Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Britové v diskusi o garantovaných cenách počítají s podporou ČR

Britové v diskusi o garantovaných cenách počítají s podporou ČR

Publikováno: 6.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Londýn 5. listopadu (ČTK) - Britská vláda je optimistická ohledně očekávaného rozhodnutí Evropské unie o garantovaných cenách pro nově budovanou jadernou elektrárnu Hinkley Point C v Somersetu. Předpokládá, že ji v diskusi s unií podpoří ostatní země jako například Česká republika, která o podobném projektu podpory rovněž uvažuje. Českým novinářům to dnes v Londýně na semináři věnovaném jaderné energetice řekla Juliet Petersová-Travisová, šéfka pro nové jaderné zdroje EU z britského ministerstva pro energetiku a klimatické změny. 

Evropská komise bude posuzovat, zda koncept garantovaných cen, kdy je doplácen rozdíl mezi dohodnutou a tržní cenou, nepředstavuje nepovolenou státní podporu. "Nemůžeme předvídat, jak to dopadne, ale zamítnutí by byla špatná zpráva pro všechny nové projekty," uvedla Petersová-Travisová, podle níž EU v této věci zatím nevyslala "žádné signály". Británie před dvěma týdny podepsala dohodu s francouzskou energetickou skupinou EDF o výstavbě dvou jaderných reaktorů. Investice má činit 16 miliard liber (488 miliard Kč). 
Britové očekávají silný lobbing ze strany Berlína a zejména Vídně, které nepovažují jádro za perspektivní zdroj. V nedávné době se Německo rozhodlo odstavit z provozu všechny své jaderné elektrárny, plány na výstavbu jaderné elektrárny zrušila také Itálie a Francie slíbila, že omezí podíl výroby elektřiny z jádra na 50 procent. 
Podporu v diskusi ohledně státních garancí Británie naopak očekává z české strany. Kladné rozhodnutí, které je jednou z podmínek budoucí výstavby, by podle odhadu tamního ministerstva mohlo padnout v příštím roce. "Evropská unie nemá žádný harmonogram, což respektujeme. Termínem, který přichází v úvahu, by mohlo být příští léto," uvedla Petersová-Travisová. 
Podpora jaderné energetiky je v souladu s aktuální reformou energetického trhu v zemi. Systém garantovaných cen, prostřednictvím tzv. contracts for difference, je jedním z hlavních nástrojů. Například u dohody s EDF a dalšími členy konsorcia China General Nuclear Corporation (CGN), China National Nuclear Corporation (CNNC) a francouzskou Arevou představuje 89,5 libry za MWh při zahrnutí také dalšího projektu v Sizewell. V opačném případě by cena byla 92,5 libry za MWh. 
Česká vláda zatím o využití ani podobě garantovaných cen u dostavby jaderné elektrárny v Temelíně nerozhodla. Způsob financování prosazuje provozovatel elektrárny - energetická společnost ČEZ. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala v této souvislosti již dříve prohlásil, že podle něj zvítězí hledisko konkurenceschopnosti tuzemské energetiky a ekonomiky obecně. V tendru na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny zůstávají dva uchazeči americko-japonský Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Podle aktuálního harmonogramu by měla společnost ČEZ vybrat vítěze v roce 2015. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (74x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (48x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...