Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Bezosé spirálové dopravníky RATAJ - doprava uhlí, ložového popele, popílku, strusky a štěpky

Bezosé spirálové dopravníky RATAJ - doprava uhlí, ložového popele, popílku, strusky a štěpky

Publikováno: 25.4.2017
Rubrika: Technologie, materiály

Výborná technická řešení mají většinou jedno společné. Pracují na základě jednoduchého principu, jsou málo poruchová, jsou efektivní a mají mnohostranné využití. Přesně takové jsou bezosé spirálové dopravníky RATAJ®.

Základním prvkem bezosých spirálových dopravníků RATAJ® je bezosá spirála vyrobená z prvotřídní oceli nebo nerezové oceli o tloušťce 3 až 60 mm a vnějším průměru 25 až 800 mm. V bezosém spirálovém dopravníku nejsou vnitřní ložiska ani vnitřní hřídel a dopravovaný materiál se pohybuje téměř v celém průřezu dopravníku. Bezosá spirála svým přesně definovaným průřezem a otáčejícím se pohybem umožňuje dopravovat velké množství materiálu při malých otáčkách a při minimální spotřebě elektrické energie nebo naopak velmi malé množství materiálu pro účely dávkování.

Bezosé spirálové dopravníky používáme pro dopravu lepivých a abrazivních materiálů nebo pro velké dopravované množství až do cca 1 000 m3/hod. Jedná se především o dopravu uhlí, popílku, korundové drtě, štěrku, písku, drceného kameniva, brusného prachu, vysokopecní a elektrárenské strusky, keramických materiálů, bentonitu, vápence a mnoho dalších. Dopravujeme materiály velkých zrnitostí (PET láhve, dřevo, dřevní štěpka, papír, biomasa, kuchyňské odpady, drcené pneumatiky a podobně), lepivé a mokré materiály (odpadní kaly, zemina, bentonit, kašovité materiály a jiné).

VÝHODY BEZOSÝCH SPIRÁLOVÝCH DOPRAVNÍKŮ RATAJ®

  • Veškeré připojovací rozměry dopravníků jsou přizpůsobeny technologii u zákazníka.
  • Jednoduchá a provozně spolehlivá konstrukce, dlouhá životnost a velká výkonnost.
  • Bezproblémová doprava materiálů s extrémními fyzikálními vlastnostmi (velmi abrazivní, kusovité, tekoucí, lepivé, prašné a podobně).
  • Menší investiční a provozní náklady oproti klasickým dopravníkům, redlerům a pneumatické dopravě.
  • Několikaletý provoz bez nutnosti oprav a preventivních zásahů.
  • Dokonalé utěsnění dopravníků a zajištění bezprašného chodu.
  • Jednoduché a rychlé opravy spirál a potrubí.
  • Přesné dávkování a možnost kontinuálního vážení dopravovaného materiálu.
  • Malé zástavbové rozměry dopravníků a elektropřevodovek.
  • Konstrukce dopravníku splňující instalaci do zóny s nebezpečím výbuchu pro prašné materiály (ATEX).
  • Možnost provedení dopravníku splňující odolnost proti výbuchu až do 1,0 MPa.

26 LET VÝVOJE BEZOSÝCH SPIRÁLOVÝCH DOPRAVNÍKŮ RATAJ®

Každý bezosý spirálový dopravník RATAJ® je konstruován a vyráběn na míru podle požadavku zákazníka a pro daný druh dopravovaného materiálu. To umožňuje optimálně přizpůsobit bezosý spirálový dopravník různým druhům materiálů a stávající technologii. Na základě našich zkušeností s více než 4 500 kusů vyrobených a instalovaných dopravníků do mnoha průmyslových odvětví a na základě vlastního vývoje průřezů spirál, navrhujeme zákazníkům nová řešení pro neustále se rozšiřující druhy dopravovaných materiálů. Poprvé od doby vzniku bezosých spirál vyrobila firma RATAJ® největší bezosý spirálový dopravník s průměrem spirály 800 mm a v roce 2016 i první plastovou bezosou spirálu. Od roku 2013 dodáváme na trh bezosou spirálu s navařenými tvrdokovovými segmenty a také antiabrazivní slitinové desky do potrubí pro dopravu extrémně abrazivních materiálů. Tato unikátní řešení řadí firmu RATAJ® na vrchol technického pokroku bezosých spirálových dopravníků. V roce 2016 jsme poprvé uvedli na trh robustní dopravník s gumovou vložkou. Skladové možnosti firmy RATAJ® nabízí zákazníkům maximální flexibilitu a k okamžitému dodání máme k dispozici cca 215 typů bezosých spirál v celkové délce 8 500 metrů.

KONTAKT:
RATAJ a.s., Doubravice 121, 370 08 České Budějovice, Česká republika,
Tel./fax: + 420/ 387 240 910, 387 241 041, 387 241 630,
Tel.: +420/ 724344 285, 602 270883, www.rataj.cz,
email: rataj@rataj.cz 

RATAJ shaftless screw conveyors – moving coal, bottom ash, fly ash, slag and chips
Excellent technical solutions usually have one thing in common. They work on a simple principle, rarely break down, are efficient and have multiple uses. RATAJ® shaftless screw conveyors fit this description exactly.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
V současnosti nespolehlivější řešení dopravy černouhelného prachu do kotle - dopravník s čedičovou vystýlkou a elektrochemicky leštěnou bezosou spirálou RATAJDopravníky popílkuDvojitý bezosý spirálový dopravník pro dopravu extrémně lepivých materiálů

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (59x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (39x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...