Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Zásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republice

Zásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republice

Publikováno: 30.11.2016
Rubrika: Zajímavosti

Počátkem letních prázdnin 2016 byl zprovozněn zásobník Dambořice. Ten se stal jedním z klíčových prvků pro zajištění bezpečnosti dodávek ruského zemního plynu k evropským odběratelům. Jedinečná poloha tohoto zásobníku umožní garantovat spolehlivé dodávky plynu nejen do České republiky, ale také do Rakouska a Německa. O doplňující informace jsme požádali Stanislava Pyleva, předseda představenstva, Moravia Gas Storage a.s.

V čem je tento podzemní zásobník jiný než jiné zásobníky v Česku a to jak z hlediska geografických poměrů, ale třeba i použitých technologií, zařízení a podobně (pro zvýšení bezpečnosti, spolehlivosti a podobně)?
Podzemní zásobník Dambořice je jeden z největších a nejvyspělejších podzemních zásobníků zemního plynu v České republice. Využívá moderní technologie jako jsou kompresory Ariel a motory Caterpillar a dále širokou škálu špičkových technologií světového plynárenství. Zásobník byl vybudován v částečně vytěženém ložisku ropy, které je největší, jaké kdy bylo v České republice otevřeno a vytěženo. Vytěžená ložiska ropy patří k nejvhodnějším lokalitám pro skladování zemního plynu, protože na jedné straně obsahují porézní horniny potřebné pro vtláčení a skladování plynu a na druhé straně jej obklopují jíly a dalších neprostupné horniny zajišťující utěsnění zásobníku.

Zásobník je samozřejmě vybaven moderním a plnohodnotným zabezpečovacím systémem.

Existuje možnost do budoucna zásobník rozšířit?
Je plánováno, že kapacita podzemního zásobníku se bude postupně rozšiřovat podle jeho geologických specifik. Cílových objemů bude dosaženo v roce 2021. Plánovaná aktivní kapacita zásobníku je 448 milionů krychlových metrů, čerpací kapacita dosahuje 7,5 milionu m3 denně, vtláčecí kapacita pak činí 4,5 mil. m3 denně. Zásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republice.

Jak rozsáhlou plynovodní síť bylo potřeba postavit v souvislosti se zásobníkem?
Podzemní zásobník Dambořice je napojen na českou přepravní soustavu prostřednictvím měřící stanice na jižní Moravě. Zásobník je napojen prostřednictvím nového plynovodu DN 500 o délce téměř 500 metrů na plynovod propojující plynárenskou infrastrukturu s předávacím místem přepravní soustavy.

90 % objemu má reservován Gazprom. Co zbývajících 10 %?
Veškeré kapacity podzemního zásobníku Dambořice byly plně zarezervovány během úvodní elektronické aukce v souladu s legislativou platnou pro český plynárenský trh a energetickými regulacemi EU. 90 % kapacity zásobníku si zabookoval Gazprom Export a zbývajících 10 % pak společnost WINGAS.

Kdo byl generálním dodavatelem realizace zásobníku? Uveďte nejzásadnější technologie, dodavatele…
Výstavbu zásobníku Dambořice zajišťoval společný podnik Gazpromu Exportu a MND – firma Morava Gas Storage. Tato společnost byla založena k vybudování a provozování tohoto podzemního zásobníku. Při budování zásobníku byly úspěšně využity široké zkušenosti vysoce kvalifikovaných profesionálů spolu s nejlepšími dostupnými technologiemi a know-how.

Jaký je systém řízení zásobníku?
Systém pro dálkový monitoring a kontrolu zásobníku je založen na softwarovém balíčku SCADA Citect. SCADA Citect je serverový systém založený na vizualizaci v reálném čase s podporou multi klient zpracovávající high-class data. Ve spojení s uživatelsky komfortními aplikacemi dává uživatelům účinný nástroj k monitorování a řízení všech aktivit souvisejících s technologickým procesem skladování plynu.

Jak je řešena dodávka elektrické energie?
Zásobník je zásobován elektřinou prostřednictvím napojení na českou přenosovou soustavu. Je třeba zdůraznit, že zařízení bylo navrhováno a vybaveno s ohledem na energetickou efektivnost a hospodárné využití zdrojů. 

Výstavba zásobníku Dambořice probíhala hladce bez jakýchkoli mimořádných událostí. Zásobník byl navržen v naprostém souladu se všemi relevantními předpisy a regulacemi České republiky a EU. Podzemní zásobník také zcela odpovídá legislativě platné dnes, kdy je uveden do komerčního provozu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Zásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republiceZásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republiceZásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republiceZásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republiceZásobník Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (290x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (51x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...