Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Zinksilikátová inovace – GALVOSILE FIBRE 15750

Zinksilikátová inovace – GALVOSILE FIBRE 15750

Publikováno: 26.6.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:45
Rubrika: Technologie, materiály

Tradiční zinksilikátové nátěrové hmoty vykazují velmi dobré ochranné vlastnosti a jsou často používány jako antikorozní základní nátěrové hmoty pro těžké provozní podmínky. Doposud se však vyskytovaly problémy s aplikací suchého nátěrového filmu v tloušťce vyšší než 50 µm. Důvodem bylo, že silnější vrstva nátěru způsobovala bahenní praskání obzvláště v rozích a na hranách komplikovaných struktur. To vedlo k prodloužení doby aplikace a ztížilo tak práci aplikátorům, kteří používají běžné způsoby natírání. Aby nedocházelo ke vzniku prasklin, museli aplikátoři pomocí kartáče odstranit přebytečnou nátěrovou vrstvu, což celý proces zkomplikovalo.
 

Nalézt řešení tohoto problému a přitom nelimitovat všechny pozitivní vlastnosti zinksilikátové nátěrové hmoty bylo poměrně náročné. Oddělení výzkumu a vývoje společnosti Hempel přijalo tuto výzvu a výsledkem jejich úsilí je nový produkt GALVOSILE FIBRE 15750. Princip jejich řešení spočívá v použití optimálního množství barviva ve vláknech, které po zaschnutí nátěr vytvrdí a zabrání tak vzniku bahenního praskání a následnému loupání nátěru. Tento způsob umožňuje aplikovat zinksilikátovou nátěrovou hmotu pouze v jedné silné vrstvě, zkracuje tak potřebnou dobu pro aplikaci a dokončovací práce.
GALVOSILE FIBRE 15750 je rychleschnoucí dvousložková, rozpouštědlová, anorganická zinksilikátová nátěrová hmota s vynikající odolností vůči povětrnostním vlivům a oděru. Použití zpevňujících vláken snižuje riziko bahenního praskání, neboť vytváří přilnavý, tvrdý a flexibilní suchý film s výjimečnými ochrannými vlastnostmi. Díky vysokému obsahu zinku (80%) nabízí katodickou ochranu při lokálním mechanickém poškození.
Tato nová technologie vláken již byla úspěšně použita pro různé účely jako například antivegetační nátěrové hmoty a hmoty pro lodní nádrže a byla testována dle norem ISO 12944 a SSPC Paint 20.
Produkt GALVOSILE FIBRE 15750 je možné aplikovat všemi běžnými způsoby jako jsou bezvzduchové stříkání, postřik nebo natírání štětcem. Velmi krátká doba zasychání (10 hodin) je dalším benefitem, který zkracuje dobu aplikace, šetří náklady a zvyšuje produktivitu.


 

Rozdíl mezi tradičním nátěrem (vpravo) a nátěrem novinkou Galvosile Fibre
 

S ohledem na bezpečnost práce lze konstatovat, že použitá vlákna nepředstavují žádné nebezpečí, protože jsou vyrobeny z chemických látek, které zvyšují biorozpustnost. To má za následek kratší životnost vláken v plicích, neboť se rozpadají přibližně 10krát rychleji než tradiční minerální vlákna a splňují IARC a EU kritéria pro nekarcinogenitu. V produktu GALVOSILE FIBRE 15750 získají uživatelé inovativní, bezpečné a funkční řešení, které splňuje jejich potřeby a požadavky pro spolehlivou a dlouhotrvající ochranu jejich investic (Zdroj: Hempel).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Svařování komponent jaderných elektráren (45x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Stavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně PočeradyStavební objekty nového paroplynového zdroje 840 MWe v Elektrárně Počerady (42x)
Projekt paroplynového cyklu v Počeradech se blíží k významnému milníku, kterým je zahájení stavebních prací. V současné ...