Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    „Velká“ a decentrální energetika by měly najít symbiózu

„Velká“ a decentrální energetika by měly najít symbiózu

Publikováno: 30.11.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Na letošním dvacátém ročníku konference EGÚ Brno 300 účastníků a padesátka řečníků hledala ve dnech 21. a 21. září 2016 odpověď na otázku Je velká energetika překonaná? Na konferenci byly prezentovány postoje rozdílných názorových skupin od samovýrobců elektřiny až po provozovatele velkých zdrojů. EGÚ Brno pořádá konference od roku 1997. Dvacátá konference potvrdila již dříve nastolený trend, kdy nechce být pouhou sérií přednášek, ale především unikátní otevřenou diskuzní platformou pro směřování energetiky ČR. Tuto ambici má i do dalšího ročníku, který se bude konat 20. a 21. září 2017 v Brně.

Je velká energetika překonaná?

  • Mezi centrální a decentrální energetikou musí vzniknout spolupráce, nikoli soutěž kdo z koho. Velká energetika zůstane minimálně do roku 2050 nezbytným základem koexistence s decentrálními zdroji. Klíčové bude hledání synergie, nabízení flexibility a kooperace.
  • Nástup decentralizace bude dán primárně ochotou či touhou obyvatel a firem vyměnit bezstarostnost avyužívání elektřiny jako služby za samovýrobu a domnělou soběstačnost. 
  • Odhady expertů i výpočty EGÚ Brno ukazují, že minimálně do roku 2050 není z dnešního pohledu možné zajistit poptávku po elektřině pouze z decentrálních zdrojů umístěných poblíž spotřebitelů.

Jak se vyrovnat s vnějšími vlivy?

  • Politická rozhodnutí jsou čím dál tím více odtržená od ekonomického a technického přístupu. Vývoj a aplikace nových technologií musí být dána reálnou potřebou, nikoli politickým rozhodnutím. 
  • Environmentálně příznivá energetika bude nesporně rozvíjena i v budoucnu. Je nutný aktivní přístup k utváření požadavků na čistotu energetiky.
  • I v době zahraniční spolupráce je potřeba intenzivně prezentovat a hájit národní zájmy ČR; což však znamená, že tyto zájmy musí být na úrovni ČR formulovány a všeobecně akceptovány.

Jaké bude teplárenství a plynárenství?

  • Budoucnost významné části tepláren bude zásadně ovlivněna dostupností hnědého uhlí, environmentálními požadavky a efektivnějším využitím tepla. V dodávkách elektřiny je cestou důraz na maximální flexibilitu. V dodávkách tepla je nutno nepodceňovat komunikaci se stávajícími zákazníky, dbát na PR a marketing.
  • Teplárenské zdroje jsou, mimo dodávek tepla, významným dodavatelem podpůrných služeb nezbytných pro provoz ES. Při útlumu těchto zdrojů je nutné hledat alternativy pro zajištění regulačních rezerv, a to i za situace, kdy nebudou generovány dostatečně silné cenové signály pro výstavbu těchto zdrojů.
  • Plyn jako komodita je celosvětově dostupný v dostatečném množství. Z hlediska ČR se jedná odovozovou komoditu a nelze, navzdory současné, relativně klidné situaci, podceňovat strategickopolitická rizika, ačkoli návrhy na některá plynárenská a mezistátní propojení nedávají z dnešního pohledu smysl.

Jaké budou elektrické sítě?

  • Přenosová soustava se musí i nadále připravovat na nové úlohy související s rozvojem OZE v ČR i sousedních zemích a na změnu směru toků výkonu na předacích místech PS/DS.
  • Distribuční sítě budou decentrální výrobou ovlivněny zásadním způsobem – mění se charakter jejich provozování i rozvoje.
  • Je nutné s dostatečným předstihem připravovat technická a ekonomická opatření vedoucí k zachování současného bezpečného provozu PS i DS ČR.
  • Nástup smart grids, byť se jedná o heslo s mnoha možnými výklady, musí být technickoekonomicky odůvodněný, nikoli direktivní.

Jaké budeme mít zdroje elektřiny?

  • Rozvoj OZE přestává být jen politickým přáním a závazkem; v mnoha případech již dává ekonomický smysl. Fotovoltaické elektrárny jsou v podmínkách ČR jasným lídrem budoucí decentralizace.
  • Oddalování výstavby nových jaderných bloků a odkládání rozhodnutí o uhlí za limity předurčuje cestu českého energetického mixu směrem k zemnímu plynu a dalším alternativám.
  • Rezignace na využívání tuzemských zdrojů (hnědé uhlí, uran, vyhořelé jaderné palivo, OZE) není strategická.

Bude existovat energetický trh? Jaké budou ceny?

  • Re-design trhu bude muset být nastaven tak, aby ti, kteří si vlastní výrobnu elektřiny nemohou finančně či dispozičně dovolit, nemuseli nést zvýšené náklady na provoz sítě, a to na úkor těch, kteří budou lokální zdroje provozovat a využívat.
  • Pozice jednotlivých zdrojů na trhu by měla být určována pouze náklady na výrobu elektřiny a na zajištění spolehlivé dodávky elektřiny spotřebitelům; neměla by být narušována nesystémovými zásahy (dotacemi).

Z podkladů EGÚ Brno

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
konference EGÚ Brno 2016

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (67x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (55x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (52x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...