Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Zajímavost ze zahraničního tisku: V Jihoukrajinské jaderné elektrárně mají problémy s palivem z USA

Zajímavost ze zahraničního tisku: V Jihoukrajinské jaderné elektrárně mají problémy s palivem z USA

Publikováno: 27.6.2012, Aktualizováno: 28.6.2012 15:00
Rubrika: Jaderné palivo

(zdroj: www.ua.rian.ru, www.kommersant.ru) Zavezení paliva TVS-W od amerického Westinghouse do ukrajinských jaderných elektráren, které vyvolalo vážný konflikt mezi Kyjevem a Moskvou v roce 2008, se rozvinulo do nového skandálu. S palivem vznikly problémy a Energoatom z tohoto důvodu odstavil dva bloky Jihoukrajinské jaderné elektrárny. Nyní bude americká palivo, alespoň na dobu technické expertízy, nahrazeno ruským palivem. Jedná se již o druhý případ, kdy se energetické společnosti potýkají s poškozením TVS-W: v roce 2007 se ze stejného důvodu od Westinghouse k Rosatomu vrátila česká jaderná elektrárna Temelín. Ostatně i s ruským palivem měli na Ukrajině také problémy.

Ukrajinský Energoatom, který provozuje pět jaderných elektráren, narazil na technické problémy na druhém a třetím bloku Jihoukrajinské jaderné elektrárny (JUAES). Obtíže byly spojeny s odchylkami v provozu jaderného paliva TVS-W, které bylo vyrobeno japonsko-americkou firmou Westinghouse, řekl včera agentuře RIA Novosti hlavní státní inspektor pro jadernou a radiační bezpečnost Ukrajiny Michail Gašev. Odchylky - poškození věnce distanční mřížky dvou palivových souborů TVS-W - byly zjištěny při výměně paliva na třetím bloku JUAES.
Podle slova pana Gaševa Energoatom vyveze veškeré jaderné palivo z těchto dvou bloků (na nich jsou současně provozovány soubory TVS-W i soubory TVS-A vyrobené v Rusku). Energoatom se včera odmítl vyjádřit. Podle slov zdroje X, která je obeznámen se situací na elektrárně, proběhlo 14. června jednání, po němž státní inspektorát jaderného dozoru Ukrajiny zakázal provoz TVS-W. Potom Energoatom přikázal vyvézt všechny palivové soubory, přičemž je plánována jejich záměna čerstvým palivem vyrobeným v Rusku.
Podle slov Michaila Gaševa bude provedena expertíza poškození, která může trvat až do srpna. Ovšem zdroj „X“ v jaderném oboru nevylučuje, že zkoumání může trvat déle. Podle údajů „X“ se ukrajinská strana obrátila na společnost TVEL s žádostí poslat na JUAES další palivo. Rosatom se k situaci na ukrajinské elektrárně nevyjadřuje.
Ukrajina je v současnosti jedinou zemí, kde Rosatom a Westinghouse tvrdě soutěží na trhu jaderného paliva. Před rokem 2010 veškeré palivo na Ukrajině dodával TVEL (je součástí Rosatomu), ale v roce 2008 Energoatom podepsal smlouvu s Westinghouse až do roku 2015, podle níž může být na JUAES a další elektrárny dodáno až 630 palivových souborů americké výroby. Toto rozhodnutí vyvolalo silnou negativní reakci v Moskvě.
Až v roce 2010, za vlády prezidenta Viktora Janukovyče, se společnosti TVEL podařilo uzavřít dlouhodobou smlouvu na dodávku paliva pro většinu ukrajinských jaderných elektráren, a navíc se země dohodly na vytvoření společného podniku pro výstavbu závodu na výrobu jaderného paliva na Ukrajině.
Nyní většina jaderných elektráren na Ukrajině používá palivové soubory vyrobené v TVEL, ale na dvou blocích JUAES o výkonu 1000 MW se používají také soubory Westinghouse (84 souborů TVS-W na třetím bloku a 42 TVS-W na druhém).
Vedoucí výzkumu oddělení bezpečnosti energetiky a jaderné bezpečnosti Národního institutu strategických studií Ukrajiny Olga Košarnaja se domnívá, že zatím není dostatek informací k tomu, aby se molo mluvit o příčinách toho, co se stalo na JUAES. Dodala, že před tím žádné problémy s TVS-W na Ukrajině nebyly. Podle odborníka byly v posledních letech naopak problémy s ruským palivem TVS-A: například na začátku jeho používání po roce 2000 byly v souborech nacházeny „díly navíc“, ale s tímto problémem se vypořádali. V roce 2011, připomíná paní Košarnaja, došlo ke ztrátě těsnosti u 20 palivových souborů u dvou jaderných elektráren na Ukrajině. Podle zdroje „X“ z jaderné oblasti, Moskva a Kyjev dosud nezjistily příčinu události – zda to byla závada z výroby nebo chyby obsluhy na elektrárně při zavážení paliva.
Šéf nezávislých novin AtomInfo.ru Alexandr Uvarov připomíná, že Westinghouse měl kolem roku 2005 problémy se soubory TVS-W při pokusu o jejich provozování na české jaderné elektrárně Temelín. V roce 2007 z důvodu deformací a ztráty těsnosti souborů Češi opustili americké palivo a přešli na dodávky z Ruska. Pan Uvarov konstatuje, že již dříve bylo vyjadřováno znepokojení nad příliš rychlou náhradou ruských souborů americkými TVS-W na JUAES. Podle něj palivo USA nevyvolávalo výrazné stížnosti, dokud těchto souborů bylo málo, ale nyní je na třetím bloku souborů TVS-W již více než ruského paliva.

Informace o uvedeném problému jsou ke stažení v originále zde:

http://www.ua.rian.ru/economy/20120621/79096015.html

http://www.kommersant.ru/doc-y/1963860

Stanovisko Westinghouse k výmeně paliva v Temelíně je k dispozici zde http://ap1000.westinghousenuclear.cz/historie.html

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (78x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Reportáž z návštěvy firmy Tvel v městě Elektrostal (46x)
V době vrcholících oslav 95. vzniku založení závodu společnosti Tvel v ruském Elektrostalu jsem navštívil spolu se skupi...
Společnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článekSpolečnost TVEL vyrobila jubilejní dvoutisící palivový článek (38x)
Dceřiná společnost koncernu TVEL – Mašinostrojitelnyj zavod vyrobila ve spolupráci se společností AREVA NP, svůj d...