Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Autodesk a Atomstrojexport budou spolupracovat v oblasti informačních technologií pro výstavbu JE

Autodesk a Atomstrojexport budou spolupracovat v oblasti informačních technologií pro výstavbu JE

Publikováno: 27.1.2017
Rubrika: Firemní zpravodajství, Jaderné

Během mezinárodního stavebního veletrhu Bau 2017, který se tento týden koná v Mnichově, podepsala ruská Inženýringová společnost ASE (součást struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) se společností Autodesk dohodu o partnerství v oblasti tzv. informačního modelování staveb. Společně vyvinuté technologie budou doladěny při výstavbě jedné z nových jaderných elektráren Rosatomu a výsledný produkt bude nabídnut k použití v dalších ruských i zahraničních průmyslových podnicích.

Používání technologií informačního modelování staveb (BIM, z angl. building information modelling) společnosti Autodesk společně s technologií Multi-D vyvinutou společností ASE umožňuje zlepšit efektivitu projektování, výstavby a provozu průmyslových objektů. Oblast BIM zahrnuje vytváření a správu dat o budově během celého jejího životního cyklu a je reprezentována přesným digitálním modelem objektu jak z fyzického, tak funkčního hlediska.

„Díky této dohodě získáváme možnost představit kvalitativně novou úroveň služeb na trhu se systémy řízení životního cyklu složitých průmyslových staveb,“ řekl Vjačeslav Aleňkov, ředitel pro inženýrské systémy a informační technologie ve společnosti ASE. Dodává: „Zájem o technologie BIM dnes ustavičně roste. Jejich kombinací s technologií Multi-D, která je v podstatě realizací principů BIM třetí a vyšší úrovně, mohou EPC dodavatelé zdokonalit své procesy plánování, projektování i budování objektů. Dále mohou zlepšit ekologickou stránku výstavby, optimalizovat provozní procesy, snížit investiční náklady a zvýšit úroveň bezpečnosti. Spojení zkušeností firem ASE a Autodesk je podle našeho názoru velmi perspektivní.“

Součástí podepsané dohody je vzájemná informační a metodická podpory a spolupráce v otázkách průmyslových standardů, místních předpisů a uplatňování obecných principů a osvědčených postupů. Podle dohody Autodesk také zpřístupní rozhraní pro programování svých aplikací, šablony standardu BIM a programové produkty pro studijní účely. Společnost NIAEP (patřící do struktury ASE a součást Rosatomu) zahájí pilotní projekt pro doladění společného řešení na základě programových nástrojů obou společností. Bude pro něj zvolena výstavba jedné z nových jaderných elektráren, které má na starosti společnost NIAEP.

Anastasia Morozova, generální ředitelka Autodesk CIS, uvedla: „Spolupráce mezi společnostmi ASE a Autodesk je strategicky významným krokem pro rozvoj technologií BIM jak v Rusku, tak i ve světě. Autodesk je ze své strany připraven podělit se o znalosti a zkušenosti z praxe při vytváření procesů výstavby a analýze digitálních modelů průmyslových objektů. Ze strany ASE neočekáváme pouze bohaté zkušenosti v používání digitálních modelů v oblasti výstavby průmyslových podniků, ale v budoucnu s ním počítáme jako s potenciálním partnerem pro zavádění technologií BIM a Multi-D v dalších průmyslových podnicích v Rusku i ve světě. Tato iniciativa plnou měrou podporuje přechod k digitálnímu hospodářství a používání nejvhodnějších metodik a nástrojů, které jsou dnes dostupné.“

Technologie BIM je dnes standardem nejen pro přední developerské, projektové a stavební společnosti, ale také na úrovni státního objednavatele. Digitální model objektu umožňuje a analyzovat a vkládat do systému velké množství detailních dat, a to v nejrůznějších fázích životního cyklu objektu. Snižuje to cenu případných chyb, zmenšuje projektová rizika a zvyšuje přesnost plánování financí a zdrojů.


Autodesk vyvíjí programová řešení pro vývojáře objektů, které nás obklopují. Jestli jste náhodou řídili pěkné auto, obdivoval mrakodrap, používali chytrý telefon nebo sledovali působivý film, je velmi pravděpodobné, že jste se setkali s něčím, co vytvořil některý z milionů zákazníků společnosti Autodesk. Díky nástrojům této společnosti můžete vytvořit prakticky cokoliv.

Inženýringová společnost ASE byla vytvořena v rámci formování inženýringové divize Rosatomu a vznikla spojením předních společností této oblasti: NIAEP, Atomstrojexport a Atomprojekt. Společnost ASE je jedním ze světových lídrů v inženýringu v oblasti jádra a celosvětově zaujímá 30% podíl na trhu výstavby jaderných elektráren. Má zastoupení, pobočky a operační kanceláře v 15 zemích světa a přes 80% jejího portfolia zakázek připadá na zahraniční projekty.

Společnost se zabývá projektováním a výstavbou jaderných elektráren velkého výkonu, ústavů jaderného výzkumu, výzkumných reaktorů, objektů pro nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem a teplárenských objektů. Také nabízí kompletní spektrum služeb typu EPC, EPC(M) a PMC pro libovolně složité průmyslové celky.

Společnost ASE vyvíjí a aktivně používá Multi-D, což je inovativní systém řízení projektů na výstavbu složitých průmyslových objektů, který umožňuje efektivněji řídit parametry projektu, jako jsou náklady, doba nutná k realizaci a kvalita.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (51x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...