Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Vodní    Brandýskou elektrárnu opraví ČKD Blansko Engineering

Brandýskou elektrárnu opraví ČKD Blansko Engineering

Publikováno: 24.4.2017
Rubrika: Vodní

Společnost ČKD Blansko Engineering zajistí celkovou rekonstrukci malé vodní elektrárny Brandýs nad Labem, kterou provozuje její mateřská firma ENERGO-PRO. „Naše společnost bude generálním dodavatelem rekonstrukce, která se týká strojní, elektro i stavební části. Veškeré práce dokončíme do konce letošního roku a elektrárnu předáme zpět provozovateli,“ řekl předseda představenstva ČKD Blansko Engineering Petr Tesař. Celkové náklady na rekonstrukci činí 120 milionů korun.

Malá vodní elektrárna Brandýs nad Labem se dvěma Francisovými turbínami o celkovém výkonu 2,1 MW se nachází na pravém břehu Labe v blízkosti historického centra stejnojmenného města. Do provozu byla uvedena v roce 1934. Od roku 2014 je součástí skupiny ENERGO-PRO, nadnárodního provozovatele vodních elektráren se sídlem v Praze.

Elektrárna vstoupila také do historie českého filmu. V devadesátých letech minulého století se tu točila scéna ze známého filmu Saturnin, kde vystupuje postava dědečka coby ředitele elektrárny. „Díky rekonstrukci dokážeme lépe využít potenciál elektrárny a zvýšíme její instalovaný výkon o více než třetinu,“ uvedl výkonný ředitel skupiny ENERGO-PRO Pavel Váňa. Instalovaný výkon se tak zvýší na 2,8 MW.

V lednu 2017 už odstartovaly průzkumné potápěčské práce související se zahrazením soustrojí a následně i demontážní práce na soustrojí TG2. Odstávka jednotlivých soustrojí a následně i elektrárny jako takové je plánována na celý rok 2017.

Historie elektrárny

Malá vodní elektrárna vznikla na pravém břehu Labe zásluhou dvou majitelů brandýských mlýnů – Antonína Šolera a Bedřicha Schuberta. Stala se součástí rozsáhlejšího vodního díla, vybudovaného v letech 1931-1936. Toto vodní dílo zahrnuje také jez, plavební komoru, rybí přechod, jalovou výpusť a umělou vodní slalomovou dráhu.

Elektrárna byla uvedena do provozu v roce 1934, její dostavba se ovšem táhla až do roku 1944 kvůli sporům mezi společností Šoler-Schubert a stavební firmou Kapsa&Müller. Mlynáři Šorel a Schubert předtím (v roce 1933) demontovali starší elektrárnu z roku 1897. Díky novému vodnímu dílu ze třicátých let minulého století spojila Šorelův a Schubertův mlýn na opačných březích Labe jezová lávka. (Mlýny stávaly na Labi už v šestnáctém století.) Elektrárna se dvěma Francisovými turbínami umístěnými nad horní hladinou Labe byla v té době evropským unikátem.

Architektem strohé stavby elektrárny byl Kamil Roškot, který se také podílel na první fázi výstavby vodních děl Vltavské kaskády. Roškot je známý, mimo jiné jako architekt Městského divadla v Ústí nad Orlicí – stavby ve stylu organického funkcionalismu, nebo československého pavilónu na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939 – už v době po nacistické okupaci, kdy Československo přestalo existovat.

Vodní elektrárna Brandýs po svém vzniku zásobovala elektřinou nejen brandýské mlýny, ale také například proslulou továrnu na secí stroje Františka Melichara. V roce 1945 byla znárodněna.

Průběh rekonstrukce

V rámci současné celkové rekonstrukce brandýské elektrárny provede společnost ČKD Blansko Engineering demontáž celého soustrojí. Jednotlivé komponenty nahradí novými, včetně nové komory oběžného kola, nového oběžného čtyřlopatkového kola, nové rozváděcí lopaty, nové brzdy atd.

Současně se uskuteční rekonstrukce generátoru na nové parametry a kompletně bude vyměněn také systém hydraulického ovládání turbíny. 

Rekonstrukce elektrické části od transformátorů až po řídicí systém přinese zvýšení pasivní ochrany této části a také vyšší uživatelský komfort obsluhy, zejména díky přechodu na automatizovaný způsob ovládání a řízení. Regulace soustrojí tak bude plně automatická podle aktuálních hydrologických podmínek a manipulačního řádu.

Součástí rekonstrukce je také dodávka nového pojezdového čistícího stroje s hydraulickým ovládáním a nových jemných česlí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Pohled na malou vodní elektrárnu Brandýs nad Labem

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (34x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech!Elektrárna Orlík je výsledkem precizní práce Aloise Krause a tisícovek sprojektantů a stavitelů. Přivaděče se opravují poprvé po 55 letech! (29x)
V době, kdy se vodní dílo Orlík stavělo, bylo hlavním záměrem státu vybudovat elektrárnu, která by pomohla pokrýt rostou...