Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    České firmy uspěly se svými inovacemi na veletrhu All Energy ve městě Glasgow

České firmy uspěly se svými inovacemi na veletrhu All Energy ve městě Glasgow

Publikováno: 22.6.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Britská pobočka agentury CzechTrade zorganizovala 10. – 11. května 2017 Český pavilon obnovitelné energetiky na největší oborové akci ve Spojeném království (UK) – prestižním veletrhu All Energy ve skotském Glasgow. Místo konání určitě není náhodné, neboť skotská vláda dlouhodobě usiluje o „100% zelené Skotsko“. Nutno podotknout, že země k tomu má předpoklady: její povětrnostní podmínky z ní činí top evropskou destinaci pro větrnou energetiku a geografie zeleného cípu Evropy je jakoby předurčená pro realizaci různých projektů ve vodním hospodářství. All Energy přitahuje všechny B2B profesionály z ostrovů - tedy z Anglie, Walesu, Skotska i Irska. Jak tedy české technologie v této konfrontaci obstály?

V POPŘEDÍ INOVACE A FINÁLNÍ PRODUKTY „MADE IN CZECH REPUBLIC“

Český pavilon, kterému dominovala velká nepřehlédnutelná vlajka, byl umístěn na centrálním místě, velmi rušné křižovatce blízko vstupu. Jeho exponáty od začátku přitahovaly velkou pozornost návštěvníků. Byli jsme tak v neustálém obležení zvědavých nákupčích, konzultantů či inženýrů.

Český vodohospodářský průmysl s vyhlášenými hi-tech turbínami byl zastoupen společnostmi Cink Hydro a Hydrohrom. Narazíte na ně dnes v projektech ve Skotsku, ale také ve Walesu a anglickém hrabství Yorkshire. Společnost Smart Heating Technology prezentovala unikátní kontejnerizovaná řešení na zakázku, která v sobě obsahují ultramoderní a úsporné kotle na spalování biomasy. Topenářství dále zastupovaly české tepelné pumpy Mastertherm – technologie, která je dnes v oblasti využití obnovitelných zdrojů v topenářství v UK mimořádně poptávaná. Konečně v oblasti energetické efektivity nabídla česká firma Tecomat inteligentní budovy prostřednictvím průmyslové automatizace ze strany společnosti Tecomat a dále vysoce inovativní energetická úložiště Fitcraft Energy.

REVOLUCE V OBLASTI „ENERGY STORAGE“

Právě skladování energie bylo velkým tématem All Energy – toto řešení umožnuje využít zdroje zelené energie tak, aby to bylo efektivní a cenově únosné. Výrobců v UK je přitom zatím relativně málo. Česká firma Fitcraft Energy se svou inovativní technologií „LiFePo4“ baterie působila v pavilonu jako magnet a zájem ze strany Britů byl mimořádný. Cílem společnosti bylo najít v Británii obchodního a distribučního partnera.

KONFERENCE A NÁSLEDNÁ B2B PODTRHUJE ÚSPĚCH

Revoluce v energy storage byla i tématem konferenčního vystoupení českých technologických firem, které uváděl a moderoval vedoucí kanceláře CzechTrade UK Martin Macourek. Na konferenci ovšem zaznamenala velký úspěch také společnost Tecomat a její dechberoucí možnosti integrace všech obnovitelných technologií. Konečně firma Smart Heating Technology demonstrovala využití biomasy pro farmáře a prezentace byla natolik přesvědčivá, že společnost získala již na veletrhu první předběžné objednávky. Úspěšný den uzavřela networkingová B2B party v českém pavilonu, kde se točilo pravé české pivo značek Bernard a Primátor.

ČESKÝ REPUBLIKA – TECHNOLOGICKÝ HUB?

Veletrh All Energy ukázal, že se český průmysl musí ubírat především cestou inovativních řešení – vždyť Fitcraft inovacemi dokáže předčít slavnou americkou Teslu, Tecomat pak úspěšně konkuruje kolosu jménem Siemens a řešení Smart Heating dnes používá i nadnárodní Total! České tepelné pumpy a vodní turbíny pak již dnes jsou v Británii pojmem. Budeme se tedy příští rok těšit na další inovace z pera českých inženýrů a konstruktérů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
České firmy uspěly se svými inovacemi na veletrhu All Energy ve městě Glasgow - ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (66x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (57x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (51x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...