Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko se zúčastní projektu reaktoru MBIR

Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko se zúčastní projektu reaktoru MBIR

Publikováno: 28.6.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Výzkumné ústavy a firmy ze zemí Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko) se budou podílet na výzkumné práci v mezinárodním výzkumném centru, které vznikne v Rusku společně s reaktorem MBIR, nejvýkonnějším výzkumným rychlým reaktorem na světě.

Sdružení V4G4 Center of Excellence, které sdružuje čtyři ústavy jaderného výzkumu a inženýringové společnosti ze zemí Visegrádské čtyřky, podepsalo s ruskou státní korporací pro atomovou energii Rosatom, která staví reaktor MBIR, memorandum o porozumění při zapojení do výzkumného centra s reaktorem MBIR.

Memorandum bylo podepsáno v pondělí 26. června během mezinárodní konference o rychlých reaktorech a jejich palivovém cyklu FR17, kterou pořádá Mezinárodní agentura pro atomovou energii od 26. do 29. června v Jekatěrinburgu a která je největší konferencí na toto téma. Pod dokument se podepsali János Gadó, předseda koordinační rady V4G4 Center of Excellence, a Vjačeslav Peršukov, náměstek generálního ředitele Rosatomu a ředitel Bloku pro řízení pro inovací Rosatomu.

Podle znění memoranda se partneři dohodli, že schválí klíčové podmínky zapojení do mezinárodního výzkumného centra MBIR a že určí závazný objem výzkumných prací na novém reaktoru.

Reaktor MBIR vzniká ve výzkumném ústavu jaderných reaktorů NIIAR, který leží v Dimitrovgradu. Díky unikátním technickým parametrům reaktoru MBIR je možné řešit široké spektrum výzkumných úkolů, které jsou nezbytné pro vznik nových konkurenceschopných a bezpečných jaderných energetických reaktorů včetně rychlých reaktorů. Ty mají zásadní význam pro dlouhodobou udržitelnost jaderné energetiky, protože umožňují efektivně uzavřít jaderný palivový cyklus. Reaktor MBIR navíc díky svému velkému výkonu několikanásobně zkrátí dobu trvání výzkumných prací oproti stávajícím reaktorům.

Reaktor MBIR má být podle plánů uveden do provozu v roce 2020 a patří k projektům označovaným jako megascience. V provozu má být 50 let, a dlouhodobě tak zajistí pro jaderný výzkum moderní výzkumné zařízení s potřebnou infrastrukturou.

V4G4 Center of Excellence tvoří český výzkumný ústav ÚJV Řež, slovenská inženýringová společnost VUJE, maďarský výzkumný ústav Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának a polský výzkumný ústav Narodowe Centrum Badań Jądrowych. Sdružení je registrováno na Slovensku a vyvíjí reaktor Allegro, který patří do IV. generace a je chlazený plynem.

Českou účast bylo možné zaznamenat již při přípravě projektu, protože inženýringová společnost EGP Invest z Uherského brodu (součást Skupiny ÚJV) dodala Rosatomu v roce 2013 projekt strojovny s vyvedením výkonu. Spolupráce mezi EGP Invest a projekčním ústavem Atomprojekt, ze struktury Rosatomu, byla o rok později dále rozšířena o oblast radioaktivních odpadů.

„Navázání přímé spolupráce s ruským jaderným průmyslem v rámci projektu MBIR vnímáme jako jedinečnou možnost pro další rozvoj naší firmy. Je to zcela zásadní referenční kontrakt, jehož úspěšná realizace nám umožní vstup na nové zahraniční trhy,“ říká František Fiedler, ředitel Divize strojní a jaderné technologie EGP INVEST.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
reaktor MBIR - vizualizacereaktor MBIR - první beton

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...