Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    ABB a Solar Impulse vytváří technologickou alianci

ABB a Solar Impulse vytváří technologickou alianci

Publikováno: 10.4.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Díky své tradici technologických inovací v oblasti obnovitelných zdrojů, ekologické dopravy a energetické efektivnosti je společnost ABB ideálním partnerem pro Solar Impulse, jehož cílem je pokusit se o první let kolem světa na sluneční pohon.

Klíčová slova: ABB, Solar Impulse, sluneční pohon

ABB, přední společnost působící v oblasti energetiky a automatizace, oznámila, že podpoří Bertranda Piccarda a André Borschberga v pokusu obletět zeměkouli v letadle poháněném pouze sluneční energií. Pokus se uskuteční v roce 2015.

Bertrand Piccard a André Borschberg na sebe upozornili prvním nočním letem v letadle na solární pohon, a také rekordními lety v Evropě, Středomoří a ve Spojených státech. Jejich Solar Impulse v sobě zahrnuje značný potenciál ekologických technologií a ukazuje, jak lze s průkopnickým nasazením dosáhnout nemožné.

V současnosti se tým Solar Impulse připravuje na zdolání zásadní technické výzvy: obletět svět v letadle poháněném pouze sluneční energií a dnes tento nový letoun, který má let v roce 2015 uskutečnit, představili.

„Tato spolupráce k sobě přivádí dva švýcarské týmy, které s obrovským nasazením posouvají hranice technologie a inovace s cílem zlepšit svět,“ uvedl generální ředitel ABB Ulrich Spiesshofer. „Bertrandově vizi věříme a jsme přesvědčeni, že prosazováním inovativních technologií oddělíme hospodářský růst od spotřeby energie a vlivu na životní prostředí. V současné době je ABB přední společností v oblasti řešení pro energetickou efektivnost, ekologickou dopravu a obnovitelné zdroje energie. Stejně jako lidé ze Solar Impuls i my se vždy snažíme posunovat hranice technicky možného.“

Mít ABB jako technologického partnera pro Solar Impulse byl můj sen,“ uvedl Bertrand Piccard, iniciátor a předseda představenstva Solar Impulse. „Máme stejný cíl, totiž zlepšit svět pomocí efektivnějšího využívání energie a šetření přírodních zdrojů.“

„Solar Impulse i ABB jsou technologičtí inovátoři a průkopníci,“ uvedl André Borschberg, spoluzakladatel a generální ředitel Solar Impulse. „Obě společnosti chtějí motivovat lidi k využívání čistých technologií. ABB a Solar Impulse budou spolupracovat v oblasti klíčových technologií, jako je výkonová elektronika, k našemu společnému prospěchu.“

Švýcarská společnost ABB je přední světovou společností v oblasti obnovitelných zdrojů, ekologické dopravy a energetické efektivnosti a druhým největším dodavatelem solárních invertorů na světě a jedním z největších dodavatelů pro větrné elektrárny. Je také přední společností, pokud jde o efektivní a spolehlivou integraci obnovitelných zdrojů do elektrických sítí. Přelomová inovace v podobě vysokonapěťových vypínačů z roku 2012 je krokem k elektrickým sítím budoucnosti. V březnu 2014 společnost ABB oznámila, že v Číně vybuduje největší světovou síť rychlonabíjecích stanic nové generace pro elektromobily. ABB zvyšuje energetickou efektivnost v celém hodnotovém řetězci, od průzkumu zdrojů až po spotřebu. Už jen její instalovaná základna frekvenčních měničů pro motory ušetřila v roce 2013 přibližně 400 TWh elektrické energie. To je ekvivalent roční spotřeby elektrické energie 100 milionů evropských domácností.
Společnost ABB v roce 2013 investovala do výzkumu a vývoje více než 1,5 miliardy dolarů a celosvětově má 8500 technologických pracovníků.

Solar Impulse

Švýcarští průkopníci Bertrand Piccard (předseda představenstva) a André Borschberg (generální ředitel) jsou zakladateli, piloty a hybnou silou Solar Impulse – prvního letounu, který dokáže letět ve dne i v noci bez paliva i znečišťujících emisí. Solar Impulse je jedinečné dobrodružství, jehož cílem je do vědeckého bádání opět vnést emoce. Je to létající laboratoř pro inovativní technologická řešení problémů současnosti, a zároveň vize, která nás má všechny má inspirovat, abychom se stali průkopníky ve svém každodenním životě.

Tento revoluční letoun z uhlíkových vláken má rozpětí Boeingu 747 (63,4 m / 208 ft) a váží jako malý automobil (1600 kg / 3527 lb). Je výsledkem sedmi let intenzivní práce, výpočtů, simulací a testů týmu přibližně 80 lidí a 100 partnerů a poradců. Ještě nikdy nebyl sestrojen takto velký a zároveň lehký letoun. Čtyřem elektromotorům o výkonu 10 k dodává energii dvanáct tisíc solárních buněk v křídlech. Ve dne solární panely nabíjejí 400kg (881lb) lithiové akumulátory, které letadlu umožňují letět v noci.

Vysvětlení technických termínu v této zprávě najdete na: www.abb.com/glossary

ABB (www.abb.cz) je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu a výroby a distribuce energií zlepšit jejich výkonnost při současném snížení dopadu jejich činností na životní prostředí. ABB má kolem 150 000 zaměstnanců ve více než 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3 300 lidí.

Vysvětlení technických termínů najdete na: www.abb.com/glossary.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (67x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (58x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (53x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...