Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Z Nigérie do Číny: specialisté z Řeže bezpečně převezli další jaderné palivo

Z Nigérie do Číny: specialisté z Řeže bezpečně převezli další jaderné palivo

Publikováno: 11.4.2019
Rubrika: Jaderné palivo

Čeští specialisté z ÚJV Řež se v rámci globální iniciativy pro zvýšení jaderné bezpečnosti významně podíleli už na 17. odvozu vysoce obohaceného jaderného paliva z výzkumného reaktoru.  Za přísných bezpečnostních opatření bylo do Číny přepraveno ozářené palivo z reaktoru v nigerijské Zarii. ÚJV Řež se přepravami paliva zabývá na základě mezinárodních dohod už od roku 2007 a za tu dobu převezla celkem 713 kg vysoce obohaceného uranu.

Právě dokončená přeprava je součástí mezinárodního projektu MNSR (Miniature Neutron Source Reactor), který reprezentuje plán odvozů ozářeného paliva z malých čínských reaktorů typu MNSR, umístěných v Africe a Asii zpět do Číny. V rámci tohoto programu už se ÚJV Řež úspěšně podílela na přepravě paliva z africké Ghany v roce 2016. Doposud bylo z reaktorů MNSR přepraveno celkem 2,2 kg vysoce obohaceného uranu. Další plánované přepravy se týkají výzkumných zařízení v Pákistánu, Íránu a Sýrii. Reaktory typu MNSR budou následně provozovány se zónou s nízko obohaceným uranem. 

Do přepravy jsou zapojeni i místní odborníci. Za tímto účelem bylo v Ghaně (National Nuclear Research Institute, Accra) pod hlavičkou Mezinárodní agentury pro atomovou energii a z prostředků amerického Ministerstva energetiky (US DOE) vybudováno speciální výcvikové středisko. To je vybaveno i modely pro nácvik manipulace se zařízeními a slouží pro detailní proškolení místních odborníků. Právě dokončené přepravě zde předcházely i čtyři tréninky nigerijských pracovníků v manipulaci s obalovými soubory, na kterých se také podílel v roce 2018 tým z ÚJV Řež.

Společnost ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) získala zakázku na odvoz ozářeného jaderného paliva z Afriky a Asie do Číny v projektu MNSR na základě pozitivních referencí a zkušeností s realizací 15 odvozů v rámci předchozího programu RRRFR (The Russian Research Reactor Fuel Return). ÚJV Řež se v letech 2007–2015 podílela na přepravě celkového množství 3325,8 kg uranu, z čehož bylo 711 kg vysoce obohaceného uranu. Oba mezinárodní projekty – MNSR i RRRFR – jsou součástí iniciativy pro snížení jaderných hrozeb americké agentury NNSA (National Nuclear Security Administration). Cílem projektu je celosvětová ochrana důležitých jaderných a radiologických materiálů před krádeží a možným zneužitím.

Náročný proces odvozu paliva z nigerijské Zarie začal už v říjnu 2018, kdy byla ozářená zóna s vysoce obohaceným uranem z reaktoru v institutu CERT (Centre for Energy Research and Training) naložena do speciálního kontejneru, tzv. obalového souboru (OS). Obalový soubor s označením ŠKODA MNSR, vyvinula česká společnost Škoda JS v návaznosti na předchozí OS ŠKODA VPVR/M. Tento obalový soubor byl používán při přepravě vysoce obohaceného paliva v rámci projektu odvozů paliva do Ruské federace (RRRFR).

Obalový soubor byl následně vložen do specializovaného tlumícího kontejneru, který byl pro leteckou přepravu ozářeného paliva vyvinut v Rusku. 

Nakládání palivové zóny proběhlo ve spolupráci české ÚJV Řež, ruské společnosti SOSNY, nigerijského institutu CERT a dalších spolupracujících organizací z Nigérie. Nakládání se účastnili také zástupci amerického ministerstva energetiky (US DOE) a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Palivo bylo v prosinci 2018 letecky přepraveno do Číny a 27. března 2019 bylo v China Institute of Atomic Energy v Pekingu za účasti českých specialistů vyloženo a předáno čínské straně. 

Vysoce obohacený uran (až 90% podílu izotopu U-235), který se dříve ve výzkumných reaktorech používal, se v rámci boje proti světovému terorismu postupně vrací zpět do zemí svého původu.  Ve většině současných výzkumných reaktorů se už používá nízko obohacené palivo.

Bližší informace o projektech odvozů RRRFR a MNSR:

https://www.ujv.cz/file/edee/2017/06/odvozy_paliva_rrrfr_cz.pdf

https://www.ujv.cz/file/edee/o_spolecnosti/dokumenty_spolecnosti/infografika/program_mnsr_cz.jpg

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Z Nigérie do Číny: specialisté z Řeže bezpečně převezli další jaderné palivoZ Nigérie do Číny: specialisté z Řeže bezpečně převezli další jaderné palivo

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (66x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Západní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro ArevuZápadní palivo vyrábí TVEL téměř 20 let, nyní dokončil 3000. Palivový soubor pro Arevu (22x)
Palivo pro západní reaktory vyrábí společnost TVEL již 20 let. Její firma Strojírenské závody (MSZ) nedávno slavnostně p...
AREVA vyrobila první palivové soubory pro čínské reaktory EPRTM (21x)
AREVA právě ve francouzské továrně v Romans dokončila první výrobu palivových souborů určených pro reaktor EPRTM elektrá...