Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Zkoušky způsobilosti zpětné klapky A42

Zkoušky způsobilosti zpětné klapky A42

Publikováno: 21.9.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:34
Rubrika: Technologie, materiály

Koncem roku 2007 proběhlo v hydraulické zkušebně ČKD Blansko Holding ověřování zpětné klapky A42 127 DN 600 Pp 8,6 MPa, kterou vyrobila společnost MSA se sídlem v Dolním Benešově. Účelem této zkoušky bylo ověřit dynamickými zkouškami v podmínkách odpovídajících skutečným provozním podmínkám v sekundárních okruzích jaderných elektráren projektované hodnoty ztrátových součinitelů zpětné klapky v závislosti na otevření talíře a v závislosti na rychlosti proudění zkušební kapaliny. Cyklickou zkouškou, kdy zpětná klapka byla 500krát otevřena a zavřena, bylo ověřit mechanickou funkčnost a spolehlivost armatury, těsnost uzávěru zpětné klapky a funkci signalizace polohy talíře armatury.

Celé akci předcházela téměř šestiměsíční příprava. Nejprve byla podle konstrukční dokumentace vyrobena zpětná klapka A42. Vzhledem k maximální rychlosti zkušební kapaliny, kterou bylo možno na zkušebně dosáhnout, bylo nutno zpětnou klapku doplnit zařízením pro fixaci polohy talíře a pro ověření funkce signalizace polohy talíře klapky byla instalována světelná signalizace.
Po výrobě a odzkoušení v MSA byla zpětná klapka s příslušenstvím převezena do Blanska na místo zkoušení. V souladu s programem ověřování byla za účasti zástupců výrobce armatur stanovena tlaková ztráta v armatuře, byly měřeny hydraulické parametry pro výpočet průtokového součinitele a byly vypočteny součinitele tlakové ztráty v závislosti na poloze talíře klapky a v závislosti na rychlosti proudění zkušební kapaliny ve vzestupném i sestupném sledu. Celkem bylo provedeno 131 měření při 5 polohách talíře pro čtyři různé rychlosti proudění. Výpočet a stanovení charakteristik ztrátových součinitelů bylo provedeno dle EN 1267.


Zpětná klapka A42

Funkční zkouška a zkouška životnosti zpětné klapky byla provedena opakovaným náběhem proudění zkušební kapaliny o nominálním průtoku, ponecháním proudění kapaliny po krátkou dobu v chodu a simulací výpadku čerpadla se zpětným tlakem na talíř klapky. Celkem tak bylo provedeno 500 cyklů. Nominální průtok byl volen tak, aby bylo dosaženo plného otevření talíře. Výpadek čerpadla byl simulován prudkým snížením otáček oběhového čerpadla, čímž došlo k postupnému, ale rychlému otočení polarity průtoku – klapka se zavřela. Dále byla v průběhu zkoušky sledována signalizace polohy talíře – otevřeno/zavřeno, která byla po celou zkoušku 500 cyklů plně funkční.
Charakteristiky a hodnoty naměřených ztrátových součinitelů prokázaly shodu s projektovanými parametry. Funkční zkouška prokázala stabilitu mechanických vlastností a těsnost zkoušené zpětné klapky.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (39x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...