Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    České firmy pronikají na energetický trh Indie

České firmy pronikají na energetický trh Indie

Publikováno: 21.3.2010
Rubrika: Energetické strojírenství, Lidé-Věci-Události

O české dodavatele pro energetiku je v miliardové Indii, která musí řešit svou energetickou soběstačnost a požadavky rozvíjející se ekonomiky, zájem. Přesvědčili se o tom účastníci obchodně-podnikatelské mise, která se uskutečnila počátkem března za účasti devíti českých firem a institucí a dvacítky jejich specialistů.

„V Indii je Česko, resp. bývalé Československo stále velmi dobře vnímáno. Toto je prvek, který otevírá brány obchodu. Zdejší trh je jinak velmi náročný a tvrdý, nese s sebou všechny prvky tržního hospodářství,“ uvedl Aleš John, ředitel Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Návštěvu Indie inicioval indický velvyslanec v ČR právě po loňské návštěvě firmy ÚJV Řež, který nabídl možnost prezentace vybraných českých firem z oboru energetického strojírenství a energetiky obecně před zástupci indické podnikatelské sféry.
Jaderná energetika je v Indii na vzestupu. Požadavky miliardového národa jdou rychle dopředu, uhelné a vodní elektrárny nestačí pokrývat spotřebu, a proto to u nich bez jádra to nepůjde. „Prostor vidím především pro české firmy, které se zabývají energetickým strojírenstvím a jsou schopny vyrábět velké strojírenské celky, dále pak pro dodavatele armatur a uspět by mohly i firmy z oboru měření a regulace. Indy hodně zajímaly i možnosti dodávek zařízení pro radiační kontrolu a laboratorní vybavení,“ informoval A. John. O tom, že to jde, svědčí například účast firem Škoda Power nebo Sigma Group, které se na zdejším trhu velmi dobře etablovaly. Trvalo jim to sice dlouhou dobu, ale trpělivost se jim nakonec vyplatila. Jejich dodávky pro energetiku jsou velmi významné. „Českým firmám bych doporučil konzultaci s obchodním radou indické ambasády v Praze, který je velmi otevřený všem myšlenkám propojení českého a indického trhu. Doporučuji i kontakt s firmami, které jsou již na indickém trhu etablovány a mají zde svá zastoupení. Potřebná bude taktéž schůzka s obchodními specialisty v Dillí a Bombaji,“ uvedl A. John.

Přijetí se české obchodně-podnikatelské misi dostalo jednak na velvyslanectví ČR v Indii v Dillí, konzulátu v Bombaji, dále pak před vrcholným vedením nejvýznamnější místní energetické firmy NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Ltd) – obdoba naší společnosti ČEZ. Nechyběly rauty za účasti zástupců místní podnikatelské sféry a návštěvy vědecko-výzkumných ústavů, experimentálních reaktorů a výrobních prostor energetických zařízení, například fabriky na zpracování jaderného paliva. Všude zde se české firmy mohly prezentovat. Šlo o specialisty z firem Vítkovice a.s., Group, Vítkovice Heavy ind., Vítkovice Power Engineering, ŠJS, ZAT, VF Černá hora, ENVINET, SIGMA Group, ČEZ, Národní strojírenský cluster, Asociace výrobců kovových konstrukcí, Alta, ÚJV Řež a ministerstva průmyslu a obchodu ČR. „Misi považuji za velmi zdařilou, protože jsme myslím velmi dobře poznali místní podnikatelské prostředí a podmínky. Indičtí podnikatelé se naopak seznámili s možnostmi českých firem. Rád bych u této příležitosti vyzdvihl práci Evy Drdákové, generální konzulky v Bombaji a českého konzula v Dillí Jana Kreutera, kteří přispěli k úspěchu mise,“ uvedl A. John. „Pochopil jsem jejich jaderný program a zasadím se o určitou modifikaci směrů našeho výzkumu. Rád bych se více zaměřil na thoriový cyklus, i proto, že thoria je velké množství nejen v Indii, ale i v Turecku nebo Austrálii,“ dodal a nastínil další možný trend směřování českého jaderného výzkumu A. John.
Další informace najdete v aktuálním čísle All for Power, které vychází právě v těchto dnech a jehož součástí je i rozhovor s Alešem Johnem, nebo je poskytne přímo Aleš John, generální ředitel ÚJV Řež, a.s., na tel.: 220 940 619 nebo fax: 220 940 840 (e-mail: joh@ujv.cz)  

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...