Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Česká exportní banka a FERMAT CZ pokračují v úspěšné spolupráci

Česká exportní banka a FERMAT CZ pokračují v úspěšné spolupráci

Publikováno: 18.11.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství

Úspěšná spolupráce mezi Českou exportní bankou (ČEB) a společností FERMAT CZ pokračuje i v letošním roce. Obě strany spolu totiž podepsaly osm úvěrových smluv v celkové hodnotě 2,4 milionu eur. Brněnská strojírenská firma tak díky spolupráci s Českou exportní bankou vyveze horizontální vyvrtávačky do Kanady, Turecka, Francie a Finska. „Se společností FERMAT CZ jsme začali spolupracovat v loňském roce. Získali jsme jen ty nejlepší zkušenosti, a proto jsme neváhali na první projekty navázat,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEB Karel Bureš.

FERMAT CZ patří mezi světovou špičku mezi dodavateli vodorovných vyvrtávaček pro přesné obrábění a není ve vývozu svých produktů žádným nováčkem. Společnost vyrobí ročně přibližně sto strojů, z nichž většina končí v zahraničí. Patří proto mezi výrazné české vývozce. Jedním z hlavních důvodů úspěšného exportu je důraz na výzkum a vývoj při tvorbě strojů, je financován sedmi až osmi procenty celkového obratu. „V příštím období chceme klást důraz hlavně na zařazení do mezinárodních hodnotových řetězců. Spolu s dánskou společností NORDMARK a dalšími partnery budeme pracovat na výzkumu a vývoji zařízení, která by se měla používat pro výrobu větrných elektráren s instalovaným výkonem nad 10 MW,“ potvrzuje majitel a zakladatel společnosti Jiří Ferenc. Dostatečné financování výzkumu a vývoje je důležité pro budoucnost úspěšných obchodních společností. „FERMAT CZ má rozhodně potenciál dosahovat výborných výsledků i v rámci mezinárodního měřítka, což podporuje právě i tím, že do výzkumu investuje značné množství finančních prostředků a energie. My v těchto případech umíme pomoci. Máme nejen nástroje a produkty, ale i zkušenosti, které se financování vývoje inovací a následného uvedení na trh týkají,“ uvedl K. Bureš.

JAK ČEŠI KOUPILI AMERICKOU FIRMU…

Česká exportní banka a společnost FERMAT CZ spolu začaly spolupracovat předloni. Brněnská firma totiž neustále hledá nové destinace, do kterých rozšíří své výrobky. A když se tato příležitost naskytla, vedení FERMAT CZ neváhalo a koupilo stoprocentní podíl v renomované americké společnosti Lucas Precision ve městě Cleveland. Kontaktovala proto Českou exportní banku, která společnosti pomohla s financováním a mimo jiné také poskytla cenné rady při přípravě tohoto zahraničního obchodu. „Výrobky českých strojařů mají ve Spojených státech amerických výbornou pověst. Když nám společnost FERMAT CZ vysvětlila svůj záměr, rozhodli jsme se ji podpořit,“ vysvětlil důvod spolupráce Bureš.

I přestože byl nákup Lucas Precision už pátou akvizicí společnosti FERMAT CZ, jednalo se o první zahraniční firmu, kterou koupila. Nešlo však o náhlý krok, ale o vyvrcholení dlouhodobé strategie, jejímž cílem bylo přímé působení společnosti ve Spojených státech. Vedení FERMAT CZ se naskytly dvě možnosti. Buď postavit novou vlastní továrnu, nebo koupit již fungující firmu. „Nakonec jsme se rozhodli pro nákup existující společnosti, se kterou jsme již spolupracovali. Požádali jsme proto Českou exportní banku o pomoc s financováním a o poradenství. Za čtvrt roku jsme již Lucas Precision vlastnili,“ uvedl majitel a zakladatel společnosti FERMAT CZ Jiří Ferenc.

Česká exportní banka se s financováním akvizic již v minulosti mnohokrát setkala. V tomto případě se však jednalo o první případ ve Spojených státech. Spolupráce s FERMAT CZ se díky předchozím zkušenostem uskutečnila poměrně rychle. „Na konkrétních podmínkách jsme se dohodli předloni přímo v sídle FERMAT CZ, když jsme byli v Brně na Mezinárodním strojírenském veletrhu. Do konce roku jsme pak spolupráci dotáhli do úspěšného konce,“ vysvětluje Bureš.

ČEB BUDE MÍT NA MSV STÁNEK V PAVILONU D (Č. 70)

Právě na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně se uskuteční každoročně desítky setkání zástupců České exportní banky se současnými i potenciálními klienty. Banka se proto veletrhu, který se koná od 3. do 7. října na brněnském výstavišti, zúčastní i letos. Svůj stánek s označením 70 bude mít v pavilonu Z. Důvodem je účast špičkových strojírenských firem, kterých pravidelně na veletrh přijede více než 150. „V našem portfoliu převládají strojírenské projekty. Momentální objem rozpracovaných obchodních případů v tomto odvětví je v řádech desítek miliard korun, a proto je pro nás účast na brněnském veletrhu velice důležitá,“ řekl Bureš.

Vzhledem k dobrým zkušenostem vedení České exportní banky rádo podpoří další firmy při financování dalších zahraničních akvizic nebo z oblasti strojírenství. „Našim cílem je pomáhat tuzemským firmám v jejich
rozvoji, což můžeme dělat právě prostřednictvím podpory jejich exportních aktivit,“ dodal Bureš.

Czech export bank and FERMAT CZ continue with their fruitful cooperation
Prosperous cooperation between the Czech export bank (ČEB) and FERMAT CZ continues this year. Both parties have agreed on eight credit contracts in the total sum of 2.4 million EUR. Thanks to cooperation with Czech export bank, the Brno engineering company will export horizontal boring machines to Canada, Turkey, France and Finland. "We started collaborating with FERMAT CZ last year. We have gained only the best experience and therefore we did not hesitate to proceed with the first projects", said the Chairman of the Board and Managing Director of ČEB, Karel Bureš.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obrábění dílu pro větrné elektrárnyVodorovná desková vyrtávačka WRF 160 HEAVY CNC

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (35x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Dodavatel oceli měl dvojí důvod k radosti (35x)
3. června 2011 oslavila společnost MUT Tubes, s.r.o. spolu se svojí dceřinou společností MUT Automotive, s.r.o. páté vý...
ERÚ vydal cenová rozhodnutí zohledňující čerstvé notifikace Evropské komiseERÚ vydal cenová rozhodnutí zohledňující čerstvé notifikace Evropské komise (33x)
Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes vydal dvě cenová rozhodnutí, cenové rozhodnutí ERÚ č. 9/2016, kterým se mění cenov...