Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    České firmy dodávají v roce 2018 pro všechny projekty Rosatomu ve výstavbě

České firmy dodávají v roce 2018 pro všechny projekty Rosatomu ve výstavbě

Publikováno: 26.9.2018
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

V roce 2018 pokračuje rozsáhlá spolupráce českých dodavatelů s ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom. České firmy realizují dílčí kontrakty pro jaderné elektrárny stavěné touto korporací v Rusku i v dalších zemích a podepisují nové smlouvy na další dodávky v příštích letech.

Rozsah dodávek českých firem sahá od servopohonů přes kabelovou produkci a armatury až po laboratorní sklo. Česko-ruská spolupráce v oblasti jádra trvá již více jak 60 let a českou produkci nalezneme ve všech jaderných elektrárnách na území Ruska a ve většině zahraničních projektů Rosatomu. Úspěšnými se staly dodávky komponent vyrobených v ČR pro první provozovaný blok generace III+ na světě – reaktor VVER-1200 v jaderné elektrárně Novovoroněžská II, který byl uveden do provozu v únoru 2017. 

„MSA je dlouhodobým a stabilním partnerem ruských jaderných elektráren. V roce 2018 budeme pro Novovoroněžskou jadernou elektrárnu realizovat dodávky zpětných klapek L32 a náhradních dílů pro šoupátka A00. V 1. pololetí 2018 jsme na projekty v oblasti jaderné energetiky dodali naše produkty v částce 22 milionů Kč,“ uvádí tiskové oddělení společnosti MSA.

Zdeněk Tošner, obchodní ředitel pro export společnosti Kabelovna Kabex uvádí, že společnost stejně jako v minulých letech dodává svou produkci do elektráren stavěných Rosatomem. Objem dodávek na letošní rok firma odhaduje na více jak 10 milionů korun.

Tradičním dodavatelem Rosatomu je i společnost ZPA Pečky ležící nedaleko od Prahy. „V letošním roce očekáváme dodávky zboží do Ruska pro Rosatom v objemu kolem 38 – 50 milionů korun. Jde o elektrárny Kurská II, Novovoroněžská II, Smolenská, Leningradská a Rostovská,“ uvádí Jan Bulíček, výkonný ředitel ZPA Pečky.

Zkušenosti s dodávkami pro reaktory VVER má i MPower Engineering. V letošním roce plánuje dodávat pro reaktory tohoto typu v Rusku i v dalších zemích. „V roce 2018 plánujeme dodat armatury A43 a A00 do elektráren Novovoroněžská II a Běloruská. Podávali jsme další nabídky i na dodávku armatur pro elektrárny Kudankulam v Indii, Smolenská a Leningradská II v Rusku a Rooppur v Bangladéši,“ říká Miloslav Franěk, obchodní manažer MPower Engineering.

„V první polovině roku 2018 společnost Arako expedovala své armatury především do Běloruska a na Ukrajinu. Do Běloruské jaderné elektrárny bylo odesláno celkem cca 300 kusů vlnovcových a zpětných ventilů v celkové hodnotě přibližně 33 milionů korun. Další dodávky byly směřovány na Ukrajinu, a to do elektráren Záporožská, Rovenská a Jižněukrajinská,“ uvádí Julia Dolgusheva výkonná ředitelka společnosti Arako spol. s r. o.

České firmy se zajímají rovněž o výstavbu reaktorů VVER-1200 v evropských zemích, konkrétně ve Finsku (JE Hanhikivi) a v Maďarsku (JE Paks). Tyto země jsou Česku blízké geograficky i legislativně, takže o tyto projekty již projevila zájem řada českých firem.

Jan Krška, obchodní ředitel ve společnosti I&C Energo a.s., uvádí: „V současné době se naše společnost intenzivně zajímá o projekty jaderných elektráren ve Finsku a v Maďarsku. Jednání jsou zatím v počátečních fázích. Pro jaderné elektrárny typu VVER na Slovensku, v Bulharsku a na Ukrajině dodáváme dmychadla, rozvaděče, impulsní potrubí, speciální inženýrské činnosti a další produkty a služby.“

Podobně je na tom i společnost I.B.C. Praha, spol. s r.o. Její jednatel Přemysl Indrák říká: „Naše společnost se účastní právě probíhajících nabídkových procesů pro projekty Rosatomu Paks v Maďarsku a Akkuyu v Turecku.“

Společnosti Sigma DIZ se v loňském roce podařilo uspět v tendru na dodávky pro projekt VVER-TOI (nejnovější verze technologie VVER) v jaderné elektrárně Kurská II. Jiří Tomášek, vedoucí divize Jaderná energetika, uvádí: „V tomto roce budeme dodávat pouze náhradní díly, například do Novovoroněžské elektrárny, ale i jiných jaderných elektráren Rosatomu. Velké dodávky máme naplánovány na roky 2019 a 2020, kdy dodáme do jaderné elektrárny Kurská II v Rusku 12 čerpadel v hodnotě zhruba 210 milionů korun.“

Mezi významné zakázky pro český jaderný průmysl patří i dodávka systému pro řízení pohonů reaktoru, kterou realizují společnosti Škoda JS a.s. a ZAT a.s. Rozsáhlou modernizaci elektrárny, která umožní prodloužit její provoz o 10 let, provádí společnost Rusatom Service ze struktury Rosatomu. Zakázka pro české firmy má hodnotu 100 milionů korun.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...