Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Aktuální situace v hlavním městě z pohledu energetiků

Aktuální situace v hlavním městě z pohledu energetiků

Publikováno: 3.6.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

K dnešní 11. hodině je na území Prahy vypnutých 66 distribučních trafostanic, které zásobují elektřinou přibližně 5 tisíc odběrných míst – především domácností, ale i podnikatelských subjektů, napájených do povodně z vlastních trafostanic. Jde o oblasti v těsném sousedství vodních toků Berounky, Vltavy, ale také potoků Botiče a Rokytky. Bez elektřiny jsou domy v Lipencích, v Radotíně, v Modřanech, na Zbraslavi, částečně v Podolí a Hodkovičkách, ale také v Hrdlořezích, Hostivaři, Michli, Nuslích a v Libni. Ve většině odpojených trafostanic stojí voda v kabelovém prostoru, ve styku s rozvodným zařízením.

Protože především oblasti kolem Botiče a Rokytky již mají to nejhorší za sebou, intenzívně pracují pražští energetici na přípravě obnovy dodávky elektřiny. V průběhu dneška bude na webu www.pre.cz k dispozici aktuální informace o zatopených oblastech bez elektřiny, o vypnutých trafostanicích. Doplněny budou i informace o postupu při obnově dodávky elektřiny a další potřebné dokumenty, které budou odběratelé při znovuzapojení svých objektů potřebovat. Jde například o Prohlášení vlastníka objektu o spolehlivém stavu elektroinstalace v jeho budově, aby při opětovném zapnutí nebyly ohroženy životy či majetek.
Je důležité zdůraznit, že při nasazení náhradních zdrojů elektřiny (například pro vysoušení) s připojením na vlastní instalaci objektu je nutné dodržet oddělení instalace objektu od distribuční sítě. Jinak hrozí nebezpečí úrazu el. proudem ve veřejné síti.
V průběhu dnešního odpoledne bude navíc zřízena pro případy postižené povodní speciální telefonní linka 267052013 společnosti PREdistribuce, která bude poskytovat aktuální informace při obnově dodávky elektřiny především majitelům objektů postižených bezproudím. Provoz této telefonní linky bude každý den od 6. přibližně do 22. hodiny.
Vzhledem k pokračujícímu dešti všechna postižená místa stále osobně monitorují početně zesílené čety Poruchové služby PREdistibuce, reagují na vývoj situace a operativně zasahují tak, aby k nutnému přerušení dodávky elektřiny docházelo jen v nezbytně nevyhnutelných případech.
V průběhu dnešního odpoledne bude PRE - PREdistribuce dále informovat o vývoji situace na území hlavního města z hlediska obnovení dodávek elektřiny.

Skupinu PRE tvoří mateřská společnost Pražská energetika, a. s, která je prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce, a. s., regionální provozovatel distribuční soustavy, působící na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Současně je Pražská energetika, a. s., významný obchodník s elektřinou na velkoobchodním trhu v ČR. S postupným otevíráním trhu s elektřinou pro konečné zákazníky je Skupina PRE jedním z největších dodavatelů elektřiny s působností na celém území České republiky. Prodává ji více než sedmi stům tisícům odběratelů.
Historie pražské energetiky sahá až do roku 1897, kdy ještě v rámci Elektrických podniků královského hlavního města Prahy byly položeny základy pražské veřejné elektroenergetické sítě. Po mnoha vlastnických a organizačních změnách vznikla k 1. 1. 1994 akciová společnost. Ta se od svého založení postupně přeměnila na zákaznicky orientovanou společnost v oblasti obchodování, prodeje a distribuce elektřiny.

Další informace naleznete na www.pre.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (65x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (53x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...