Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Betonování kupole kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké JE bylo dokončeno

Betonování kupole kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké JE bylo dokončeno

Publikováno: 5.3.2019
Rubrika: Jaderné

Ve čtvrtek 28. února 2019 bylo dokončeno betonování kupole vnějšího kontejnmentu 2. bloku Ostrověcké jaderné elektrárny, kterou v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom. Jde o jednu z klíčových událostí během výstavby jaderné elektrárny, protože znamená závěr stavebních prací na reaktorové budově.

Vnější kupole ochranné obálky má výšku 15,6 metrů a průměr 51,6 metrů. Celkově bylo na odlití kupole s tloušťkou stěny 80 centimetrů spotřebováno přes tři tisíce kubíků speciálního betonu. Jeho kvalita byla kontrolována během celého průběhu prací. 

„Díky tomu, že je kupole hotová, můžeme přistoupit k montáži systému pasivního odvodu tepla přes parogenerátory (SPOT), který se nachází v prostorách kupolovité části vnějšího kontejnmentu,“ řekl viceprezident společnosti ASE pro projekt Ostrověcké JE, Vitalij Poljanin.

Každý z bloků Ostrověcké jaderné elektrárny s reaktory VVER-1200 má dvojitý kontejnment. Vnitřní ochranná obálka představuje sama o sobě jednu z bezpečnostních bariér, a pokud by došlo k havárii, zabrání úniku radioaktivních látek do životního prostředí. Vnější obálka společně s vnitřní slouží jako ochrana elektrárny před přírodními i technogenními mimořádnými událostmi, jako je například zemětřesení, uragán či pád letadla.

Ve stejné době došlo k významnému milníku i v 1. bloku Ostrověcké elektrárny: byly zprovozněny transformátory zajišťující napájení bloku ze sítě. Dva rezervní transformátory pro vlastní spotřebu bloku dodaly poprvé napájení 10 kV v režimu normálního provozu.

„Napájení bloku pomocí těchto transformátorů nám umožňuje poprvé roztočit hlavní cirkulační čerpadla a prověřit jejich provozuschopnost, což musíme provést před zahájením hydrozkoušek primárního okruhu. Dále díky tomu budeme moci roztočit elektromotory systému napájení strojovny a postupně oživovat celou elektrárnu,“ vysvětlil Poljanin.

Během provozu budou tyto transformátory zajišťovat napájení bloku při odstávkách a údržbě. Jsou nezbytné i ve fázi spouštění, kdy napájí spouštěný blok během jednotlivých fází spouštěcích prací.

Projektu se dodavatelsky účastnily i české firmy, které tak rozšířily své zkušenosti s reaktory generace III+ a jejich vysokými nároky na kvalitu výroby a životnost produkce. Armatury dodaly například Arako, Armatury Group, L D M, Mostro, MPower Engineering a MSA, mezi dodavatele čerpací techniky se zařadila Sigma Group, servopohony dodala ZPA Pečky, část potrubí dodala Lavimont Brno a laboratorní sklo dodaly Kavalierglass, Preciosa Ornela, Vitrum a Sklárny Moravia.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Usazování ocelové výstelky vnitřní kupole Ostrověcké JE, která bude zakryta vnější ochrannou obálkou

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...