméně pěti procent HDP. Přitom by potřební snížení exhalací stálo pouze procento HDP.

„Mezinárodní energetická agentura (IEA) propočetla, kolik mohou různé technologie v ekonomice přispět ke snížení emisí do roku 2050. Jde o plných padesát procent. Firmy by měly zvýšit účinnost stávajících zdrojů a změnit paliva za účinnější,“ řekl Sedlák. Podle něho česká ekonomika spotřebuje 192 milionů tun surovin za rok, což představuje vysokou náročnost – na 1000 eur HDP je třeba 1,9 tuny surovin. Republika však recykluje pouze 20 procent, zatímco například Německo a Rakousko přes 50 procent a Belgie dokonce 70 procent surovin.

Páteří koncepce Chytrá energie jsou tři scénáře české ekonomiky a energetiky, jejichž model vypracoval Wuppertalský institut. Při koncepci byly využity také data Pačesovy komise a řada studií, které si ekologické organizace nechaly zpracovat u českých expertních agentur.





 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Cenu za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus (39x)
Zahajovací večer byl příležitostí pro slavnostní udělení ocenění Zlatá medaile MSV a Zlatá medaile IMT. Vedle pěti vysta...
Jaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každýJaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každý (28x)
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na konferenci Mezinárodního strojírenského veletrhu vyzval zástupce českého průmys...
Dostavba JE Temelín - příležitost pro český průmysl? (22x)
Odborná konference 52. mezinárodního strojírenského veletrhu se bude konat 15. září 2010 od 10 do 17 hodin, Vý...