Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEPS, a.s., vykázala za první čtvrtletí letošního roku zisk 1,2 miliardy

ČEPS, a.s., vykázala za první čtvrtletí letošního roku zisk 1,2 miliardy

Publikováno: 14.6.2018
Rubrika: Tiskové zprávy

Akciová společnost ČEPS vstoupila do druhého čtvrtletí se ziskem ve výši 1 235,6 mil. Kč před zdaněním. Agentura Moody's zvýšila rating společnosti na úroveň A1 a ponechala stabilní výhled. V dubnu letošního roku byl výhled zlepšen ze stabilního na pozitivní při potvrzení ratingu A1. 

Za nárůstem zisku v prvním čtvrtletí roku 2018 stojí vyšší tržby za použití sítí i rezervaci kapacit včetně aukcí přeshraničních kapacit a výnosy za systémové služby. „Výnosy dosáhly v prvním čtvrtletí roku 2018 hodnoty 5 238,6 mil. Kč, na celkovém objemu se přitom z 99,4 % podílely tržby z prodeje služeb provozovatele přenosové soustavy. Náklady celkem před zdaněním dosáhly výše 4 003 mil. Kč, přičemž 77,9 % tvořily proměnné náklady zejména v souvislosti s náklady na MC shipping,“ říká Ing. Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s., jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad. Pokud se dosažená skutečnost v běžném roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou tyto odchylky (korekční faktory) zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období. Tím ovlivňují hospodářské výsledky společnosti s dvouletým posunem.

Agentura Moody's dne 24. 1. 2018 zvýšila rating společnosti ČEPS o jeden stupeň na úroveň A1 z dosavadní úrovně A2 a ponechala stabilní výhled. Poprvé v historii se společnosti ČEPS podařilo dosáhnout ratingu na stejné úrovni, jakou má Česká republika. V dubnu agentura Moody´s zlepšila výhled společnosti ČEPS na pozitivní. Současně provozovateli přenosové soustavy potvrdila rating A1.

Ratingové hodnocení získala společnost poprvé už v červenci 2012 a od té doby jej každoročně úspěšně obhajovala. Společnost ČEPS agentuře Moody's průběžně prezentuje hospodářské výsledky, regulační rámec české elektroenergetiky a další informace z klíčových oblastí rozvoje a obnovy přenosové soustavy. Zlepšení ratingu na úroveň A1 odráží všechny tyto aspekty společně s výsledky hospodaření společnosti ČEPS spojené s rozsáhlým investičním programem.

Proces obhajoby ratingu pro rok 2018 probíhá ve společnosti od února 2018, kdy byly agentuře Moody’s průběžně prezentovány aktualizované hospodářské výsledky, regulační rámec a další informace z klíčových oblastí rozvoje a obnovy přenosové soustavy.

V roce 2018 bude společnost nadále realizovat rozsáhlý investiční program. Na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy letos ČEPS vynaloží více než 3,7 miliardy Kč. V prvním čtvrtletí roku 2018 firma investovala 343,1 mil. Kč. Investiční plán provozovatele české přenosové soustavy přitom zohledňuje změny zdrojové struktury, měnící se požadavky spotřeby i celoevropské cíle v oblasti podpory jednotného trhu s elektrickou energií.

V prvním čtvrtletí roku 2018 bylo přeneseno celkem 16 456,9 GWh (objem energie na výstupu z PS bez systémového toku). Objem přenesené energie ovlivňují změny ekonomických a hospodářských podmínek České republiky, respektive spotřeba elektrické energie, objem tranzitu i dalšími faktory, jako jsou například klimatické podmínky, mimořádné události v přenosové soustavě a další.

V únoru 2018 byl také přepsán historický rekord zatížení české elektrizační soustavy. Nová rekordní hodnota činí 11 946 MW a přesáhla dosavadní maximum o téměř 180 MW. Tato hodnota odpovídá jednomu bloku uhelné elektrárny, například Tušimice II.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
ČEPS, a.s., vykázala za první čtvrtletí letošního roku zisk 1,2 miliardy (ilustrační foto)ČEPS, a.s., vykázala za první čtvrtletí letošního roku zisk 1,2 miliardy (ilustrační foto)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...