Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Bavorská společnost instaluje plynový kogenerační systém GE J920 FleXtra v rámci německého plánu energetické změny „Energiewende“

Bavorská společnost instaluje plynový kogenerační systém GE J920 FleXtra v rámci německého plánu energetické změny „Energiewende“

Publikováno: 10.4.2013, Aktualizováno: 16.5.2013 12:59
Rubrika: Firemní zpravodajství, Kogenerace, decentrální energ., Technologie, materiály

• Největší plynový motor GE Jenbacher je využíván v inovativním kogeneračním projektu
• Instalace J920 FleXtra Německu napomáhá k dosažení cíle zvýšit výrobu energie formou kogenerace (CHP) na 25 procent celkové produkce do roku 2020
• Projekt dokládá, jak decentralizované energetické systémy GE podporují energetickou bezpečnost v Evropě

Praha, 10. dubna 2013 – V rámci německého plánu energetické proměny „Energiewende”, který klade důraz na vyšší efektivitu energetiky, představuje město Rosenheim rozšíření městského kogeneračního podniku Stadtwerke Rosenheim. Oficiální uvedení dnes oslavili bavorský náměstek ministra pro životní prostředí a zdravotnictví Dr. Marcel Huber a další představitelé státního i soukromého sektoru.

Klíčová slova: kogenerace,

„Plán energetické proměny ‚Energiewende‘ lze realizovat, pouze pokud k němu povede úsilí založené na spolupráci, tedy i za přispění komunálních organizací. Investice do inovativních moderních zařízení vytvářejí pro realizaci plánu energetické proměny významný základ,“ uvedl Huber.

Bezpečné a ekologické dodávky energie pro Rosenheim
V srdci tohoto projektu se nachází produkt společnosti GE (NYSE: GE) J920 FleXtra, největší plynový motor Jenbacher s výkonem 9,5 megawatt (MW) a osvědčením ecomagination. Toto nové flexibilní řešení od GE kombinuje inovaci, výkonnost a efektivitu a díky tomu pomáhá zákazníkům zajistit priority lokální energetické bezpečnosti.

Integrované kogenerační zařízení (CHP) Stadtwerke Rosenheim je propojené se spalovnou odpadků a čtyřmi již dříve instalovanými motory Jenbacher – třemi jednotkami J620 o výkonu 3,35 MW a jedním dvouúrovňovým, turbodmychadlem přeplňovaným motorem J624 o výkonu 4,4 MW. Navýšená kogenerační kapacita (36,1 MWel a 43,8 MWth) nyní pokrývá asi 40 procent spotřeby elektřiny a 20 procent spotřeby tepla pro více než 61 000 obyvatel Rosenheimu.

Zde si můžete prohlédnout krátké video a dozvědět se více informací o plynovém motoru J920 FleXtra: http://www.youtube.com/watch?v=bgaWzEnpANY.

Důležitý krok směrem k plánu energetické změny
Německo plánuje uzavřít do roku 2022 zbývající jaderné elektrárny. Aby bylo možné nahradit obrovské množství elektřiny vyráběné jadernými elektrárnami, a to s nízkou uhlíkovou stopou, nový energetický plán vlády vyžaduje zvýšení využití zemního plynu a obnovitelných zdrojů a rovněž vyšší využití energeticky efektivních technologií.

Instalace jednotky J920 FleXtra pomůže Stadtwerke Rosenheim přiblížit toto kogenerační zařízení k naplnění cíle zvýšit celkový podíl energie vyrobené formou kogenerace v Německu na 25 procent do roku 2020. Současně projekt poslouží jako vzor pro další země, které mají zájem uplatnit více kogeneračních systémů, aby splnily energetické a ekologické cíle Evropské unie.

Šetrné k životnímu prostředí, flexibilní a efektivní
Nový motor J920 FleXtra demonstruje závazek GE v oblasti ecomagination tím, že přináší městu Rosenheim významné ekologické výhody. Kogenerační systém J920 na zemní plyn zajišťuje elektřinu a tepelnou energii (v podobě horké vody) pro místní obyvatele i průmyslové zákazníky. Přitom vykazuje nižší uhlíkovou stopu ve srovnání s běžnými elektrárnami, a tak podporuje úsilí Německa snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o 40 procent. Současně má motor J920 FleXtra extrémně rychlou dobu spuštění, a tak zvyšuje provozní flexibilitu Stadtwerke Rosenheim. Podnik tak může snadněji překonat problémy spojené s využíváním větrné a solární energie a dalších obnovitelných zdrojů, které se vyznačují nepravidelností a proměnlivostí.

„Naše nové kogenerační zařízení s technologií GE nám umožní vyrábět pro naše zákazníky z řad obyvatel i firem elektřinu a teplo spolehlivěji, efektivněji a flexibilněji,“ uvedl Dr. Götz Brühl, výkonný ředitel Stadtwerke Rosenheim.

