Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    Výsledky celostátní soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“

Výsledky celostátní soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“

Publikováno: 19.6.2017
Rubrika: Spalovny

V třídění obalových odpadů je ČR na evropské špičce. Kde ale lidé třídí ve všech směrech nejlépe? Odpověď nám dávají výsledky celostátní soutěže obcí v třídění odpadů „O křišťálovou popelnici 2016“. Jména těch nejlepších byla odtajněna tradičně na slavnostním večeru v Hradci Králové v rámci konference Odpady a obce 2017. Ceny předali zástupci autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., která je vyhlašovatelem soutěže. 

Konference Odpady a obce 2017 probíhá již po osmnácté. A jak už se stalo v předchozích ročnících zvykem, bývá příležitostí k setkání pro zástupce obcí a měst, veřejné správy a široké odborné veřejnosti. Ti diskutují o aktuálních tématech v oblasti hospodaření s odpady. Hlavními body programu jsou infrastruktura pro nakládání s komunálními odpady v obcích, skladba a vlastnosti komunálních odpadů s ohledem na jejich recyklaci a využití, náklady na odpadové hospodářství obcí nebo informování obyvatel v obecních systémech nakládání s odpady.

Konference Odpady a obce 2017 se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Svazu měst a obcí ČR, Asociace krajů ČR, Hospodářské komory ČR a města Hradec Králové. Sluší se také dodat, že i tentokrát je součástí cyklu odborných konferencí Odpadové dny 2017.

V letošním 13. ročníku soutěže „O křišťálovou popelnici“ si putovní trofej, na níž přibylo právě jméno nového vítěze, odvezli zástupci Jihlavy. Kromě křišťálové popelnice získali i šek na 150 tisíc korun. Na stříbrnou příčku vystoupalo město Lanškroun – to si za své poctivé třídění odneslo 100 tisíc korun, z třetího místa se pak radovala obec Lety, kam putuje 70 tisíc korun. Tyto finanční odměny jsou určeny na další zkvalitnění nakládání s odpady. Kromě finančních odměn dostala obě města za své snažení také menší křišťálové popelnice.

Co se hodnotí?

V prestižní celostátní soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem. Klíčovým kritériem je pak tříděný sběr využitelných odpadů. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému aktuálně zapojeny.

Letos se do celostátního finále probojovala tato patnáctka měst a obcí:

Jablonec nad Jizerou, Jaroměř, Jihlava, Lanškroun, Olomouc, Opava, Rychnov nad Kněžnou, Šternberk, Uherské Hradiště, Velké Meziříčí, Zábřeh, Čejkovice, Lety, Ořech a Putim. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
1. místo soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“2. místo soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“3. místo soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“Finalisté soutěže obcí „O křišťálovou popelnici 2016“

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (53x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
ČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal OstravaČEZ ESCO provede kompletní opravu obřího kotle pro TAMEH Czech, energetiku huti ArcelorMittal Ostrava (33x)
Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, získala zakázku na opravu kotle K11, který zajišťuje dodávky páry pro...
Kogenerace s fluidním zplyňováním biomasy a odpadů (31x)
Tento příspěvek v úvodu shrnuje obecné možnosti kogenerace v návaznosti na technologii atmosférického fluidního zplyňová...