Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Zajímavost ze zahraničního tisku: V Jihoukrajinské jaderné elektrárně mají problémy s palivem z USA

Zajímavost ze zahraničního tisku: V Jihoukrajinské jaderné elektrárně mají problémy s palivem z USA

Publikováno: 27.6.2012, Aktualizováno: 28.6.2012 15:00
Rubrika: Jaderné palivo

(zdroj: www.ua.rian.ru, www.kommersant.ru) Zavezení paliva TVS-W od amerického Westinghouse do ukrajinských jaderných elektráren, které vyvolalo vážný konflikt mezi Kyjevem a Moskvou v roce 2008, se rozvinulo do nového skandálu. S palivem vznikly problémy a Energoatom z tohoto důvodu odstavil dva bloky Jihoukrajinské jaderné elektrárny. Nyní bude americká palivo, alespoň na dobu technické expertízy, nahrazeno ruským palivem. Jedná se již o druhý případ, kdy se energetické společnosti potýkají s poškozením TVS-W: v roce 2007 se ze stejného důvodu od Westinghouse k Rosatomu vrátila česká jaderná elektrárna Temelín. Ostatně i s ruským palivem měli na Ukrajině také problémy.

Ukrajinský Energoatom, který provozuje pět jaderných elektráren, narazil na technické problémy na druhém a třetím bloku Jihoukrajinské jaderné elektrárny (JUAES). Obtíže byly spojeny s odchylkami v provozu jaderného paliva TVS-W, které bylo vyrobeno japonsko-americkou firmou Westinghouse, řekl včera agentuře RIA Novosti hlavní státní inspektor pro jadernou a radiační bezpečnost Ukrajiny Michail Gašev. Odchylky - poškození věnce distanční mřížky dvou palivových souborů TVS-W - byly zjištěny při výměně paliva na třetím bloku JUAES.
Podle slova pana Gaševa Energoatom vyveze veškeré jaderné palivo z těchto dvou bloků (na nich jsou současně provozovány soubory TVS-W i soubory TVS-A vyrobené v Rusku). Energoatom se včera odmítl vyjádřit. Podle slov zdroje X, která je obeznámen se situací na elektrárně, proběhlo 14. června jednání, po němž státní inspektorát jaderného dozoru Ukrajiny zakázal provoz TVS-W. Potom Energoatom přikázal vyvézt všechny palivové soubory, přičemž je plánována jejich záměna čerstvým palivem vyrobeným v Rusku.
Podle slov Michaila Gaševa bude provedena expertíza poškození, která může trvat až do srpna. Ovšem zdroj „X“ v jaderném oboru nevylučuje, že zkoumání může trvat déle. Podle údajů „X“ se ukrajinská strana obrátila na společnost TVEL s žádostí poslat na JUAES další palivo. Rosatom se k situaci na ukrajinské elektrárně nevyjadřuje.
Ukrajina je v současnosti jedinou zemí, kde Rosatom a Westinghouse tvrdě soutěží na trhu jaderného paliva. Před rokem 2010 veškeré palivo na Ukrajině dodával TVEL (je součástí Rosatomu), ale v roce 2008 Energoatom podepsal smlouvu s Westinghouse až do roku 2015, podle níž může být na JUAES a další elektrárny dodáno až 630 palivových souborů americké výroby. Toto rozhodnutí vyvolalo silnou negativní reakci v Moskvě.
Až v roce 2010, za vlády prezidenta Viktora Janukovyče, se společnosti TVEL podařilo uzavřít dlouhodobou smlouvu na dodávku paliva pro většinu ukrajinských jaderných elektráren, a navíc se země dohodly na vytvoření společného podniku pro výstavbu závodu na výrobu jaderného paliva na Ukrajině.
Nyní většina jaderných elektráren na Ukrajině používá palivové soubory vyrobené v TVEL, ale na dvou blocích JUAES o výkonu 1000 MW se používají také soubory Westinghouse (84 souborů TVS-W na třetím bloku a 42 TVS-W na druhém).
Vedoucí výzkumu oddělení bezpečnosti energetiky a jaderné bezpečnosti Národního institutu strategických studií Ukrajiny Olga Košarnaja se domnívá, že zatím není dostatek informací k tomu, aby se molo mluvit o příčinách toho, co se stalo na JUAES. Dodala, že před tím žádné problémy s TVS-W na Ukrajině nebyly. Podle odborníka byly v posledních letech naopak problémy s ruským palivem TVS-A: například na začátku jeho používání po roce 2000 byly v souborech nacházeny „díly navíc“, ale s tímto problémem se vypořádali. V roce 2011, připomíná paní Košarnaja, došlo ke ztrátě těsnosti u 20 palivových souborů u dvou jaderných elektráren na Ukrajině. Podle zdroje „X“ z jaderné oblasti, Moskva a Kyjev dosud nezjistily příčinu události – zda to byla závada z výroby nebo chyby obsluhy na elektrárně při zavážení paliva.
Šéf nezávislých novin AtomInfo.ru Alexandr Uvarov připomíná, že Westinghouse měl kolem roku 2005 problémy se soubory TVS-W při pokusu o jejich provozování na české jaderné elektrárně Temelín. V roce 2007 z důvodu deformací a ztráty těsnosti souborů Češi opustili americké palivo a přešli na dodávky z Ruska. Pan Uvarov konstatuje, že již dříve bylo vyjadřováno znepokojení nad příliš rychlou náhradou ruských souborů americkými TVS-W na JUAES. Podle něj palivo USA nevyvolávalo výrazné stížnosti, dokud těchto souborů bylo málo, ale nyní je na třetím bloku souborů TVS-W již více než ruského paliva.

Informace o uvedeném problému jsou ke stažení v originále zde:

http://www.ua.rian.ru/economy/20120621/79096015.html

http://www.kommersant.ru/doc-y/1963860

Stanovisko Westinghouse k výmeně paliva v Temelíně je k dispozici zde http://ap1000.westinghousenuclear.cz/historie.html

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (64x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Západní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro ArevuZápadní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro Arevu (24x)
Palivo pro západní reaktory vyrábí společnost TVEL již 20 let. Její firma Strojírenské závody (MSZ) nedávno slavnostně p...
AREVA vyrobila první palivové soubory pro čínské reaktory EPRTM (21x)
AREVA právě ve francouzské továrně v Romans dokončila první výrobu palivových souborů určených pro reaktor EPRTM elektrá...