Motor J920 FleXtra od GE vykazuje nejvyšší elektrickou účinnost v kategorii 10 MW. Dosahuje vynikající elektrické účinnosti 48,7 procent a přibližně 90 procent v kogeneračním režimu. Inovativní dvouúrovňová konstrukce s přeplňováním turbodmychadlem umožní společnosti Stadtwerke Rosenheim splnit cíle a zvýšit produktivitu – co se týče primárního využití energie – o 2,1 procenta ročně.

„Naše flexibilní technologie J920 poskytuje vysokou úroveň efektivity i spolehlivosti, díky čemuž jde o velký plynový motor, který je ideálním řešením pro decentralizovanou výrobu energie pro průmyslové aplikace a ke stabilizaci rozvodné sítě. Zároveň je jeho výhodou to, že minimalizuje uhlíkovou stopu klienta,“ prohlásil Karl Wetzlmayer, generální ředitel divize plynových motorů v GE Power & Water.

Společnost GE má jakožto přední výrobce plynových motorů přes padesát let zkušenosti v oblasti výroby elektřiny a získané poznatky aplikovala i při vývoji nejnovějšího motoru Jenbacher. Během vývoje motoru J920 FleXtra bylo konstrukci, analýzám, testování a ověřování produktu věnováno více než půl milionu hodin odborné práce. Tým pracoval s nejmodernějšími analytickými a diagnostickými nástroji a zapojil i technologie a metody vyvinuté prostřednictvím globální práce expertů GE a výzkumného střediska Global Research Center.

GE a Stadtwerke Rosenheim vzájemně spolupracují a podílejí se na inovacích plynových motorů již téměř desetiletí, a proto je tento podnik ideálním místem pro předvedení možností nového motoru J920 FleXtra, jak dále připomenul Wetzlmayer.

O motoru J920 FleXtra
J920 FleXtra vykazuje elektrickou účinnost 48,7 procent, a díky tomu má kapacitu vyrobit více než 76 milionů kWh elektřiny, tedy množství, které by vystačilo k zásobování 18 500 průměrných evropských domácností po dobu jednoho roku. Při používání J920 FleXtra se ušetří:
• spotřeba více než 6,4 milionů kWh zemního plynu ročně.
• emise přibližně 1 500 tun CO2 ročně, což odpovídá ročním emisím CO2 zhruba 800 automobilů na evropských silnicích.

V režimu kogenerace má J920 FleXtra celkovou účinnost 90 procent, zatímco oddělená výroba tepla a elektřiny pomocí kotle na zemní plyn a dodávání elektřiny do rozvodné sítě v EU dosahuje průměrně účinnosti okolo 50 procent. V průběhu jednoho roku J920 FleXtra umožní:
• více než 130 milionů kWh primárních energetických úspor, což představuje energii srovnatelnou s obsahem ve více než 120.000 hektolitrech ropy.
• Snížení emisí CO2 o 7.800 tun, což odpovídá ročním emisím CO2 zhruba 4.100 automobilů na evropských silnicích.

Motor J920 FleXtra omezuje náklady životního cyklu díky nižší spotřebě paliva. Svými výhodami v oblasti provozní flexibility doplňuje stávající portfolio plynových turbín GE FlexEfficiency.
Plynové motory Jenbacher společnosti GE představují zásadní složku portfolia decentralizované výroby energie. Umožňují podnikům a obcím po celém světě vyrábět spolehlivě a efektivně energii s využitím rozmanitých paliv, a to jak v síti, tak mimo ni. Do téhož portfolia GE dále patří aeroderivativní plynové turbíny GE, plynové motory Waukesha a technologie zpracování odpadního tepla Clean Cycle.

O společnosti GE
GE (NYSE: GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií čelí její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelným problémům. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, dopravu, energetiku a zdravotnictví. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na
www.ge.com.

O divizi GE Power & Water
GE Power & Water poskytuje zákazníkům širokou škálu technologií v oboru výroby elektřiny, dodávek energie a zpracování vody. Power & Water působí ve všech oblastech energetiky, ať jde o větrnou a solární energii, bioplyn a alternativní paliva, uhlí, ropu, zemní plyn či jadernou energii. Divize rovněž vyvíjí pokročilé technologie, jež pomáhají řešit nejnáročnější problémy týkající se dostupnosti a kvality vody. Divizi Power & Water tvoří šest jednotek: Distributed Power, Nuclear Energy, Power Generation Services, Renewable Energy, Thermal Products a Water & Process Technologies. Ústředí sídlí v Schenectady ve státě New York. Power & Water je největší průmyslovou divizí GE.
Sledujte GE Power & Water na Twitteru @GE_PowerWater.

O společnosti GE
GE (NYSE: GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií čelí její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelným problémům. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, dopravu, energetiku a zdravotnictví. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na
www.ge.com.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

 

Partneři rubriky Technologie a materiály

   

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (62x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (54x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (47x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...